Cebelgesi

Cebelgesi
Ce belgesi Avrupa ekonomik alanında ulaşım serbestliği olan birçok üründe gördüğümüz harflerdir. Asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gibi konularda denetlenen ve değerlendirilen ürünlerin uygunluğu anlamına gelen ifadedir CE belgesi.

Avrupa ekonomik alanında ulaşım serbestliği olan birçok üründe gördüğümüz harflerdir. Asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gibi konularda denetlenen ve değerlendirilen ürünlerin uygunluğu anlamına gelen ifadedir CE belgesi. Hemen hemen çevrenizdeki bütün ürünlerde bu işareti görebilirsiniz. Bir arabada, bir mutfak eşyasında, bir cep telefonunda, bir akıllı televizyonda veya bir boyama kaleminde bile bu işaret ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bu belge sayesinde işletmeler arası adil rekabet ortamı oluşturulmuş olur.

CE Belgesi Nasıl Alınır?

En çok merak edilen sorulardan biri olan; sorusunun cevabını sizler için anlatıyoruz. Test, muayene ve sertifikasyon çalışmaları ile ürün uygunluğunu tespit etmek amacıyla prosedürlerin tamamını takip ederek üretilecek olan ürünlerin piyasaya çıkmadan önce bütün belirtilen işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bahsedilen tüm bu ürünleri üreten üreticiler ürettikleri ürünlerinin üretim prosedürlerini ve üretim yönetmeliklerini dikkate alarak gerekli uygunluk şartlarını sağlayıp bu konuda yetkilendirilmiş ve onaylanmış kurum ve kuruluşlara başvurmalıdırlar.

CE İşaretinin Özellikleri Nelerdir?

Bu işaret C ve E harfleri yan yana gelerek oluşturulmuştur. Bu işaret her üründe görünür, okunaklı ve silinemez bir şekilde yazılmalıdır. Genellikle ürün etiketi üzerinde bulunmaktadır. Ürün paketleme şekli bazen etiket üzerine bu sembolü yerleştirilmesine izin vermemektedir. Bu nedenle bu işaret ürünün paket kısmına veya uygun içerik bildiren dokümanlara iliştirilecek kullanılmalıdır. Bu sembolün küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlar için hazırlanmış olan bir ebat çizelgesi bulunmaktadır. Bu ebat çizelgesi baz alınarak sembol büyütülebilir veya küçültülebilir. Ancak ilgili mevzuatlara istinaden bu simge minimum 5 mm ebatında kullanılabilir.

CE Belgesi Ve Uygunluk Modülleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir ürünün üretim ve tasarım aşamalarını kapsayan modellere uygunluk değerlendirme modülleri denmektedir. Bazı uygunluk değerlendirme modüller bir, bazı modüller ise iki aşamayı birden kapsayabilir. Sekiz ana kategoriden oluşmuş olan uygunluk değerlendirme modüllerini inceleyecek olursak;

  • Modül A, A1, A2: İç üretim kontrolünü ifade etmektedir.
  • Modül B: AT tip incelemesini ifade etmektedir.
  • Modül C, C1, C2: Yapılan üretimin dahili kontrolüne dayalı olan tip uygunluk durumu.
  • Modül D, D1: Üretim için gerçekleşen üretim sürecinin kalite güvencesine dayalı olma durumuna göre uygunluğu.
  • Modül E, E1: Ürünün kalite güvencesine göre uygunluk durumu.
  • Modül F, F1: Ürün doğrulama işine dayalı tipe göre uygunluk.
  • Modül G: birim doğrulama işine dayalı uygunluk.
  • Modül H, H1: Tam kalite güvencesine dayalı uygunluk şekline verilen ad.

CE Belgesi Olmazsa Ne Olur?

Bir üründe bu etiket olmadığı taktirde ürün Avrupa birliği üye ülkelerinin tamamında ve Türkiye’de piyasada satışa çıkarılmamaktadır. Eğer bir ürün üzerinde bu etiket olmamasına rağmen bu ürün piyasaya sunulmuş ise, piyasa içerisinde bu ürün tespit edildiği taktirde ilgili bakanlıklar tarafından idari yaptırım cezaları uygulanmaktadır. Bununla birlikte piyasada bulunan tüm ürünlerin geri çağrılma işlemi gerçekleştirilir veya üretimi gerçekleştiren firmanın üretiminin fiilen durdurulmasına kadar varacak cezalar uygulanabilir.

CE Belgesi TSE Yerine Kullanılabilir Mi?

CE etiketi TSE etiketi yerine kullanılabilir. İki etikette aynı şeyi ifade etmektedir. Bu işaretin olmadığı ülkelerde ülkelerin kendi mevzuatlarına göre ürünler için belirlemiş olduğu kurallar ve etiketler kullanılmaktadır. Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenmiş olan standartlar ürün güvenliği ürün kalitesi ve diğer tüm ürün özellikleri için kullanılmaktadır. Türk Standartları Enstitüsü etiketine sahip ürünler sadece ülkemizde geçerlidir.