Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?
Yaklaşan kış ayları nedeniyle özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sahipleri lastik fiyatları konusuna odaklanmış durumda.

Yaklaşan kış ayları nedeniyle özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sahipleri konusuna odaklanmış durumda. Çünkü bu kişiler kendileri için kış lastiği kullanma zorunluluğu olduğunu biliyor. Bu nedenle kış gelmeden, kar kapıya dayanmadan önlem almak için çabalıyorlar.

Kış Lastiği Uygulaması Nedir?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından getirilen uygulama ile bazı araçlara kış lastiği takmak zorunlu hale getiriliyor. Bakanlık tarafından yayınlanan tebliğe göre ticari amaçlı olarak karayolu yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç işletenleri kış lastiği takmak zorundadır. Bu zorunluluk kış aylarının yaşandığı 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında geçerlidir. Ancak bu tarihleri düzenleme konusunda her il valiliği yetkilidir. Çünkü her ilin iklim şartları farklıdır. Bu nedenle de kışın sert geçtiği yerlerde uygulama süresi daha uzunken, kışın ılıman geçtiği yerlerde daha kısa olacaktır.

Kış Lastiğinin Faydaları

Kış lastikleri soğuk havaya uyumlu malzemeden yapıldığı için yol tutuşları daha iyidir. Çünkü yaz lastiklerinde kullanılan hamur 7 derecenin altında sertleşir ve aracın yol tutusu azalır. Ancak kış lastiklerinde kullanılan hamur soğuk havada dahi yumuşaktır ve yola yapışır. Kış lastiğinde bulunan geniş kanallar sayesinde karda kayma söz konusu değildir. Çünkü bu kanallar arasına giren kar, zemindeki kara yapışarak geri atar. Böylece aracın çekiş ve fren performansı daha iyi sağlanır. Kış lastiklerinde bulunan kılcal kanallar sayesinde lastiklerin sırt blokları daha esnektir. Bu da aracın sürüş performansını etkiler. İşte tüm bu özelliklerden ötürü daha yüksektir. Bu yüzden kış lastiği kullanmaktan kaçınmak ise can ve mal kayıplarına sebep olur.

Kış Lastiği Kullanmama Cezası

Kış lastiği uygulaması sayesinde artık yük ve yolcu taşıyanlar bu yükümlülüğe uymak zorundalar. Aksi takdirde 625 TL idari para cezası ile cezalandırılırlar. Bu nedenle kış lastiği takmayarak kar edeceğini düşünenler yanılıyorlar. Ceza ödemek yerine bu para ile gibi sektörün öncüsü firmalardan kış lastiği satın alabilir ve uzun yıllar kullanabilirler. Böylece riskleri de bertaraf etmiş olurlar.