Döviz yükselişiyle, yatırım yaparak kazanın!

Döviz yükselişiyle, yatırım yaparak kazanın!
Son günlerde ekonomi alanında belirsizlik hâkimmiş gibi. Herkes nereye ne şekilde yatırım yapacağını bilemiyor ve yatırımlardan çok elindeki meblağın uçup gidecekmiş hissi mevcut.

Son günlerde ekonomi alanında belirsizlik hâkimmiş gibi. Herkes nereye ne şekilde yatırım yapacağını bilemiyor ve yatırımlardan çok elindeki meblağın uçup gidecekmiş hissi mevcut. Herkes kendince haklı. Borsa endeksleri yükselen ivmelerini yavaşlattı ve bazen ters yönde seyrediyor. Dolardan hiç mi bahsetmesek acaba ?

Doların yıllardır süregelen değişken bir yapısı vardı. Euro bile daha stabil şekilde devam etti. Ama doların hep yükselen grafiklerinde belli bir tutarsızlığı olmuştur. Örneğin doların ülkemizde anlık yükselişleri eskiden “eyvahlar olsun” dedirtirdi. Tabi önceden bankaya parayı atacağıma dolara çeviririm yastık altında bekler diyenler sevinirdi alttan alttan. Değinmemiz gereken küçük nokta ise değişken yapıyı görüp ne tarafa seyredeceğinden olabildiğince emin olarak yatırım yapmamızdır.

Çoğu insan doların yükselen grafiği nedeniyle parasını dolara yatırır ve ardından ani bir paraya duyduğunda dolarlarını bozdurmayı düşünür. Ama bir bakmıştır ki dolar o zaman diliminde ne hikmetse değer kaybetmiş ve ya düşündüğü kar marjını getirmemiştir. Belki zarara bile uğramışsınızdır.

İşte bu gibi durumlarda, belirsizlikten çıkmanın en iyi yolları “yol gösterici” ekipmanlarınızın olması. Kısaca günümüzdeki GPRS gibi. Siz kaybolursunuz. Onlar ise haykırır “100 metre sonra sola”. Her halükarda böyle bir teknoloji ürünü günümüzde her yerde kullanılıyor ve uzaydaki uyduların gerçekten boş durmadığını görüyoruz.

Şimdi değişken kur sisteminin etkisi, borsa-siyaset etkileri,dünya ekonomisi, içsel yatırım zamanları ve Dünyada ekonomik konumları değişen ülke parametrelerinin içersinde siz de bir yol gösterici istersiniz herhalde. Sadece haber saatinin sonunda sunulan dolar-euro izleyerek acaba ne oldu bizim para diye düşünenler için de çözümler var. Hem “kendimi geliştirdim ama daha da geliştirmek istiyorum” diyenlerle “ bana en kısa yoldan yatırım yapmamı sağla” diyenler için yapmak en iyisi gibi görünüyor.

Bu platformda sizler için hazırlanmış uygulamalarımızla yatırımlarınızı yapmadan önce kafanızda kurmuş olduğunuz yatırım planını güvenli temellere oturtabilirsiniz. Ayrıca planınız yoksa güncel yatırım organlarından hangisini seçmenizin, daha doğrusu izleyeceğiniz en verimli ve kısa yollarını size tarif eden uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

tarafından hafif bir fren yaptırılmaya çalışıldı. Elbette bunlarda etkili olabilir fakat uzun vadede etkisi yüksek oranda olmayacaktır. Peki yükselme ivmesini başka neler etkiler diye sorarsak ülkemiz açısından yaklaşan seçim ortamı. Seçim sonuçlarına göre dolar bu kadar hızlı yükselmeye devam etmeyecektir. Diğer seçimlerde de gördüğümüz gibi dolar daha garantici bir aralıkta aşağı-yukarı seyrine devam edecektir. Hızlı bir düşüş olması ülkemiz siyasi ve ekonomik durumları nedeniyle olası değildir. Ancak Dünya ekonomisinde farklı durumlar ortaya çıkarsa kimse bir şey yapamaz. Şuan uzun süredir dünya borsaları durağan veya değer kaybeden halinden yavaşça sıyrıldı. Büyüme oranları artık her yerde azalmıyor. Ama yurtdışı ekonomide de bir boşluk var gibi. Petrol fiyatlarına baktığınızda bu dikkatinizi çekecektir. Çoğu Petrol ve Petrokimya şirketi uzun vadeli planlarını değiştirdi bir anda. Büyümeden küçülmeye gidiyorlar. Bunun neresi kötü diye düşünenler olabilir. Ama dünyanın ekonomisini piramite benzetirsek, en alttaki katmanlarda enerji ürünleri yer alır diyebiliriz. Bu katmanın yatırımı düşerse diğer katmanlarında şekli değişecektir. Genel gözlem petrol ucuzlaması gelişme açısından iyi bir fırsattır. Ama hızlı dalgalanmalar, koca bir yapıyı sarsabilir. Şimdilik petrol fiyatları normal seyrinde. Dolar her yerde değer kazanmakta ki ülkemizde bu oran daha fazla. Ama seçime kadar çok kısa vadeli kazançlar olabilir. Uzun vadeli bir yatırım için ise ateşle oynama benziyor.