Selahattin Demirtaş'tan KCK'nın ateşkes açıklamasına flaş değerlendirme geldi!

Selahattin Demirtaş'tan KCK'nın ateşkes açıklamasına flaş değerlendirme geldi!
Selahattin Demirtaş'tan KCK'nın ateşkes açıklamasına flaş değerlendirme geldi!HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Parti genel merkezinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, KCK tarafından yapılan açıklamayı nasıl değerlendirdiği sorusuna da yanıt verdi.
 Selahattin Demirtaş'tan KCK'nın ateşkes açıklamasına flaş değerlendirme geldi!HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Parti genel merkezinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, KCK tarafından yapılan açıklamayı nasıl değerlendirdiği sorusuna da yanıt verdi.

Parti genel merkezinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, KCK tarafından yapılan açıklamayı nasıl değerlendirdiği sorusu için "KCK'nın açıklamasından şunu anladık. Tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar o açıklamadan anladığımız kadarıyla. Ateşkes karşılıklı olmalıdır ve ateşkesi ihlal eden baraj, askeri yol yapımlarının durması gerektiği, durmazsa buna karşı misilleme eylemi yapacakları şeklinde bir açıklama gibi okuduk biz. Tümüyle ateşkesin sonlandığı ve artık bundan sonra ateşkese uymayacakları şeklinde bir açıklama olarak okumadık. Yine de bütün gelişmeler kaygı verici" dedi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan KCK açıklaması hatırlatılarak ateşkesin bitip bitmediği sorulan Demirtaş, "Yapılan açıklamaları biz de izliyoruz. Bütün süreç boyunca 2,5 yıldır süre içerisinde gelinen en gerilimli, en kritik aşamadayız. Biz sürecin çözüm sürecinin bir an önce kaldığı yerden değil, daha ileri bir aşamadan hızla başlaması ve sonuçlandırılması gerektiğini söylüyoruz. Süreç yoktur, Kürt sorunu yoktur, Dolmabahçe mutabakatı yanlıştır, taraflar yoktur, masa yoktur; diyen biz değiliz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı bunları söylemiştir. Şimdi süreç var mıdır yok mudur, ateşkes var mıdır yok mudur; onun kararını HDP olarak biz vermiyoruz. Biz sürecin devam etmesi gerektiği, ilerleyerek barışa ulaşması gerektiği kanaatimizi hep paylaştık. Halen o noktadayız. KCK'nın açıklamasından da şunu anladık. Tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar o açıklamadan anladığımız kadarıyla. Ateşkes karşılıklı olmalıdır ve ateşkesi ihlal eden baraj, askeri yol yapımlarının durması gerektiği, durmazsa buna karşı misilleme eylemi yapacakları şeklinde bir açıklama gibi okuduk biz. Tümüyle ateşkesin sonlandığı ve artık bundan sonra ateşkese uymayacakları şeklinde bir açıklama olarak okumadık. Yine de bütün gelişmeler kaygı verici. Ardahan'da yaşanan olay çok kaygı verici. Ben bir kez daha orada 70 yaşında hayatını kaybeden amcamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün yakınlarına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Ardahan'dan gelen raporlara bakacağız. Arkadaşlarımız orada incelemelerde bulundular. Ateşin askerker tarafından açıldığına dair ciddi ortada bulgular var" ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ KİMSENİN ELİNİN TERSİYLE İTME LÜKSÜ OLAMAZ"
Çözüm sürecinin akıbetini nasıl gördüğü sorulan Demirtaş, "KCK'nın açıklamasını 'Çözüm süreci bitsin' diyenlerin değerlendirmesini gerektiğini savunarak 3 aya yakındır İmralı'da kesintisiz bir tecrit uygulanıyor. Aslında 17 yıllık bir tecritten söz etmek mümkün. İmralı'nın kendisi tecrittir. Denizin ortasında bir ada, adanın içerisinde bir hücrede tutuyorsunuz. Kendisiyle istediğiniz zaman, istediğiniz kişilerin, istediğiniz kadar görüşmesine izin veriyorsunuz. Bunun adına da karşılıklı barış süreci, görüşme, müzakere diyorsunuz. Bu olmaz, bu yanlış bir yaklaşım. Ben Sayın Öcalan'ın kesinlikle çözüm sürecine çok ciddi katkı sunabilecek bir durumda olduğunu düşünüyorum. Bunun yolu sırf HDP heyetlerinin gitmesiyle olmaz. Açık, şeffaf bir müzakere sürecinin başlaması lazım. Gözlemci heyetler, parlamentonun dahil olduğu, dış dünyaya ne olup bittiğini anlatabildiğimiz, karşılıklı güvene dayalı bir müzakere sürecinin başlaması lazım ki bir an önce bu gerilimli ortamdan çıkabilelim. Kalıcı barışa ulaşabilelim. Aklı başında her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının barış sürecine destek vermesi lazım. Türkiye şu anda bir cehennemin tam orta yerindedir. Ortadoğu'da olup bitenlere bir bakalım. Bütün bu coğrafya içerisinde Türkiye'yi eğer bu yangınlarından korumak istiyorsak elimizdeki en güçlü imkan barış sürecidir, çözüm sürecidir. Kimsenin elinin tersiyle itme lüksü olmaz, olamaz. Çözüm süreci yoktur, çözüm süreci bitirilmelidir; diyenler hatta bunu koalisyon kurmanın şartı olarak ileri sürenler onlara sormak lazım, ne düşünüyorsunuz KCK açıklamasıyla ilgili. Çözüm süreci bitsin, diyenler onlardır. Biz değiliz. Biterse elinize ne geçmiş olacak, bunları onların cevaplaması lazım" şeklinde konuştu.