Bebeklerin Gelişiminde Destekleyici Unsurlar

Bebeklerin Gelişiminde Destekleyici Unsurlar
0-7 yaş arasındaki dönem psikolojide ilk kişilik oluşum aşaması olarak bilinmektedir.

0-7 yaş arasındaki dönem psikolojide ilk kişilik oluşum aşaması olarak bilinmektedir. Bu dönemde bebeğin yaşadığı her deneyim bilinçaltına işlenecek ve hayatın boyunca etkisini sürdürecektir. Bebeklerin fiziksel ve ruhsal gelişimlerini sağlıklı bir doğrultuda sürdürebilmeleri için ebeveynlere hayatın bu erken döneminde büyük görev düşmektedir. Bebeklik dönemi zannedildiği gibi insan yaşamının önemsiz bir zaman aralığı değildir. Bu dönemde yaptığınız her şeyin çocuğunuzun ileriki hayatında iyi ve kötü etkiye sahip olacağını fark etmeniz zor olmayacaktır. Bu bakımdan çocuğunuzun bedeni ve kişiliği üzerindeki etkileri hesaplayarak ona yaklaşmanız faydalı olacaktır. Bazı hususlar iyi yönlendirildiği takdirde bebeğin gelişiminde destekleyici olabilir. Bebek gelişimi konusunda yardımcı olabilecek setler ve kitapları adimadim.com sitesinde bulabilir ve işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bebeğin Gelişimi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Temel Meseleler

·        Uyku düzeni: Uyku saatleri hem vücudun hem de zihnin gelişimi için oldukça önemlidir. Uykunun insan hayatı boyunca önemli bir faaliyet olduğunu belirtmek gerekir ancak bebeklerin hayatında daha elzemdir. Bebeğinizin gelişimini olumlu bir şekilde sürdürebilmesi için belli bir saat aralığında uyuması gerekir. Eğer uykusu bölünüyor, isteksiz uyuyor veya uyanıyorsa bir hekime başvurmanız faydalı olacaktır.

·        Beslenme Düzeni ve Alışkanlığı: Çocuğunuzun beslenmesinde seçtiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Bebeğin . Vücut sağlığı ve sindirim sisteminin gelişmesi için besin geçişlerinde doğru bir ilerleme sağlanmalıdır. Bununla birlikte abur cubur olarak bilinen zararlı besinler bebeklerden mutlaka uzak tutulmalıdır.

·        Ebeveynlerle Olan İlişkisi: Belirtildiği gibi, bebeğinizin büyüme esnasında yaşadığı her şey bilinçaltında yer edinecektir. Özelikle ebeveynlerin tavırları, insan psikolojisinde önemli bir yer edinir. Örneğin bu esnada bebeğe bağırmanız hayatı boyunca yenemeyeceği bir korkuya sahip olmasına sebep olabilir. Bu bakımdan bebeğinizle olan münasebetinize dikkat etmeli, yaptığınız her şeyin kişiliğinde yer edineceğinin bilincinde hareket etmelisiniz. Örneğin onunla iletişim kurmaya çalışmanız, kendisini bu açıdan geliştirmesine yardımcı olacaktır.

·        Sosyal İlişkiler: Bebeğinizin konuşmaya, yürümeye ve diğer insanlarla iletişim kurmaya başladığı dönem gelişimi için elzem biçimde önemlidir. Bu dönemde başta kendi yaş grubu olmak üzere diğer insanlarla kurduğu ilişkilere önem vermeniz gerekir. Onu kendi yaş grubundaki çocukların olduğu yerlere sık sık götürerek sosyalleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.