Van Milletvekili'nden Süleyman Soylu'ya soru önergesi

Van Milletvekili'nden Süleyman Soylu'ya soru önergesi
HDP'ye yönelik saldırılarına yönelik Van Milletvekili Nadir Yıldırım tarafından 17-18 Aralık 2016 tarihlerinde parti binalarımıza dönük saldılar hakkında İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu' ya cevaplaması için sunulan Soru Önergesi yönetildi.
HDP'den yapılan yazılı açıklamada; "Partimize yönelik örgütlendirilmiş linç kampanyası sonrasında,17-18 Aralık 2016 tarihlerinde meclisin 3. büyük partisi olan partimizin il ve ilçe binalarına çeşitli saldırılar düzenlenmiştir.  Kayseri il binamız tahrip edilmiş, her şey yakılmış, Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye aracı ve zabıta eşliğinde başka bir siyasi partinin bayrağı asılmıştır.  Yalova il binamıza saldırı düzenlenirken 7 yaşındaki bir çocuk ve yöneticilerimiz güçlükle tahliye edilmiştir. Yine İstanbul; Bayrampaşa, Üsküdar, Bağcılar ilçe binalarımıza saldırı girişimleri olmuş, Kartal ilçe binamız bir grup tarafından talan edilmiş, içeride bulunan demirbaşlar ve resmi evraklar tahrip edilmiş, Esenyurt ilçe binamıza silahlı saldırı gerçekleştirilmiş içeride 100’e yakın mermi kovanı olduğu aktarılmış, Beylikdüzü ilçe binamız demir levyeli, yüzleri kapalı bir grup tarafından kundaklanmış, akabinde 2 adet ses bombası atılmıştır. İstanbul Şişli ilçe binamıza ırkçı bir grup tarafından saldırı girişiminde bulunulmuş ve ilçe binamızın önünde asılı HDP bayrakları indirilerek yakılmıştır. İzmir Bornova ve Buca ilçe binalarımız talan edilmiş, Bayraklı ilçe binamıza 17 Aralık gecesi saat  02.00’ de silahlı saldırı gerçekleştirilmiştir. Bursa Yıldırım ilçe binamız kundaklanmış, Adana Çukurova ilçe binamıza yapılan saldırılar sonucu bina tahrip edilmiştir.18 Aralık 2016 tarihinde İstanbul Beşiktaş İlçe binamıza yapılan saldırıda su boruları patlatılmış, Pendik, Ataşehir, Şişli, Ümraniye ilçe binalarımıza çeşitli saldırlar düzenlenmiştir. Konya Ereğli, Tekirdağ Süleymanpaşa ilçe binalarımıza, Sakarya ve Erzincan il binalarımıza dönük çeşitli saldırılar düzenlenmiştir. Kocaeli Darıca ilçe binamıza plakası sökülü bir araçtan pompalı silahla 4-5 el ateş edilmiş, binada hasar oluşmuştur. Eskişehir il yöneticilerimiz ırkçı bir grubun saldırısına uğramış akabinde saldırıyı yapanlar değil yöneticilerimiz gözaltına alınmıştır.  Ankara Genel Merkez binamıza farklı gruplar tarafından saldırı girişiminde bulunulmuş, gece Saat:01.15’te ise 2 kişi tarafından kundaklanmaya çalışılmıştır. Keçiören ilçe binamıza gerçekleşen saldırı sonrası camlar kırılmış, Yenimahalle ilçe binamıza 25-30 kişilik bir grup tarafından saldırı düzenlenmiş ve ilçe binamızda bulunan tüm eşya ve evraklar dışarı çıkarılarak yakılmıştır. Konya ile Denizli il ve ilçe yöneticilerimizin bazılarının isim ve fotoğraflarının sosyal medya üzerinden servis edilerek ‘evlerini tespit edip, linç edelim’ diye çağrılar yapılmıştır. Tahrip edilen, talan edilen, kundaklanan, yakılma girişiminde bulunulan tüm il ve ilçe örgütlerimizde özellikle resmi evraklar ile saymanlık makbuzları yırtılmış, yakılmış ve çalınmıştır." denildi.

Bu bağlamda;

1.17-18 Aralık tarihlerinde partimiz Genel Merkezi ile il ve ilçe binalarına yönelik gerçekleştirilen saldırılarda fail veya failler hakkında hukuki işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise neden başlatılmamıştır?

2.Kayseri İl binamıza; polis gözetiminde Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye aracı ve belediye zabıtalarının desteği ile başka bir siyasi partinin bayrağının asılması ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa neden başlatılmamıştır?

3.Saldırılara ait basına yansıyan bazı video ve fotoğraflarda HDP il ve ilçe binalarına yapılan saldırılarda kolluk güçlerinin müdahalelerinin yetersiz olduğu veya hiç müdahale etmedikleri açıkça görülmektedir. Partimize yönelik gerçekleşen saldırılara müdahale etmeyen veya yetersiz müdahalede bulunan kolluk güçleri ile il valileri ve ilçe kaymakamları hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır? Yoksa neden başlatılmamıştır?

4.Söz konusu saldırıları yapan kişi ya da kişiler tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise faillere ilişkin herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır? Hali hazırda faillerin bulunmasına ve haklarında hukuki işlem başlatılmasına yönelik bir çalışma var mıdır?

5.Ankara HDP Genel Merkez binasının 18 Aralık gece Saat:01.15’te 2 kişi tarafından kundaklanmaya çalışıldığına dair partimiz tarafından yayınlanan güvenlik kamerası görüntüleri sonrasında failler ile ilgili herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır?

6.Sosyal medyada partimize yönelik linç çağrısı yapan, linçi teşvik eden kişi ve kişiler hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

7.Parti binalarımızdan çalınan resmi belgelerde isimleri, adres ve iletişim bilgileri bulunan yöneticilerimize yönelik sosyal medya üzerinden yürütülen linç kampanyası ve ölüm tehditlerine yönelik yürütülen bir soruşturma var mıdır?