GENEL SEÇİMLERDE HDP %10 BARAJINI GEÇER Mİ!

GENEL SEÇİMLERDE HDP %10 BARAJINI GEÇER Mİ!
Halkların Demokrasi Partisi, Haziran'da yapılacak genel seçimlere bağımsız adaylar yerine parti olarak katılacağını açıkladı. HDP yüzde 10 barajını aşamazsa AKP'nin TBMM'de anayasayı değiştirmeye yetecek ve başkanlık sisteminin önünü açacak çoğunluğu elde etmesi mümkün olabilir.
Halkların Demokrasi Partisi, Haziran ayında yapılacak genel seçimlere bağımsız adaylarla katılmak yerine parti olarak katılacağını açıkladı. Ancak HDP yüzde 10 barajını aşamazsa Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde anayasayı değiştirmeye yetecek ve başkanlık sisteminin önünü açacak çoğunluğu elde etmesi mümkün olabilir.

1980 askeri darbesinden sonra getirilen yüzde 10‘luk seçim barajı kuralı, yıllar süren zayıf koalisyon hükümetlerinin ülkeyi yönetmesi üzerine siyasi istikrar sağlamak amacıyla getirilmişti.

Ancak gözlemcilere göre; yüzde 10‘luk seçim barajının amacı, Türkiye’deki Kürt azınlığı meclisten uzak tutmaktı. Kürt siyasetçiler meclise girebilmek için şimdiye kadar bağımsız aday olarak seçimlere katılıyordu. 

Ancak Halkların Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, adaylarının, Haziran ayında yapılacak genel seçimlere parti olarak katılacaklarını açıkladı.