Tahliye 'Yok Hükmünde' sayıldı gündem çalkalandı!

Tahliye 'Yok Hükmünde' sayıldı gündem çalkalandı!
Tahliye 'Yok Hükmünde' sayıldı gündem çalkalandı!Silivri Cezaevi'nde tutulan 62 polis ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmesi kanunlara uygun bulunmadı. Karar sonrasu gündem adeta çalkalandı.
 Tahliye 'Yok Hükmünde' sayıldı gündem çalkalandı!Silivri Cezaevi'nde tutulan 62 polis ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmesi kanunlara uygun bulunmadı. Karar sonrasu gündem adeta çalkalandı.

Olay şöyle gelişti:

‘Paralel yapı’ iddiasıyla çeşitli tarihlerde yapılan operasyonlarda tutuklanan 62 polis ile medya yöneticisi Hidayet Karaca’nın avukatları, daha önce tahliye taleplerini reddeden Sulh Ceza Hakimleri hakkında reddi hakim’ talebinde bulundu.

Sulh Ceza hakimliklerinin reddi hakim talebinde Asliye Ceza mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle itiraz başvuruları İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gitti. Sulh ceza hakimlerinin tamamı hakkında ‘reddi hakim’ talebi kabul edilince, tahliye talepleri bu kez İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gitti ve bu mahkeme de tüm sanıklar için tahliye kararı verdi.

Ancak ‘kıyamet’ de bundan sonra koptu.

Tahliye kararının duyulmasının hemen ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, "Tahliye talebini değerlendirme yetkisi bende" diyerek şüphelilerin tahliye olmaması yönünde yeni bir karar verdi.

Cumartesi gecesi nöbetçi olan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, bu kararı polislerin tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na da göndererek polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.

Aynı saatlerde avukatlar, tahliye kararının UYAP’a girişinin engellenmek istendiği bu nedenle UYAP’a erişimin engellendiğini ileri sürdü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve bazı Cumhuriyet Başsavcı vekillerinin de gece saatlerinde adliyeye gelerek tahliye kararının uygulanmasını engellemeye çalıştıkları öne sürüldü. Polis avukatları, adliyeye gelerek aldıkları tahliye kararını Silivri Cezaevi’ne elden götürmek istediler. Kararın duyulması ardından adliye önüne çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisi de geldi. Polisler Adliye önünden canlı yayın yapan Samanyolu Haber TV muhabirini canlı ayında gözaltına aldılar.

SAVCILIK DOSYALARI HAKİME GÖNDERMEDİ

Bu arada, polis avukatlarının 20 Nisan Pazartesi günü başvurdukları İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi Metin Özçelik, 10 Sulh Ceza hakimi hakkında ‘reddi hakim’ kararı verdikten sonra, tahliye taleplerini değerlendirebilmek için soruşturma savcılarından dosyayı istedi. Ancak soruşturmayı yürüten savcılık, “yetkinin Sulh Ceza Hakimliği’nde olduğu” gerekçesiyle hakimin talebini geri çevirerek dosyaları göndermedi.

Daha önce İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığını yapan 29. Asliye Ceza hakimi Metin Özçelik de tahliye talepleri dosyasını İstanbul 32. Asliye Ceza Hakimliği’ne gönderdi ve Mustafa Başer cumartesi gecesi tahliye yönünde karar verdi.

32. Asliye Ceza Hakimi Mustaf Başer’in bu kararının ardından 10. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği “tahliye kararının geçersiz olduğuna dair kararı üzerine tahliye girişimi son anda önlendi.Hakimin tahliye kararı verdiği şüpheliler arasında 17 Aralık darbe girişimi mimarlarından eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı da bulunuyor. Diğer şüpheliler şunlar: Arif İbiş, Hüseyin Korkmaz, Mehmet Habip Kunt, İbrahim Şener, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan, Kazım Aksoy, Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün,, Hidayet Karaca, Mehmet Dilaver, İsmail Toylar, Tolga Güzeltaş, Muhammet Ali İkli, Harun Aydın, Ali İhsan Tezcan, Hasan Hüseyin Danacı, Hayati Başdağ, Metin Canbay, Erol Demirhan, Hikmet Kopar, Mesut Yılmaz, Muhammet İkbal Kayaduman, Abdulhalim Sönmez, Ramazan Orkun Altınışık, Şeref Bolat, Selahattin Ergin, Fatih Kıncır, Ömer Köse, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Tufan Ergüder.

kaynak:habertürk