İmar affından nasıl yararlanırım?

İmar affından nasıl yararlanırım?
Anayasamızın 2981 sayılı imar yasası, imar ve gecekondu yasalarına uymayan bir biçimde inşa aşamasında ya da inşa edilmiş olan bütün yapılar hakkında uygulamaya alınacak işlemleri düzenleyen ve hak sahiplerinin mülkiyet sorunlarına çözüm uygulayan kanuna imar affı denir.

Anayasamızın 2981 sayılı imar yasası, imar ve gecekondu yasalarına uymayan bir biçimde inşa aşamasında ya da inşa edilmiş olan bütün yapılar hakkında uygulamaya alınacak işlemleri düzenleyen ve hak sahiplerinin mülkiyet sorunlarına çözüm uygulayan kanuna  denir. İmar affı kanunu 2012 yılında yürürlüğe giren afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu ile kentsel dönüşüme katkıda bulunulduğu düşünüldükten sonra kaldırılmıştı.


Çıkan yeni kanunlar sayesinde 31 Mayıs 2015 tarihinde yürürlükten kaldırılması beklenirken imar affı kanununun süresi, verilen sürede işlemlerini tamamlayamayan ve kaçak yapıları için  tapu sahibi olamayan vatandaşların istekleri yönünde üç yıl daha uzatıldı. 31 Mayıs 2018 yılına kadar yeni düzenleme ile imar affı yasası geçerliliğini koruyacak. Peki imar affından kimler yaralanabilecek? Bir kısmı ya da tamamı kaçak yapılar ve izin belgesi olmayan bütün gayrimenkuller imar barışı kapsamına girmektedir. İmar affı kanunundan yararlanabilecekler ya da yararlanamayacaklar uygulamada farklılıklar çıkabileceği için detaylı bir şekilde belirtilmiştir. 6785 sayılı Kanuna 1605 sayılı kanun ile birlikte eklenen ek 8 ile 8'inci maddeler gereğince çıkartılan yönetmeliğin 103. maddesi kapsamına giren alanlardaki yapılar, mücavir alan ve belediye sınırlarında bulunan yapılar, B bendi ile belirlemiş olan yapıların dışında kalan tarımsal ve turistik yapılar, depolama ve sanayi olarak belirlenmiştir. Daha önceden anlaşma talebinde bulunmuş yapılar da İmar barışı kanunundan faydalanabilecekler. Bu yapılar da imar affı yasasının 16. bendine göre 31 Mayıs 2018 tarihine kadar bu aftan yaralanma hakkına sahipler. İmar planı başka amaçlara ayrılmış yerlere maalesef ki uğramayacak. Tabi askeri bölgelere de kesinlikle imar affı yok.


Sizlerin de imar affı sayesinde tapu sahibi olabileceğiniz kaçak yapılarınız var ise belki de bu sizler için son şans olabilir. Bu sebeple yazımızda eksik kalmış yerler olabilir, bu konuyu daha da detaylı araştırmanızı öneririz. İmar affı ile sizlerde kolaca tapu sahibi olabilirsiniz. İmar barışı tüm kaçak yapıları tapulandırmak için halka sunulan bir şanstır. Sizler de ile imar affından yararlanabilirsiniz.