Bakur filmi Van’da izleyici ile buluştu!

Bakur filmi Van’da izleyici ile buluştu!
İstanbul Film Festivali'nde Kültür Bakanlığı tarafından "Tescil Kayıt Belgesi" olmadığı gerekçesiyle sansür uygulanarak gösterimi engellenen Bakur belgesel filmi Van’da izleyici ile buluştu.
Van Büyükşehir Belediyesi Nuda Kültür Akademisi’nde gösterimi yapılan filme HDP Van Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya’nın yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Salonun hınca hınç dolduğu gösterimde çok sayıda kişi filmi ayakta izlemek zorunda kaldı. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte sınır dışına çekilen HPG’lileri konu alan ve HPG’lilerin gündelik yaşam, siyasi ve askeri konularının işlendiği film seyircilere duygusal anlar yaşattı.

Yönetmenliğini Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel’in yaptığı Bakur belgesel filminin çekimlerinin tamamı Türkiye ve Kandil’de çekildi. 90 dakika süren film de yine PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürdistan’a dair çözümlemeleri yer alırken, belgeselin bitiminin ardından salonda bulunan izleyiciler filmi dakikalarca ayakta alkışladı. Daha sonra yönetmen Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte sahneye çıkan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Mavioğlu’na çiçek takdim etti. Eşbaşkanlar Mavioğlu’na ve film ekibine teşekkür ederek, Van’da olmalarının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ettiler.

‘Özgürlükler kimseden bahşedilmez’

Daha sonra konuşan Bakur belgesel filminin yönetmenlerinden Ertuğrul Mavioğlu ise, Van’da bulunmalarının ve bu heyecanı solumalarının kendilerine gurur verdiğini söyledi. Çektikleri filmin Kültür Bakanlığı tarafından sansüre takılmasına değinen Mavioğlu, bu tür sansürlerin kendilerini yaptıkları haklı uğraşlardan vazgeçiremeyeceğini ve bu sansürü tanımadıklarını söyledi. Mavioğlu, "Devlet yasaklar bizler ise izleriz. Bizler devletin bu yasaklarını çiğneyip geçeriz. Özgürlükler hiç kimseden bizlere bahşedilmez. Bizlere düşen ise arkadaşlarımızın vermiş olduğu mücadele gibi Türkiye halklarına barış ve kardeşlik getirmek için mücadele edeceğiz” dedi.