CHP'den hükümete El Bab uyarısı: Durun!

CHP'den hükümete El Bab uyarısı: Durun!
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 'Mehmetçiği bataklığa sokmaması ve daha fazla şehit gelmemesi için hükümete çağrıda bulunuyoruz' dedi.
TBMM'de yaptığı açıklamada perasyonun El Bab'a doğru ilerlemesi ve daha ilk günden şehitler verilmesini eleştiren Altay, şunları söyledi:

"OPERASYONU RUSYA ve İRAN YAPTIRIYOR"

Moskova mutabakatına göre El Bab'da DEAŞ ile mücadele edilmesinin zorunluluk olduğunu belirten Altay, şu görüşlere yer verdi:
"Bu temizliğin Rusya ve İran tarafından, ÖSO ve TSK'ya yaptırılmasını anlamamız ve kabul etmemiz mümkün değil. Biz dünyanın fedaisi değiliz. Bizim Mehmetçiğimiz elalemin askeri ölmesin diye öldürülmek noktasında değil. Millet olarak bu vatan için şehit oluruz, bunda endişe yok ama başka ülkelerin askerleri ölmesin diye Mehmetçiğin o bataklığa sokularak şehit olmasının sorumlusu olarak hükümetin önce Meclise, sonra millete hesap vermesi lazım."

"HÜKÜMETE ÇAĞRI YAPIYORUZ"

"TSK'nın, bölge ülkelerinin ve BM'nin desteği olmadan El Bab'a girmesi faciadır, cinayettir. Mehmetçiği bataklığa sokmaması ve daha fazla şehit gelmemesi için hükümete çağrıda bulunuyoruz."

MOSKOVA MUTABAKATI

Rusya, İran ve Türkiye'nin katılımıyla Moskova'da yapılan toplantıda, Suriye konusunda mutabakata varıldı ve metne Türkiye de imza attı.
Altay'ın da konuşması sırasında hatırlattığı metnin ilk maddesi şu şekilde:

"İran, Rusya ve Türkiye; çok etnili, çok dinli, mezhepsel olmayan, demokratik ve seküler devlet olarak Suriye Arap Cumhuriyetinin egemenlik, bağımsızlık, birlik ve toprak bütünlüğüne tam olarak saygı duyduklarını yinelerler."

"BU CHP'NİN İSTEDİĞİ BİR ÇÖZÜMDÜ"

CHP'nin 2012 yılında Meclisi Suriye konusunda olağanüstü toplantıya çağırdığını belirten Altay, gelinen noktada imzalanan metnin, CHP'nin açıkladığı çözüm programının hemen hemen aynısı olduğunu belirtti.

TEZKEREYE NEDEN "EVET" DEDİK?

CHP'nin Suriye tezkeresine "evet" oyunu, sınır güvenliğinin tesisi için verdiğini, Suriye'nin güneyine doğru ilerlenmesine karşı çıktığını ifade eden Altay, can kayıplarının sorumlusunun çelişkili ve tutarsız politika izleyen hükümet olduğunu ileri sürdü.

"DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI METNİ YAYINLAMADI"

Mutabakat metninin Rusya ve İran dışişleri bakanlıklarının internet sitesinde yer aldığını, Türk Dışişleri Bakanlığı sitesinde bulunmadığını savunan Altay, "Dışişleri Bakanı'nın imza attığı metni saklayan, ondan utanan manzara mı var?" diye sordu.

"DIŞİŞLERİ BAKANI BÜYÜK BİR EZİKLİK İÇİNDE İMZA ATTI"

Engin Altay, Moskova mutabakatıyla AK Parti'nin kaybettiğini, Türkiye'nin kazandığını savunarak, "Dışişleri Bakanının imza atması, Rus büyükelçinin suikaste uğramasıyla biraz ilgili tabii ki. Büyük bir eziklik ve mahcubiyet içinde Dışişleri Bakanı önüne koyulan mutabakat metnine imza atmış gibi görünüyor" dedi.

"ÜRKİYE YALNIZ BIRAKILMAMALI"

Moskova mutabakatına göre El Bab'da DEAŞ ile mücadele edilmesinin zorunluluk olduğunu belirten Altay, şu görüşlere yer verdi:

"Bu temizliğin Rusya ve İran tarafından, ÖSO ve TSK'ya yaptırılmasını anlamamız ve kabul etmemiz mümkün değil. Biz dünyanın fedaisi değiliz. Bizim Mehmetçiğimiz elalemin askeri ölmesin diye öldürülmek noktasında değil. Millet olarak bu vatan için şehit oluruz, bunda endişe yok ama başka ülkelerin askerleri ölmesin diye Mehmetçiğin o bataklığa sokularak şehit olmasının sorumlusu olarak hükümetin önce Meclise, sonra millete hesap vermesi lazım. TSK'nın, bölge ülkelerinin ve BM'nin desteği olmadan El Bab'a girmesi faciadır, cinayettir. Mehmetçiği bataklığa sokmaması ve daha fazla şehit gelmemesi için hükümete çağrıda bulunuyoruz."

Altay, DEAŞ ile bütün dünyanın uğraşmak zorunda olduğunu, askeri mücadelede Türkiye'nin yalnız bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

TİMETURK
PINAR HİLAL BALTA