DÖRT FAKTÖRDE ALTIN ETKİLEŞİMİ

DÖRT FAKTÖRDE ALTIN ETKİLEŞİMİ
Altını etkileyen faktörler arasında küresel likide, küresel enflasyon, küresel jeopolitik risk ve küresel reel faiz oranları bulunur. Bu faktörler altın fiyatları üzerinde bulunan arz ve talebi etkiler.

Altını etkileyen faktörler arasında küresel likide, küresel enflasyon, küresel jeopolitik risk ve küresel reel faiz oranları bulunur. Bu faktörler altın fiyatları üzerinde bulunan arz ve talebi etkiler. Dört faktörün açılımı ise;

Küresel likide; küresel likide ve altın fiyatları arasında doğru orantı bulunur. Likide oranının düşmesi ile altın fiyatları konusunda düşüş beklenir. Likide fiyatları yükseldikçe de altın fiyatlarında yükseliş beklenir. Basit bir şekilde doğru orantıyı şu şekilde açıklayabiliriz. Bir taraf da 20 kg armut bulunsun. Diğer yanda da 20 kg armut alabileceğiniz 20 lira. Armutlar hala 20 kg iken mevcut olan tüm para 25 TL’ye çıktığında armutların tamamını almak adına 25 TL’nin tamamı verilmek zorunda kalınır. İlk durumda armudun kilosu 2 lira iken artan likidite ( para ) ile armudun olağan kilosu 2,5 TL’ye çıkmıştır. Sınırlı olan kaynak altının karşısından düşen bir likidite bulunuyor ise altın fiyatları düşüşe geçecektir. Tam tersinde ise altın fiyatlarında yükseliş yaşanır, altın fiyatları hakkında en güncel haberlere sitesinden ulaşabilirsiniz.

Küresel enflasyon; enflasyon fiyatların genel seviyelerindeki artışı ölçen göstergedir. Enflasyonun var olduğu ortamda paranın var olan alım gücü düşecektir. Geçen senelerde 5 lira 2 kg aldığınız malzemeyi bu sene 1,5 kg olarak alıyorsanız enflasyon hayatınızda var demektir. Küresel enflasyonun var olduğu zamanlarda altının fiyatları yukarı yönlü şekilde çıkış gösterir. Küresel enflasyonun düşüşte olduğu dönemlerde ise altın fiyatları konusunda aşağı yönlü hareketler yaşanır.

Küresel Jeopolitik Risk; altın dünyada ve ülkemizde var olacak risklere karşı yapılan vazgeçilmez olan bir yatırım aracıdır. Dünya da bulunan tüm ülkelerde paraya çevrilebilen değerli bir madendir. Altın küresel risklerde kaçışın ilk adresidir. Meydana gelen bir savaşta ve küresel jeopolitik bir riskte altın fiyatları yönü yükseliş trendine girer.

Küresel Reel Faiz Oranları; elde tutulan paranın maliyetine reel faiz denir. Bankanızda var olan ve bir yıldır öylece yatırım yapmadan duran 100 TL paranız mevcut ise ve reel faiz oranı % 10 olduğunu varsayarsak var olan paranız 10 TL değer kaybetmiş olur. Bankadaki paranızı reel faize yatırmış olsaydınız 10 TL kazanç sağlamış olurdunuz. Altın yapısından kaynaklı olarak faiz getirisi ve dönemsel getiri gibi kazançlar sağlamaz. Piyasada var olan fiyatına oranla kazan sağlar. Reel faizin yükselişe geçtiği dönemlerde yatırımcı var olan parasını faize yatırır. Bundan dolayı da altın fiyatları aşağı yönlü hareket yaşamaya başlar, altın hesaplama aracı için Küresel reel faizin düşmesi yönünde olan hareketler ile altını elde tutmak konusundaki maliyette azalma olacağından dolayı altına olan talep artmaktadır. Artan bu talep ile altın fiyatları yükselişe geçerek yukarı yönlü bir trende girer.

Bu faktörler altını etkileyen ana sebepler arasında yer alır. Bu dört faktörü unutmadan ve araştırarak altın yatırımı yapılması gerekir.