İş Hayatında Kişisel Gelişim

İş Hayatında Kişisel Gelişim
İşe başvuru aşamasının yer aldığı bu bölüm aslından başlangıcı açısından çok önemli bir evredir. Öncelikle niteliklerinizi ve özelliklerinizi CV’nize uygun biçimde yerleştirmek ve ayrıntılı ancak çok da uzatmadan, anlaşılır bir biçimde açıklamak sizleri diğer adaylar arasında ön plana çıkaracaktır.

İş hayatına atılmak üzere olan mezun statüsünde bir bireyseniz, unutmamalısınız ki bu evre asla sadece yetkin olduğunuz meslek dalıyla ilerleyebileceğiniz bir süreç değildir. Mesleki yeterlilik okullardan mezun olmak ya da stajlarınızı tamamlayabilmek için yeterli olabilir. Ama iş dünyası bambaşka bir yerdir ve bakış açısında tek tipliliğe yer yoktur.

Bu nedenle henüz daha öğrenim aşamasındayken kendinize yatırım yapmaktan ve sürekli gelişmekten kaçınmayınız. Bu gelişimler sizleri sadece iş hayatınızda ya da sosyal hayatınızda etkilemek dışında dünyaya bakış açınızı belirlemede de çok önemli bir faktör olarak önünüze çıkacaktır. Araştırma, okuma, öğrenme, aktarma ve bilgi edinme gibi süreçler sizleri öne çıkaracak ve gelişimizde seviye atlatacak olgulardır. Birçok konuda bilgi sahibi olmak tek tip düşünmeyi engeller. Farklı farklı açılardan olayları değerlendirme çözüm üretme süreçlerinde sizlere kolaylık sağlayacaktır.

İlk Başvuru

İşe başvuru aşamasının yer aldığı bu bölüm aslından başlangıcı açısından çok önemli bir evredir. Öncelikle niteliklerinizi ve özelliklerinizi CV’nize uygun biçimde yerleştirmek ve ayrıntılı ancak çok da uzatmadan, anlaşılır bir biçimde açıklamak sizleri diğer adaylar arasında ön plana çıkaracaktır. Özgeçmiş oluşturma konusunda hizmet sunan yardım alabilir ve farklı tasarım ve dillerde kolayca özgeçmiş oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz CV’ler ilk aşamada sizleri işverene tanıtan birer ön bilgilendirme metinleridir. İlk izlenimin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sebeple oluşturduğunuz CV ne derece kuvvetliyse işe alım şansınızda o derece de artmaktadır.

Mülakat

Özellikle yüz yüze gerçekleştirilen mülakatlar günümüzde gelişen teknoloji ışığında ve belirli programlar sayesinde internet üzerinden de yapılabilmektedir. Kişiler mülakata hak kazanmak için işverenin istediği yükümlülükleri yerine getirmeyi vaat eden CV’lere sahip olmalıdırlar.

Bu mülakatlar genelde işverenlerin işe almak istediği kişilere yönelik soruları şeklinde gerçekleşmektedir. Bu sorular başvurduğunuz iş, başvurulan pozisyon ve şirketin hedefleri ve istekleri doğrultusunda sorulmaktadır. Soruya muhatap olan kişiler ne kadar sağduyulu, sakin ve akıcı bir biçimde cevap verirse olumlu görüş bildirmeleri de o derece artış göstermektedir.

Ayrıca mülakatlarda kişilerin bireysel gelişimlerinin ne derecede olduğunu test eden işverenler bu detayı da göz ardı etmeden değerlendirme aşamasında bunu da ön planda tutmaktadırlar.

İşe Alım Aşaması

Bu aşamaya ise tüm diğer bölümleri başarı ile geçen kişi ya da kişiler ulaşabilmektedir. Kabul edersiniz ki özellikle ülkemizde iş ilanları yoğun başvurulara maruz kalmaktadır. Bu kadar fazla kişi arasından değerlendirilip alım aşamasına kadar ulaşan kişi ya da kişiler başarılı sayılabilecek bir CV oluşturup iyi bir mülakat geçirmiş demektir. Bu aşamadan sonra işe başlama kısmında alışma evresinin ne kadar kolay ve kısa bir zamanda olması bireye bağlıdır. Hem özgüven sahibi olabilmek hem de dışa dönük bir yapıda iyi iletişim kurabilmek işyerinde bireyin avantajına olacak durumlardır. Elbette her başvuru ya da mülakat olumlu sonuçlanacak diye bir sonuç yoktur. Böyle durumlardan da olumsuz etkilenmemek gerekir. En büyük adım kendine güveni kaybetmemek ve inancını kaybetmemektir. Her koşulda bireyler kariyer hedefleri doğrultusunda gerektiğinde düzenleme yapabilmeli ve büyük atılımlardan korkmamalıdır.

Kişisel Verimlilik

Gelişim hayatımız boyunca felsefe edinmemiz gereken bir öğretidir. Bu nedenle her türlü kişisel gelişim bireylerin yükselmesinde ve ön plana çıkmasında çok faydalı olmaktadır. Hayatlarımızın hem öğrenim hem iş bölümlerinde bu gelişim evresi süreklilik kazanmalıdır. Kendimize kattığımız her gelişim aşaması verimlilik, pratik düşünme, sorun çözme, sağlıklı iletişim kurma vb. daha birçok konuda olumlu bir şekilde bize dönüş sağlayacaktır. Bu dönüşler hayatlarımızda başarılı olmak için bizlere eşlik edecek kolaylık sağlayacaktır. İşyerinden tutun da sosyal hayatımıza kadar her anlamda bizlere fayda sağlayacak bu olgular kişisel verimliliğimizi artırmada öncelik teşkil eder.

Sizlerde bu önceliklerle hayatlarınıza devam etmek istiyorsanız kendinize en iyi ve en doğru yatırımı yapma konusunda araştırma yapmalı kendinizi daha iyi tanımalı tek başınıza üstesinden gelemiyorsanız da yardım almaktan çekinmemelisiniz. Kendinize ayırdığınız vaktin bir kısmında yeni bir dil öğrenebilir, kariyerinizle ilintili çeşitli kurslara katılabilir veya en basit yol olarak ’den faydalanabilirsiniz. İstediğiniz düzeyde bir yaşam için öncelikle kendinize inanmaya başlamalısınız.

Sorumluluk Alma ve Sorun Çözme

Bir alanda bilgi sahibi olmak sadece o işe kabul için yeterli olmayabilir. Aynı zamanda ne derece çözüm odaklı ve pratik düşündüğünüz de önemlidir. Çünkü işverenler sorumluluk alabilen ve sorun çözebilen çalışanlar istemektedirler. Sadece tek bir çerçeveden durum değerlendirme yapmak bireyleri hem kısıtlar hem de verimliliğini düşürür.

Herhangi bir sorun anında sorumluluk alıp, var olan sorunun çözümü için hem iş arkadaşlarını organize edebilme hem de sorunu farklı bakış açıları ile değerlendirebilme yetisinde olan bireyler işverenlerin yükseltmek için şans tanıdığı kişiler arasındadır. Bu nedenle kariyer hedeflerinde özellikle bağlı olduğu meslek kolunda farklı mevkilere yükselmek isteyen bireyler sorumluluk bilincine en çok sahip olan kişilerden seçilmektedirler. Güven duygusunu işverene o işe olan bağlılığınız, veriminiz ve çalışma azminiz ile kanıtlayabilirsiniz.

Böylelikle işveren sizlere beslendiği inanç ve güven duygusu bazında daha fazla sorumluluk vermeye başlayacaktır. Şüphesiz ki eleştiriler de olacaktır. Ancak gelişim açısından önemli bir aşama kaydetmiş bireyler yapılan eleştirilere karşılık olarak işine küsmek ya da duruma içerlemek yerine çözüm üretmeye odaklanmak, daha azimli çalışarak bunlara cevap vermek eğiliminde olacaktır. Soğukkanlı kalabilme, kreatif düşünme güdüsüne sahip olma bu bireyleri işveren konumuna yükselebilmeleri için aslında içinde bulundukları durumları tecrübe ve deneyime dönüştürdükleri safhalar olarak değerlendirmesiyle olabilmektedir.

Aslında bir işyerinde meydana gelen sorundan herkes kaçmak isteyecektir. Çünkü sorumluluk almak o işyerindeki çalışan grup için riskli bir durum olarak görülür. İşte tam da bu noktada kendine güvenen ve inanan bireyler ön plana çıkabilirler. Olası sorunları önceden de görebilen bu gelişim seviyesine ulaşan kişiler, iş yerinde her zaman sorun çözücü ilk yardım alınacak kişiler olacaktırlar. Bu şekilde arkadaş grubunun, işverenin saygısını kazanan bireyler hem kendi egolarını tatmin etmiş hem de iş yerinde aktif roller oynayarak kalitesini kanıtlamış olacaktır.

Unutmamak gerekir ki tüm bunlar kendinize inancınız ölçüsünde gelişebilecek ve güncellenecektir. Eğer sizler kendinize bir şeyi yapamayacağınızı tenkit ederseniz o işi yapmak da bir o kadar zor olacaktır. Aslında en büyük engel düşünceleriniz olabilir. Karamsarlıktan uzak durup hedeflerinizi her zaman daha iyisine ulaşmak yönünde güncelleyin. Kendinize inanmaktan da vazgeçmeyin ve gelişip öğrenmeyi hiç bırakmayın.