Evde Cuma namazı kılınır mı? Ramazan'da teravih namazları olacak mı? Diyanet cevapladı

Evde Cuma namazı kılınır mı? Ramazan'da teravih namazları olacak mı? Diyanet cevapladı
Korona virüs salgınıyla birlikte camilerin ibadete kapatılması nedeniyle vatandaşlardan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir çok soru gidiyor. Son günlerde en çok sorulan soruların Evde Cuma Namazı Kılınır mı? ve Ramazan'da teravih namazları olacak mı? soruları olduğu açıklandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu 2 soruya cevabı...

Korona Virüs pandemisi nedeniyle cami ve mescitlerin toplu ibadete kapatılmasının ardından vatandaşlar Diyanet'e "Evde Cuma Namazı Kılınır mı?" sorusunu yöneltiyorlardı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksel Kurulu bu konuda bir toplantı yaptı ve "Televizyondaki imama uyarak evden cuma namazı kılınabilir mi?" şeklinde soruya bir cevap aradı. Yapılan toplantının ardından Cuma Namazları'nın Evden kılınması ve Başka Yerde Kılınan Cuma Namazı'na Televizyon yada İnternet Aracılığıyla Uyulmasının Hükmü konusu hakkında bir karar aldı. 

EVDE CUMA NAMAZI KILINMAZ

Kurul yaptığı topalntı sonrasında aldığı kararla  "İslam’ın şiarlarından sayılan Cuma namazı, cemaatle camide veya açık alanda kılınması gereken temel bir ibadettir" diyerek, "Bu namazın, özel hanelerde kılınması caiz değildir. Evlerde kılınan bir namaz Cuma namazı olarak geçerlilik kazanmaz." sonucuna vardı. 

KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARIYLA DA OLMAZ
Kurul, kitle iletişim araçları vasıtasıyla evde cuma namazı kılınmasının caizli konusunda ise, "Cuma namazı da dâhil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekânda bulunması şart olduğundan televizyon, internet vb araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir. Bu sebeple imamın namaz kıldırdığı mekânın hakikaten ya da hükmen dışında olan başka bir mahalde bulunan bir kimsenin o imama uyarak namaz kılması durumunda bu namaz geçerli olmaz" dedi.

RAMAZANDA TERAVİH NAMAZLARI OLACAK MI?

Bu konuda gelen soruları da cevaplandıran Diyanet İşleri Başkanlığı, virüs salgını nedeniyle camilerin Ramazan boyunca ibadete kapalı olacağını bu nedenle de teravih namazlarının olmayacağını, isteyen vatandaşların evlerinde aile halkıyla birlikte teravih namazını kılabileceklerini açıkladı.