SDG'de YPG-Arap çatışması mı yaşanıyor?

SDG'de YPG-Arap çatışması mı yaşanıyor?
PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri içerisinde bazı Arap unsurların Türkiye destekli ÖSO ile çatışmayı reddederek YPG ile çatışmaya girdiği iddia edildi.
Orient haber sitesi bu Arap güçlerinin Tel Abyad'ın güneyinde bazı belde ve köyleri YPG'den aldığını duyurdu. Tel Abyad'ın güneyindeki Sülük bölgesinde yaşanan çatışmaların nedeni, YPG'nin Liva-u Tahrir grubunu Cerablus'da ÖSO'ya karşı savaştırmak istemesi, Liva-u Tahrir'in de bunu kabul etmemesi.

Zaman El Wasl'ın sözlerini aktardığı Liva-u Tahrir'in komutanlarından Ebu Ali, YPG ile çatışmaların yaşandığı bilgisini teyit etti buna neden olarak da Liva-u Tahrir'in Mumbuc'un kırsalında ÖSO'ya karşı savaşmayı ve Kürt milislerin denetimindeki bölgelerden Arapların zorla göç ettirilmesini reddetmesini gösterdi.

Çatışmaların devam ettiğini belirten Ebu Ali, ölü ve yaralıların olduğunu ifade etti. Zaman El Wasl'ın haberine göre, YPG, Rasul Ayn'deki PYD'ye bağlı asayiş güçlerinden de çatışma bölgesine gittiğini söyledi.

Liva-u Tahrir'in komutanı Ebu Muhammed Kefer Zeta kod adlıyla da bilinen Abdul Kerim Ubeyd, bir gün önce YPG ile ihtilafı anlatan bir video yayınlamıştı.

Videoda Ubeyd, YPG'nin SDG içinde emrivaki yaptığını ve istişare yapmadan kararları tek taraflı olarak aldığını söylemişti. YPG'nin SDG'nin diğer bileşenlerini marjinalleştirmeye çalıştığını öne süren Ubeyd, sözünü geçirmek için her türlü yola başvurulduğunu ve diğer gruplara tahsis edilen gıdalara bile el koyduğunu iddia etmişti. Bunun üzere Ubeyd, ABD'ye SDG'yi yeniden yapılandırması çağrısında da bulunmuştu.

Liva-u Tahrir-ur Rakka, ABD'nin inisiyatifiyle kurulan SDG güçlerine Mart 2016'da katılmıştı. Liva-u Tahrir grubu daha önce YPG ile de işbirliği yaparak IŞİD'in Tel Abyad'dan çıkarma operasyonlarına katılmıştı.

ORİENT: ARAP UNSURLAR YPG'DEN BAZI KÖYLERİ ALDI

Muhaliflere yakınlığıyla bilinen bir diğer haber sitesi Orient, Liva-u Tahrir'in YPG ile çatışmaları ardından Rakka'nın kırsalında birçok belde ve köyü ele geçirdiğini savundu.

Rakka'ya bağlı Ayn İsa bölgesinin kırsalındaki Kadiriye, Hamdanat, Kardoşan, Arif, Dreybiye ve Ebu Tabat yerleşim alanlarının Liva-u Tahrir'in denetimine geçtiğini ifade etti.