Tarih soruları geldi testin içeriği değişti

Tarih soruları geldi testin içeriği değişti
YÖK, ilki haziranda uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda değişiklikler yaptı, yeni puanlama sistemini açıkladı. İşte yeni sisteme dair detaylar...

YÖK önümüzdeki haziran ayında ilk kez uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) hem yaptığı değişiklikleri açıkladı hem de sorulara yanıt verdi. İlk değişiklik puan hesaplamayla ilgili oldu. Buna göre sınavın öğleden sonra ikinci oturumuna adı Temel Yeterlilik Testi (TYT) olan ve sabah yapılacak ilk oturumdan 180 puan alan adaylar girecekti.

TAHMİN EDEREK GİRMEYECEK Mİ?

Ama yaklaşık 2 saat içinde barajı aşıp aşamayacağını aday bilemeyecek, “tahmin” edecekti. YÖK, 180 puan barajını ikinci oturumdan sonra hesaplama kararı aldı. TYT'den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekiyor. Bu durumda aday lisans tercihi yapabilecek.

TARİH SORULARI GERİ GELDİ

Habertürk'te yer alan habere göre, ilk açıklamada ikinci oturumun 4 testinden biri olarak açıklanan Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya-1 testi de içine tarih soruları eklendiği için Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 olarak değişti. Gazete Habertürk'ün haberine göre Sosyal Bilimler testinin adı da Sosyal Bilimler-2 oldu.

Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olmak üzere 2 oturumlu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili merak edilenleri dün YÖK 26 soruda açıkladı:

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) NEDİR?

Bu teste tüm adaylar girmek zorunda. 40 Türkçe, 40 temel matematik olmak üzere toplam 80 soru var. Testte adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ölçülecek. SAT sınavı gibi olacak. YGS'de 6 puan varken TYT'de tek puan olacak. Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı) 150 ve üzerinde olanlar meslek yüksekokulu programlarını tercih edecek. İki test olma nedeni adayın bilgisinin değil temel yeterliliklerin belirlenmesinden kaynaklanıyor. Sorular ise MEB'in ortak müfredatından seçilecek.

İKİNCİ OTURUM PUANLARI KAÇ TANE OLACAK?

Geçen yıl adaylar lisans programlarını tercih edebilmek için 4 farklı LYS'ye giriyordu ve 9 puan oluyordu. Bu sene öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan tek bir sınava girecekler ve sadece 3 puanı hesaplanacak. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında alan testlerinin katkısı yüzde 60, TYT katkısı yüzde 40.

SORU SAYISI AZ MI?

MEB müfredatını kapsayan farklı düzeylerdeki öğrenme seviyesini ölçmeye dönük nitelikli sorular yöneltileceğinden, puanların hesaplanmasında bir zorluk yaşanmayacak.

LİSANS PROGRAMLARI İÇİN BARAJ PUAN NASIL HESAPLANACAK?

Sözel Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Sosyal Bilimler-2 Testi (%50)) %60]

Sayısal Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Matematik Testi (%50) + Fen Bilimleri Testi (%50)) %60]

Eşit Ağırlık Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Matematik Testi (%50)) %60]

Dil Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [Yabancı Dil Testi %60]

HANGİ PUAN HANGİ SINAVDAN

SÖZ: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2

SAY: Matematik ve Fen Bilimleri

EA: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik

SÖZ+EA: Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik

200 PUAN GELECEK YIL NASIL DEĞİŞECEK?

TYT puanı 200 ve üzerinde olanlar bu puanlarını bir yıl sonra da kullanabilecek. Ancak adayların sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Yani aday 200 puanla ilk girdiği yıl kaçıncı başarı sırasında ise bir sonraki yıl da bu başarı sırasında olacak.

SINAV TARİHİ VE SÜRELERİ NEDİR?

YKS, 23-24 Haziran 2018'de yapılacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 80 sorudan oluşacak ve 90 dakika sürecek. Adayların her soru için 1.25 dakikası olacak. İkinci oturumda adaylara her biri 40'ar sorudan oluşan 4 test verilecek. Aday en az iki testi cevaplamak zorunda ama isterse tümünü de cevaplayabilir. İkinci oturum süresi toplam 180 dakika. İki testteki toplam 80 soru için her soruya ayrılan süre 2.25 dakika olacak. Aday 3 test yani 120 soru yaparsa her soru için süresi 1.5 dakika, tüm testleri yanıtlarsa 160 soruda soru başına süresi 1.125 dakika olacak. Sınav ücreti toplam 120 TL olacak. Sınav saati ve iki oturum arasındaki süre sonra belirlenecek.