Kudüs için kıyam vakti: Oslo anlaşması iptal edilmeli

Kudüs için kıyam vakti: Oslo anlaşması iptal edilmeli
ABD'nin Kudüs kararı sonrasında başta Filistin ve Türkiye olmak üzere İslam dünyası ayakta! Hamas intifada çağrısı yaparken, Türkiye'de 'öfke cuması' ilan edildi. Gözler ise Hamas lideri İsmail Haniyye'nin işaret ettiği noktada: Oslo anlaşması iptal edilmeli...

ABD Başkanı Donald Trump'ın işgal altındaki Kudüs'ün tamamını fiili olarak İsrail'in başkenti ilan etmesi ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin buraya taşınması için hazırlık talimatı vermesi Filistin'de büyük öfkeyle karşılandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas silahlı direniş çağrısı yaparken, on binlerce Filistinli de hamas'ın intifada (ayaklanma) çağrısına uyarak sokağa indi. 

"OSLO ANLAŞMASI İPTAL EDİLSİN"

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin intifadayı açıkladığı o konuşmasında dikkat çeken detay ise “ABD'nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz” dedi. Gazze'deki ofisinde basın açıklaması yapan Hamas lideri, Kudüs'ün doğu ve batısıyla Müslüman kimliğe sahip olduğuna işaret etti ve Filistinliler arasındaki bölünmenin artık aşılması gerektiğini belirtti. Heniyye bu açıklamalarının ardından Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar eşliğinde Fetih Hareketi'nden isimlerle bir araya geldi.

OSLO GÖRÜŞMELERİ NEDİR?

1993 yılında Oslo'da Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında yapılan anlaşmayla Filistin Özerk Yönetimi kuruldu. Bu anlaşma 1994 yılında fiilen hayata geçirilerek; Filistin Özerk Yönetimi ortaya çıktı. Oslo anlaşmasıyla birlikte Filistin sorunu 1948 tarihinden 1967 tarihine taşındı. Böylece İsrail 1968 yılında işgal ettiği bütün topraklar üzerinde meşruiyet hakkını elde etmiş oldu. Bu da israilin “iki halk, iki devlet” stratejisinin kabul edilmesine yol açarak israil'in uluslararası kamuoyu nezdinde elinin güçlenmesini sağladı.