ABD jetleri Afganistan'ı bombaladı

ABD jetleri Afganistan'ı bombaladı
ABD tarafından Savunma Bakanı ve NATO Genel Sekreteri'ni hedef alan roket saldırılarına bombardımanla cevap verildi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de ABD Savunma Bakanı James Mattis'in havaalanına indiği dakikalarda gerçekleşen roketli saldırıya, ABD jetleri füzelerle yanıt verdi.

YİNE 'YANLIŞLIKLA' ÖLÜMLERE YOL AÇTILAR

Ancak savaş uçaklarından ateşlenen füzelerden biri "hatalı çalışınca" sivillerin yaşadığı evi vurdu. Afganistan'daki NATO misyonu Resolute Support, can kayıplarının olduğunu duyurdu. Füzelerden birinin trajik bir şekilde hatalı çalıştığını dile getiren Support, derin pişmanlık duyulduğunu belirtti. Tam olarak kaç kişinin öldüğü açıklamada yer almazken, soruşturma başlatıldığı aktarıldı.

BİR 'YANLIŞLIKLA' ÖLÜM DAHA

Operasyon sırasında havalimanına füze gönderen 3 kişinin bir evde kıstırıdığı ve burada öldürüldükleir açıklanırken, yine evde bri sivilin de hedef alındığı ve bunun da 'yanlışlık' gerçekleştiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

'Kuduz köpek' lakaplı ABD Dışişleri Bakanı James Mattis ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün uçaktan indikten hemen sonra Kabil Havalimanı'nda füze sesleri duyulmuştu. Afgan yetkililer havalimanına altı adet havan topu düştüğünü söyledi. Hem Taliban hem de IŞİD'in üstlendiği saldırının ardından havalimanı boşaltılmış ve tüm uçuşlar iptal edilmişti.

AFGANİSTAN'DAKİ ABD VARLIĞI

Bir dönem tüm askerlerini Afganistan'dan çekmeyi planlayan ABD'nin halihazırda 8 binden fazla kuvveti var. ABD'nin Afganistan'ı işgalinden 16 yıl sonra Afgan hükümeti ülkenin yalnızca yüzde 60'ını kontrolünde tutabiliyor.

NEDEN 'KUDUZ KÖPEK'_

Yerel basında çoğunlukla ‘kuduz köpek' (mad dog) lakabıyla anılan Mattis, 44 yıllık ordu kariyeri boyunca Afganistan ve Irak işgallerinde önemli görevler üstlenmişti. 2004'te Irak'ın Felluce kentine yönelik operasyonu yöneten Mattis'in bir diğer lakabı ise ‘savaşçı keşiş', sebebi ise bugüne kadar evlenmemesi ve çocuklaırnın olmaması.