İngilizce İş Görüşmesi Sırasında Sorulan Sorulara Nasıl Cevaplar Verilmeli?

İngilizce İş Görüşmesi Sırasında Sorulan Sorulara Nasıl Cevaplar Verilmeli?
İş bulma süreci oldukça sıkıntılıdır. Üniversiteden mezun olan gençlerin önündeki en büyük sorun tahmin edebileceğiniz gibi iş bulmak! Birçok genç; diplomasını almasıyla beraber kariyer sitelerinden iş başvurusu yapmaya başlar.

İş bulma süreci oldukça sıkıntılıdır. Üniversiteden mezun olan gençlerin önündeki en büyük sorun tahmin edebileceğiniz gibi iş bulmak! Birçok genç; diplomasını almasıyla beraber kariyer sitelerinden iş başvurusu yapmaya başlar. Herhangi bir firmadan iş görüşmesi daveti alan gençler heyecanlanırlar. Ancak, onları bekleyen İngilizce mülakattan habersiz olduklarını söylemek gerekir. ile özdeşleşmiştir. “Let’s continue in English” denilmesiyle beraber heyecanlananların sayısı bir hayli fazladır.

İngilizce mülakat öncesinde detaylı bir hazırlık yapmak gerekir. Sorulması muhtemel sorular üzerine kafa yorulmalıdır. Söz konusu sorulara nasıl cevap verileceği önceden belirlenmelidir. sürecinde sorulması muhtemel sorulara önceden bakmaya ne dersiniz?

İngilizce Mülakatta Adaylara Hangi Sorular Sorulur?

İngilizce mülakatın başlamasıyla beraber adaydan ilk olarak kendisini tanıtması istenir. Bir başka deyişle, aday; “Can you tell me about yourself?” sorusu ile karşılaşır. Bu soruya detaylı bir cevap verilmemelidir. Çünkü, görüşmeyi yapan kişiler; aday ile ilgili tüm detayları bilmek istemezler. Adayın hangi üniversitenin hangi bölümünden mezun olduğunu ve staj - iş deneyimlerini anlatması yeterlidir. Bunun yanı sıra, adayın neden bu işe başvurduğunu da en çok bir iki cümleyle açıklaması takdir toplayacaktır. İngilizce mülakat sürecinin henüz ilk aşamasında argo kullanmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Gayri resmi konuşma tarzı benimsenmemelidir. Bunun yanı sıra, temel dilbilgisi hataları yapılmamalıdır.

İngilizce mülakat sırasında adaylara yöneltilen bir diğer soru ise “What are your strenghts?” sorusudur. Bir başka deyişle, adaydan güçlü yönlerinden bahsetmesi istenir. Bu noktada, adayın tüm olumlu özelliklerinden bahsetmesi gerekir. Adayın bu soruya nasıl cevap vereceği önemli! Bu yüzden, görüşme öncesinde firmanın ilgili pozisyona nasıl biri aradığı öğrenilmelidir. Kişinin kendisini firmanın beklentilerine uygun biri olarak tanıtması önemlidir. Takım oyuncusu, dakik, hırslı, sorumluluk almayı seven, proaktif, sakin özelliklerinden bahseden birisinin avantaj sağlayacağını ifade edebiliriz.

Birçok kişi zayıf noktalarından bahsetmeyi sevmez. Ancak, İngilizce iş görüşmesi sırasında adaya “What are your weaknesses?” sorusu sorulur. Bir başka deyişle, adaydan zayıf yönlerini anlatması istenir. Adayın bu soruya akıllıca cevap vermesi gerekir. Zayıf yönlerini anlatırken bir yandan da olumlu özelliklerine değinmelidir. Örneğin, bazı insanlar; projelere çok fazla zaman ayırırlar. Bu yüzden, işlerini vaktinde teslim edemezler. Bu durum; olumsuz bir özellik gibi dursa da aslında kişinin ne kadar çalışkan ve özenli olduğunu da gösterir.

İngilizce Mülakatın Başarıyla Geçmesi Adına Neler Yapılmalıdır?

İngilizce iş görüşmesi sırasında kişiye önceki işini neden bıraktığına dair soru yöneltilir. “Why did you leave your last job?” sorusu kritik bir sorudur. Bu noktada, söz konusu soruya cevap verirken eski işyerini ve çalışma arkadaşlarını kötülememek gerekir. Aday; kendisini geliştirmek adına böyle bir karar aldığını dile getirmelidir.