BDT EĞİTİMİ?

BDT EĞİTİMİ?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşüncelerin davranışlara nasıl etki ettiğini inceleyen ve bu prensiple düşünceleri değiştirmeyi amaçlayan bir psikiyatrik daldır.

Yanlış ve olumsuz düşüncelere kapılmış kişileri bulunduğu durumdan çıkarmak amacıyla, direkt probleme yönelik ve klasik psikolojik tedavi yöntemine göre daha kısa süren bir tedavi şeklidir. Genellikle fobi, düşük benlik saygısı, anksiyete ve depresyon gibi problemlerin tedavisinde uygulanır. Çağımızda çokça rastlanan bu problemlere etkin bir çözüm sunabilmek amacıyla pek çok kişi BDT eğitimi almak istemektedir. Bu eğitimi alan kimseler, bilişsel davranışçı terapi yöntemiyle ilgili oldukça detaylı bilgi sahibi ve uygulayıcı olurlar.

Bilişsel Davranışçı Terapilerin Önemi

Bilişsel Davranışçı Terapiler klasik terapi yöntemine göre daha kısa sürelidir ve çok hızlı sonuçlar alınabilir. Çünkü terapi direkt probleme odaklıdır. Diğer terapi yöntemleri yıllar sürebilirken BDT ile 10-15 seansta sonuca ulaşılabilmektedir. Sonucun daha etkili olabilmesi için danışan ve terapistin iş birliği yapabilmesi önemlidir. Terapist, danışanın sorunlarını daha iyi kavrayabilmek için çok soru sorar ve kişinin duygu ve düşüncelerini iyi anlamaya çalışır. Daha sonra tedavi ve onu destekleyen ödevlerle problemin aşılması sağlanır.

Bilişsel Davranışçı Terapist Olmak İçin Gerekenler

Öncelikle 4 yıllık bir lisans diplomasına sahip olmak gerekir. Temelinde psikolojiyi barından ilgili bölümlerden mezun olan herkes bu eğitimi alabilir. Bu kişiler genellikle psikologlar, psikolojik danışmanlar veya psikiyatristlerden oluşur. Kişiler bu eğitim sayesinde çalışma alanlarını genişletebilir, eğitim derecelerini artırmak için temel oluşturabilirler.

Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimlerinin İçeriği Nasıldır?

Bu eğitim lisansüstü düzeyinde bir eğitimdir ve katılan kişilerin mutlaka bir alt yapısı olması gerekir. Kurs genellikle modüller halinde verilir ve birden fazla oturuma sahip olmakla birlikte geniş kapsamlıdır. Modüller genellikle problemin kaynağı olan rahatsızlıklara göre kategorize edilmiştir. Bunlar obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, yaygın kaygı bozukluğu, depresyon, panik bozukluk, agorafobi ve sosyal kaygı gibi alt bileşenlerdir. Tüm bu sorunlar ayrı ayrı ele alınarak klinik özellikleri, duruma sebep olabilecek düşünceleri değerlendirme, tedavi planı oluşturma ve nüksetmesini önleme gibi detaylara değinilir.

sayfasında önümüzdeki tarihlerde yapılacak olan BDT Eğitimi takvimine göz atabilirsiniz.

Klinik rahatsızlıkların belli başlıklar altında değerlendirilmesi dışında klinik uygulamanın nasıl olması gerektiği, klinik görüşmelerinin BDT’ye uygun biçimde nasıl uyarlanacağı ve terapi planı ve yürütmesi ile ilgili birçok detaya da inilir. Tüm bu modüllerin tamamlanması neticesinde Bilişsel Davranışçı Terapiler, yani BDT Eğitimi sertifikası verilebilir.