Mide Balonu

Mide Balonu
Son yılların en ciddi hastalıklarından biri olarak kabul edilen obezite konusunda en son çıkan tedavi tekniklerinden biri olan mide balonu verdiği ciddi etkiler ile bilinmektedir.

Son yılların en ciddi hastalıklarından biri olarak kabul edilen obezite konusunda en son çıkan tedavi tekniklerinden biri olan mide balonu verdiği ciddi etkiler ile bilinmektedir. Hastaların midelerine özel bir teknik ile yerleştirilen bir balonun özel sıvılar ile doldurulması ile artık midelerinde yer kalmadığı için acıkmaları engellenir. En basit hali ile midenin suni olarak doldurulması demek olan bu tekniğin kullanımı her geçen yayılmaktadır. Silikon veya poliüretan malzemelerden üretilen bu balonlar şişirilmeden önce mideye yerleştirilir. Daha sonra steril bir sıvı ile doldurulur ve midenin dolması sağlanır. Her ne kadar cerrahi bir işlem olmasa da bazı durumlarda hastalara anestezi altında işlemler yapılması gerekebilir.

Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Mide balonu her isteyen kişilere uygulanamadığı gibi bu işlemin yapılabilmesi için o kişilerin mutlaka belli kriterlere uymaları gerekir. Bunun için yapılacak tetkiklerden sonra hastaların vücut kitle endekslerinin mutlaka 27 veya daha yüksek olması gerekir. Bu yöntem genellikle 10 ile 30 kilo arasında vermesi gereken kişiler için uygulanır. Uygulamadan sonra kişilerin mideleri sürekli olarak dolu olacağı için doğal olarak acıkma hisleri de o kadar az olacaktır. Bu sayede zaman içinde kişilerin zayıflamaları sağlanacaktır. Ancak bu balonların ne zaman çıkarılacağına sadece doktorlar karar verebilir.

Bu sebeple hastalar tek başlarına karar alarak balonları çıkartamazlar. Mide balonu çıkarıldığı zaman hastada doğal olarak yeniden acıkma hissi olacaktır. Bunun nedeni ise midede oluşan boşluktur. Bu durumun yeniden kilo almak gibi istenmeyen bir duruma dönüşmemesi için hastaların düzenli egzersiz yapmaları ve belli bir beslenme programına uymaları gerekir. Birçok kişi mide balonları aldırdıktan sonra yeniden kilo almaktan şikâyet etmektedirler. Bir anda oluşan bu yoğun yeme isteği hissinden korunmak için diyetisyenlerden destek almak ve egzersizi hiçbir zaman bırakmamak gerekir. Bu sayede yapılan ameliyatının sonuçları kalıcı hale gelir ve hastalar yeniden kilo alma derdinden kurtulabilirler.

Mide Balonu Ameliyatı Riskli mi?

Fazla kilolarından kurtulmak ve kısa zaman içinde kilo vermek isteyen kişiler bunun için mide balonu tekniğini kullanmak isteyebilirler. Ancak bazı durumlarda beklenmedik yan etkilere neden olabilen mide balonları hastaların şüpheye düşmelerine neden olabilir. Doktorlar işlemleri yapmadan önce hastalar bu konuda gerekli tüm bilgileri verirler. Kimi zaman vücut tarafından yabancı bir madde olarak algılanabilen mide balonu yanma, bulantı, öğürme, ağrı, kramp veya buna benzer yan etkilere neden olabilir. Ancak bu durum genellikle geçicidir ve çok ciddi bir sorun olarak görülmez. Eğer yaşanan bu sorunlar uzun süreli ve şiddetli ise o zaman doktorların mutlaka duruma müdahale etmeleri gerekir. Mide balonlarının çıkarılması ve buna benzer işlemler ile hastaların yan etkilerinden kalıcı olarak kurtulmaları sağlanabilir.