Başbakan'dan flaş operasyon açıklaması geldi

Başbakan'dan flaş operasyon açıklaması geldi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısında terör örgütlerine düzenlenen operasyonlarda hedef alınan noktaların büyük ölçüde tasfiye edildiğini belirtti.
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısında terör örgütlerine düzenlenen operasyonlarda hedef alınan noktaların büyük ölçüde tasfiye edildiğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu, "Bu noktasal bir operasyon değildir, bir süreçtir. Türkiye'yi tehdit sürdüğü sürece de devam edecektir, tehdit unsurları bir şekilde Türkiye'ye başkaldırdıklarında da en sert şekilde mukabele edecek şekilde hazırlıklarımız vardır. Bütün vatandaşlarımızın huzur ve sükun içinde devlete ve hükümete güven duygusuyla hareket etmelerini rica ediyorum" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından başlıklar

"Dün gece önce IŞİD'e yönelik ikinci dalga operasyonu yapıldı. Bundan hemen sonra Kuzey Irak'tda PKK'nın mevzilerine yönelik çok kapsamlı bir operasyon yapıldı. Saat 4'e kadar sürdü."

"Saat 02.00 civarında ilgili bakanlar ve komutanlarla bir değerlendirme toplantısı yaptık. Hedef olan seçilen noktaların büyük bir başarıyla tasfiye edildiğini gördük."

"Suriye'de 3. dalga ve Irak'ta 2. dalga operasyonu başlatma kararını verdik. Bu operasyonlar şu an itibariyle de devam ediyor. Kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

"Dün gece 288 terör unsuru, her 3 terör örgütüne mensup unsur, gözaltına alındı. Şu anda toplam 590 kişi gözaltına alınmış durumda."

"Bu operasyonlarda 3 boyuta dikkat çekmek istiyorum. 7 Haziran'da Türkiye başarılı demokratik bir seçim yaşamıştır. Tam burada hükümet görüşmeleri sürerken nereden çıktıkları belli olmayan çevreler 3 terör örgütüyle Türkiye'yi kıskaç altına almak için harekete geçmiştir. Bu operasyonların birinci amacı halkın özgürlüklerini teminat altına almaktır. Birinci hedef demokrasinin korunmasıdır. Suruç'un faili IŞİD'di ve gerekenler yapıldı. Bu saldırıyı bahane edip Türkiye'de kaos çıkarmak isteyen çevrelerin arkasında da PKK vardır ve bu da temel hak ve özgürlüklere yönelik bir tehdittir. Bu unsurlara da cevap verilmesi gerekiyordu ve cevap verildi. Kimsenin Türkiye'de demokratik hayatı tehdit etmesine izin vermeyeceğiz."

"İkincisi halkımızın temel güvenlik alanlarını korumaya yönelik bir operasyondur. 7 Haziran'dan bugüne kadar 121 silahlı saldırı, 15 adam kaçırma, 16 yol kesme 53 patlayıcı madde atma dahil 281 terör eylemi yapıldı. Aynı dönemde 5 güvenlik görevlisi şehit edildi, 53 güvenlik görevlisi yaralandı. Doğrudan kamu düzenini hedef almışlardır. "

"Son yaptığımız operasyonların çatışmasızlık ortamını bitirdiğini söyleyenler, gidip bunu şehit edilen iki polisin faillerine sorsunlar. Hem çatışmasızlık diyeceksiniz hem de polisleri uykuda katledeceksiniz. Siz sessiz kalırsınız ama devlet sessiz kalmaz." 

"Günlerdir bütün parti liderlerine çağrıda bulunuyorum. Kılıçdaroğlu dışında olumlu cevap alamadık. 4 gün bu çağrıya cevap bekledik."

"Herkesin aklını başına alma günü gelmiştir."

"3. boyut ise Türkiye'nin ulusal güvenliği ve bölgedeki gelişmelerle ilgilidir. Suriye'de Türkiye'ye dönük olarak açık tavır sergileyen bir rejim ve terör örgütleri varken, Irak'ta Kandil'de ve çevresinde Türkiye'yi tehdit eden terör çevreleri varken Türkiye'nin sessiz kalması beklenemez. Bütün bölge ülkelerine bu operasyonlar bir mesajdır. Gereken tedbirleri alma konusunda tereddüt göstermeyiz."

"Türkiye demokratik hukuk devletidir. Gereği yapılmaktadır ve yapılacaktır. Türkiye'nin her bölgesinde Türkiye'nin kuralları işler. Haraç almalara, yol kesmelere izin verilemez. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması için çabalarımızı sürdürüyoruz. Siyasi partilere de mesajımız açıktır. Gün bugündür, dayanışma günüdür. Bu çağrılarımıza kulak tıkayan siyasi partiler de olumlu yaklaşan partiler de yeniden bir değerlendirme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ümit ediyorum bu çağrılarımız karşılık bulur."

"Türkiye'nin dostluğu kıymetlidir, hasmane tavırlarla karşılaşırsa tepkisi de şiddetli olur."



Davutoğlu daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Barzani'yle yapılan görüşmeyle ilgili soruya Davutoğlu "Bugün sabah Sayın Mesut Barzani ile bir görüşmemiz oldu. Sayın Barzani ile 1 saate aşkın, bir durum değerlendirmesi yaptık. Ben kendilerine Türkiye'nin Kuzey Irak'ta özellikle operasyonun amaçları ve çerçevesini aktarma imkanı buldum. Sayın Barzani, Türkiye'nin gerek DAEŞ ile gerek PKK'ya yönelik operasyonlarının haklı temellere dayandığını ve bu çerçevede Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını bir kez daha ifade ettiler" diye yanıt verdi.

İstanbul'daki yürüyüşe izin verilmemesiyle ilgili konuşan Davutoğlu, "İzin talebinde olmaksızın, şu güzergah üzerinde yürüyüşe davet etmek, o arada o güzergahta olabilecek güvenlik riskleriyle ilgili bütün sorumluluk Valilik üzerindeyken kimse tek taraflı olarak şuradan şuraya yürüyeceğiz diye çağrıda bulunamaz. O sırada aksi düşünen bir grup aynı güzergahta yürüme karargahı alırsa, biz bu sorumluluğu nasıl alacağız" dedi.

Davutoğlu operasyonlardaki 3. dalgayla ilgili soruya ise "3 terör örgütünün, DHKP-C ile PKK'nın işbirliğinin farkındayız. Ne yaptıklarını biliyoruz. Bütün silahlar yok edilene kadar gerekirse bu operasyonlar sürer. Ne zamam biz tehdidin mahiyetinde bir azalma ya da yok olma tonunda olduğunu görürsek tekrar değerlendirme yaparız. Üçüncü dalga bu kapsamdaki tüm hedefleri kapsamaktadır."

kaynak:cnnturk