Altının gram fiyatı 600 liraya doğru çıkar mı?

Altının gram fiyatı 600 liraya doğru çıkar mı?
Altın fiyatlarındaki son günlerdeki sert yükselişler altının gram fiyatının 600 liraya gidip gitmeyeceği sorusunu akıllara getirdi. Türkiye'de özellikle son günlerde dolardaki sert yükseliş ve altının ONS fiyatındaki toplarlanmayla beraber gram fiyatı 540 lirayı gören altının 600 liralara doğru bir hareket gösterebileceği belirtiliyor.

Altın fiyatlarını Türkiye'deki dolar kuru ve dünyadaki ONS değeri belirliyor.

DOLAR KURUNU YÜKSELTEN 2 NEDEN VAR

Türkiye'deki dolar kuru özellikle Merkez Bankası'nın 25 Ekim'deki toplantısında faiz indirme olasılığının yüksek olması ve Suriye'deki terör odaklarına yapılacak sınıdışı operasyon nedeniyle geçen hafta sert bir şekilde yükselerek 9.30 sınırına gelmişti. Doların ay sonuna kadar hem Merkez Bankası'nın alacağı faiz indirim kararında 100 baz puanlık mı yoksa daha yüksek bir oranda mı indirim yapacağına göre, hemde Suriye'ye yapılacak operasyonla ilgili gelişmelere göre yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca dünya gündemi de yakından takip ediliyor. ABD 10 yıllık tahvilllerindeki yükseliş sürüyor ve bu da doların dünya genelinde güçlenmesini sağlıyor. 

ONS'UN GÖZÜ FED TOPLANTISINDA

Diğer önemli bir unsurda altının ONS fiyatı. ONS fiyatlarının odaklandığı iki konu var. Bunlardan biri Amerika Merkez Bankası FED'in yapacağı toplantı da alacağı faiz kararı. ABD Merkez Bankasının son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun ne derece tehdit oluşturduğu ve buna karşılık olarak ne zaman faiz oranlarını yükseltmeleri gerektiği konusunda bölünmüş olsalar da, Fed’in kriz döneminde ekonomiye verdikleri desteği Kasım ortasında azaltmaya başlayabilecekleri konusunda hemfikir oldukları sinyalini vermişti. 

Çoğu Fed üyesi, varlık alımlarının azaltılması yönünde konulan hedeflerde kayda değer ölçüde ilerlemenin yakında sağlanacağını öngörürken, bazı Fed üyeleri tahvil alımlarının finansal riskleri yükselttiğini kaydetmişti.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi cuma gününden bu yana neredeyse 10 baz puan yükseliş kaydederek yüzde 1,60 seviyesine ulaştı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise cuma gününden beri dalgalı bir seyir izliyor.


 

Ons altın fiyatı
Geçen hafta yüksek kalmaya devam eden ABD enflasyon verisi sonrasında hızlı bir yükseliş kaydeden ons altın, 1.800 dolara kadar tırmanmıştı. Cuma gününden bu yana varlık alımı azaltımı takvimine dair beklentilerin fiyatlamalarda ağır basmasıyla ABD Hazine tahvil faizleri yükselirken ons altının fiyatı da 1.766 dolar civarına geriledi.


Gram altın fiyatı
Gram altın, geçen hafta dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle beraber günü 530 TL’den kapatarak bu yılın zirvesine ulaşmıştı. Yeni haftaya 526 TL civarında başlayan gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen dolar/TL’nin 9,26’ya ulaşmasıyla kayıplarını sınırladı.