Elektrik Motoru

Elektrik Motoru
Elektrik motoru en basit anlatımı ile elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren bir üründür. Sahip olduğu özel sistem bir kaynaktan aldığı elektrik gücünü mekanik enerjiye çevirir ve kendinden sonra ki ekipmanlara hareket verir.

Elektrik motoru en basit anlatımı ile elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren bir üründür. Sahip olduğu özel sistem bir kaynaktan aldığı elektrik gücünü mekanik enerjiye çevirir ve kendinden sonra ki ekipmanlara hareket verir. Bu motorlar gücü kimi zaman pillerden kimi zaman ise bir elektrik kaynağından alırlar. Aldıkları enerjinin gücüne göre mekanik enerji üretirler. En çok kullanılan motor çeşitlerinden biridir ve gün içinde birçok farklı alanda bu motorlara rastlayabilirsiniz. Kumandalı arabalardan tutunda çamaşır makinalarımıza kadar birçok elektrik üründe bu tarz motorlar kullanılır. Hem çalışma mantığının çok basit olması hem de çok verimli motorlar olmalarından dolayı elektrik motoru kullanımı artık uçak ve arabalara kadar ulaşmıştır.

genel olarak farklı kutuplarda bulunan elektromıknatısların birleştirilmesi ile oluşturulan dairesel bir mıknatısın ortasına iletken bir cisim konulması ile elde edilir. İletken özelliği olan bu cisim ile iletişime geçen mıknatıs hem itme hem de hem de çekme kuvvetlerinin etkisine girip hızla dairesel hareket yapar. Bu da ortay istenen hareketin çıkmasını sağlar. Elektrik motorları genel olarak AC ve DC motorlar olarak ikiye ayrılırlar. Aynı zamanda bu gruplar da kendi içlerinde farklı gruplara ayrılırlar. Bu gruplar genellikle yakıt türü veya kullanım alanlarına bağlı olarak isimlendirilirler.

Motor Çeşitleri

Elektrik motor çeşitleri hakkında bilgileri olmayan kişiler bu konuda araştırma yaptıkları zaman genellikle karşılarına şu şekilde bir liste çıkar;

  • Alternatif Akımlı Motorlar
  • Doğru Akımlı Motorlar
  • ServoMotorlar
  • AC Servo Motorlar
  • DC Servo Motorlar

Bu motorların her biri farklı çalışma mantıklarına sahip oldukları gibi aynı zamanda farklı makineler de kullanılırlar. Kullanıldıkları alanlar da ihtiyaç olan enerjilerin üretilmesini ve makinelere istenen hareketlerin verilmesini sağlayabilirler. Elektrik kaynaklarından aldıkları gücü hızlı bir şekilde mekanik enerjiye çeviren bu motorlar sayesinde en küçük makinelerden tutunda endüstriyel alanda kullanılan makinelere kadar birçok ürün makine çalıştırılabilir.

Özellikle son yıllarda kullanımları hızlı bir şekle artan elektrikli motosikletler de bu tarz motorlara sahiptirler. Şarjlı motorları sayesinde depolanan elektriği kullanarak motora hareket verirler. Buna benzer birçok farklı alanda kullanılabilen bu motorların kullanım alanları da sürekli olarak yayılmaktadır. Aynı zamanda yeni gelişen teknolojiler ve yapılan çalışmalar sayesinde ortaya sürekli olarak yeni teknikler çıkmaktadır. Dolayısı ile artık günlük hayatta kullandığımız birçok üründe elektrikli motor çeşitlerine rastlayabiliyoruz. Pilli diş fırçaları, kumandalı arabalar, vantilatörler ve buna benzer birçok üründe bu motorların farklı versiyonları kullanılır. Her biri aynı mantık ile çalışırlar ancak birbirlerinden farklı oranlarda güç üretirler. Bu da her türlü makinenin istenen şekilde çalışmasını sağlar. Elektrik motoru veya hakkında daha fazla bilgi için her zaman sanayiden.com adresini ziyaret edebilirsiniz.