Kritik Bakanlar Kurulu sonrası Bozdağ'dan açıklama

Kritik Bakanlar Kurulu sonrası Bozdağ'dan açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. 

Toplantının ardından Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. 

IKBY'nin bağımsızlık referandumunun görüşüldüğü kritik Bakanlar Kurulu toplantısına dair açıklamalarda bulunan Bozdağ, "Bu referandum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milli güvenliğine doğrudan bir tehdittir." dedi.

IKBY'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin Bozdağ, "Türkiye olarak son bir kez daha Irak Kürt Bölgesel Yönetimine çağrıda bulunuyoruz, aklı selim ile hareket edin. Bu referandumdan vazgeçin, referandumu iptal edin." açıklamalarına yer verdi.

Bozdağ'ın açıklamaları şöyle:

IKBY'deki referandum, gayri meşru, kabul edilemez bir referandumdur. Türkiye bu konudaki tavrını baştan beri net ve açık bir şekilde koymuştur.

"TÜRKİYE'NİN MİLLİ GÜVENLİĞİNE AÇIK TEHDİT"

Bu referandum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milli güvenliğine doğrudan bir tehdittir. Aynı şekilde Irak'ın toprak bütünlüğüne ve milli birliğine, egemenliğine dönük de doğrudan bir tehdittir.

Bu referanduma Türkiye'nin karşı olmasının yanısıra uluslararası toplum da karşıdır.

"DAHA BÜYÜK SORUNLAR ÇIKACAK"

IKBY'nin referandum kararı bölgede huzursuzluğu daha da arttıracaktır. Bazı sorunlarını çözmek için bu adımı attığını söyleyenler, yarın çözemeyeceği daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilecektir. Bölgedeki topluluklar referanduma karşıdır.

"REFERANDUMU İPTAL EDİN"

Türkiye olarak son bir kez daha Irak Kürt Bölgesel Yönetimine çağrıda bulunuyoruz, aklı selim ile hareket edin. Bu referandumdan vazgeçin, referandumu iptal edin. Hem bölgesel yönetimin hem bölgede yaşayanların hem de bölgenin hayrına olan referandumu iptal etmektir.

"ERTELEMEYE DE KARŞIYIZ"

Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır. Ertelemek, ileride bu referandumun yapılacağına izin vermek anlamını taşır. Bizim bu referandumun bugün de yarın da ileriki bir tarihte de yapılmasına asla rızamız yoktur. Bu referandum, tekrarsız bir şekilde bir daha tekrarlanmayacak biçimde iptal edilmelidir.

"ALINACAK TEDBİRLERİN HEPSİ BELLİ"

Bütün opsiyonları masaya koyduk. Hepsini tek tek değerlendirdik. Ne tür adım atılırsa Türkiye hangi tür tedbir alacak. İnşallah bunları uygulamaya gerek kalmaz. Barzani yönetimi bu referandumu iptal eder. İptal edilmezse bu yaptırımlar uygulamaya konulacaktır. Bu konuda hükümetimiz ve devletimizin kararlılığının görülmesini istiyoruz.

Kararlarımızı aldık. Bunların ihtiyaç anında kullanılabileceğini hem IKBY yönetimi hem de dünya kamuoyunun bilmesi açısından bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyoruz.

"HAKLARIMIZI MAHFUZ TUTARIZ"

MGK bildirisinin sonunda şunu çok net şekilde ifade ettik. Tüm ikazlarımıza rağmen referandum yapılırsa ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımızı mahfuz tutarız. Lozan Anlaşması, Ankara Anlaşması, 1946 Ankara-Irak anlaşması ve Türkiye Irak sınır güvenliği anlaşması. Bu anlaşmalar sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağını çok açık ortaya koymaktadır. Türkiye bu haklarını hatırlatıyor.