Kürdistan bağımsızlığı o illere mi uzanıyor?

Kürdistan bağımsızlığı o illere mi uzanıyor?
IKBY'nin bağımsız Kürdistan referandumu sırasında oy pusulalarında yer verilen soru tartışma konusu oldu. Buna göre seçmenlere Türkiye, İran ve Suriye'de Kürtlerin yaşadığı bölgelerde devlet kurulması fikri soruluyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumu bölge ülkelerinin tepkisini çekmeyi sürdürürken, referandumda insanlara yöneltilen soru tartışma konusu oldu.

O İLLERE Mİ UZANIYOR?

Kürdistan referandumunda  "Kürdistan Bölgesi'nin ve Bölge'nin yönetimi dışındaki Kürt alanlarının bağımsız bir devlet olmasını istiyor musun?" sorusu soruldu.

Soru, söz konusu "referandumun 2005 Irak Anayasası ile çizilmiş IKBY sınırları içerisinde kalmayacağı, Türkiye, İran ve Suriye gibi bölgelerin topraklarına da uzanabileceği" yorumlarına sebep oluyor.

PYD'DEN DESTEK GELİYOR

PYD'nin IKBY referandumuna destek verdiği de biliniyor. Oylama sürerken Kuzey Irak'a 500 PYD'li gönderildiği haberleri sonrasında örgütten bir de "sınır" adımı geldi. 7. kongresini yapan örgüt liderleri burada yaptıkları konuşmalarda uygulanacak herhangi bir ambargo durumunda Suriye'de ellerinde tuttukları kantonların sınırlarını açabileceğini söylediler.