Şu an tatildeyseniz tehlikedesiniz! Denize girerken iki kez düşünün: Tek dokunuşuyla öldürüyor

Şu an tatildeyseniz tehlikedesiniz! Denize girerken iki kez düşünün: Tek dokunuşuyla öldürüyor
Bu sene insanlar denize girmeye korkar hale geldi! Uyarılar peş peşe geliyor! Tüm detaylar haberimizde.

Denizlerde yaşanan olaylar dur durak bilmiyor. Uzmanlar yine uyardı! Ölümünüze sebep olabilir! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

DENİZE GİRERKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Deniz Memelileri Araştırma Derneği Akdeniz bölgesinde bir araştırma yaptı ve Kaş ile Fethiye sınırlarında 20 metre, 57 ton ağırlığında ispermeçet balinasına rastladı. Uzman ekibin başında olan Aylin Akkaya, Dimitris Lisenko, Leyla İsrapilova, Evie Violet White, Atakan Dalkılıç, Bedirhan Bartu Tekin, Ceylan Özdemir, Efecan İştipliler, Zeynep Dilan Seyhan, Evsane Güllüdere çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmacılar deniz biyoçeşitliliğini korumak ve ekolojik farkındalığa dikkat çekmek için çalışmalarına başladı ve ispermeçet balinalarına rastladılar. Türkiye'de balina var adıyla sosyal medya hesabından yaptıkları paylaşımda başka balina türleri de olduğunu, insan kaynaklı stres faktörleri arttığı için koruma ve farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladılar. Ekip üyelerinden Efecan İştipliler ispermeçet, gagalı, uzun balina olmak üzere üç farklı balina türü olduğunu ve Akdeniz bölgesinde yaşayan 250-2.500 balina olduğunu ve tehlike altında olduklarını söyledi. İspermeçet balinaların yeni doğanları 3.5-4.5 metre boyunda oluyor ve 1 ton ağırlığında doğuyorlar. 

denizlerde balina var

Anlatılan balina en büyük dişli balina olarak bilinmektedir ve en büyük beyne sahip olan canlıdır. Yetişkin olan dişi balinalar 12.5 metre, erkek balinalar 19.2 boyuna kadar büyüyor. En yüksek ağırlığı ise 57 bin kilogram olarak biliniyor. Balinalar derin denizlerde yaşıyor ve avlanıyorlar. 1000 metre ve daha derin sularda rastlanabiliyor. 30-50 dakika arasında dalış yapan balinalar en uzun dalış yapan ikinci canlıdır ve ilk sırada 2 bin 992 metrede 138 dakikalık yapan gagalı balina vardır. Gagalı balinalara da ülkemizde rastlanmaktadır. Araştırma yapan ekip üyesi İştipliler konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Sularda canlıların varlığından haberi olmayan birçok insan var. Biz ekip olarak veri eksikliğinin giderilmesi ve canlıların yakından tanınması için çalışmalarımızın yanında toplum bilincinin artması ve sulardaki balinaların bilinmesinin artması için de çalışıyoruz. Denizleri korumak ve deniz memelilerine daha huzurlu bir ortam bırakabilmek için beraber çalışabiliriz. Belirttiğimiz gibi balinalar seslere son derece duyarlı. Bu sebeple deniz taşıtı, tekne kullanıyorsanız hızınıza dikkat edebilirsiniz. Kirlilikten kaçabilir, tüketimi azaltabilirsiniz. Görüntüleri ve çalışmalarımızı paylaşarak toplumsal bilince katkıda bulunabilirsiniz. Araştırmalarımıza destek olarak deniz canlılarının korunmasına yardım edebilirsiniz.'