Marka Tescil Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Marka Tescil Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Marka sahibi olanların ivedilikle aksiyon almaları gereken hususlardan birisi marka tescilidir. Marka tescili; markaya ait işaretin, kelime ya da kelime grubunun resmi olarak koruma altına alınması olarak da ifade edilebilir.

Marka sahibi olanların ivedilikle aksiyon almaları gereken hususlardan birisi marka tescilidir. Marka tescili; markaya ait işaretin, kelime ya da kelime grubunun resmi olarak koruma altına alınması olarak da ifade edilebilir. Markaya birçok konuda avantaj sağlar. Her şeyden önce, markaya ait özgün unsurların üçüncü kişiler tarafından kullanılmasının önüne geçer. Bunun yanı sıra, marka; tüketicilerin gözünde çok daha güvenilir hale gelir. Ayrıca, marka; rekabette bir adım öne geçer. Ürün ve hizmetlerini daha çok tüketiciye tanıtma şansını sunar. Bu sayede, kısa sürede hatrı sayılır kazançlar elde eder.

Marka tescil sorgulama; bu sürece dair en çok merak edilen hususlardan birisidir.

Marka Tescil Sorgulama Yapmak Mümkün Mü?

Marka tescil sorgulama; Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla gerçekleştirilir. Bir başka deyişle, Türk Patent Enstitüsü’nün bu konudaki tek sorumlu olduğu söylenebilir. Bu noktada, işlemini gerçekleştirmek isteyenler; ivedilikle Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesini ziyaret etmelidirler. İşlemler bölümüne gidilmelidir. Yönlendirmeler takip edildiği takdirde marka tescil sorgulama işlemleri en kısa sürede tamamlanır. Bunun yanı sıra, marka tescili için başvuruda bulunan ve bekleme aşamasına geçen marka sahipleri de resmi evraklarıyla ilgili takipleri yine Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesi aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

Marka tescil sorgulama işlemi son derece gereklidir. Marka sahipleri; bu işlem sayesinde hali hazırdaki markalarına benzer bir markanın var olup olmadığını öğrenme şansına erişirler. Bir başka deyişle, markanın birtakım benzerliklerden kurtulması sağlanır. Takdir edersiniz ki, marka tescili başvurusu yapan ancak logosu farklı bir markayla benzer olan markanın söz konusu başvurusu kesinlikle kabul edilmez. Sonuç olarak, marka tescil sorgulama işlemi için adresi ziyaret edilmelidir.

E-Devlet Üzerinden Marka Tescili Öğrenmek Mümkün Mü?

Marka tescil sorgulama işlemleri için genellikle Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesi ziyaret edilir. Ancak, istenildiği takdirde e-devlet üzerinden de sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. Fakat, e-devlet sitesine giriş yapabilmek adına kullanıcı adı ve şifreye ihtiyaç duyulur. E-devlet kullanıcı adı ve şifresi kişiye özgü olmasıyla bilinir.

E-devlet sitesine giriş yapanlar; hizmetler bölümüne ulaşırlar. Burada çok sayıda hizmet yer alır. Söz konusu hizmet seçenekleri arasından marka tescili ile ilgili olan bölüme ulaşılmalıdır. Marka sahibi; bir sonraki aşamada markasıyla ilgili birtakım bilgileri girmelidir. Sonuç olarak, işlemleri; e-devlet üzerinden de rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca, marka tescili başvurusu da yine e-devlet üzerinden kontrol edilebilir.

Marka tescil sorgulama işlemleri her ne kadar e-devlet üzerinden yapılıyor olsa da en iyi seçeneğin Türk Patent ve Marka Kurumu olduğunu ifade edebiliriz. Çünkü, Türk Patent ve Marka Kurumu; başvuru ve değerlendirme sürecine dair en güncel bilgilere sahiptir.