Yüzde 30'luk zam yabancıları da yaktı! Artık onlar bile satın alamıyor

Yüzde 30'luk zam yabancıları da yaktı! Artık onlar bile satın alamıyor
Geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yarı yarıya azaldı ve konut fiyatlarının her geçen gün artmaya devam etmesi nedeniyle bazı bölgelerde satışlar durdu. Fiyatların yabancılar için bile pahalı olduğunu söyleyen emlak uzmanları, önümüzdeki günlerde neler olacağını açıkladı. Kredi kullanımının kısıtlanması ve artan kredi faizi de satışları olumsuz etkiledi. Konut piyasasının son durumu haberimizin detayında..

Konut fiyatları yükseldikçe emlak piyasası satışları düştü ve bazı inşaat projeleri ertelendi veya durduruldu. Türkiye genelinde emlak fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Sonuç olarak, konut satışlarındaki düşüş daha da hızlandı. Türkiye'de konut satışları Haziran'da geçen yılın aynı ay verilerine oranla yüzde 44 düştü.

Gayrimenkul fiyatları artık yabancı yatırımcılar için pahalı olmaya başladı. Sonuç olarak, bazı bölgelerde yabancılara daire satışı durduruldu. 250 bin dolar olan vatandaşlık sınırının 400 bin dolara çıkarılmasının da satın alma işlemini etkilediği söylendi.

"İŞLER KIRILMA NOKTASINA GELİYOR"

Konut piyasasının son durumu

Emlakçı Cemalettin Demirci, emlak piyasasının durumu söz konusu olduğunda satışların geçen yılki oranların neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyledi. Demirci, "Artan inşaat maliyetleri nedeniyle maalesef bazı inşaat çalışmaları durduruldu ve müteahhitler kararlaştırılan rakamı güncelleyemedi" ifadelerini kullandı.

"KREDİ SINIRLAMASI, FAİZ ORANININ SATIŞA ETKİSİ”

Yüksek Mimar Funda Balamir ise son dönemde konut satışlarının hızla düştüğünü belirterek, “Enflasyon dönemindeyiz, kur o seviyeye çıkınca maliyetler yükseliyor ve bu yükselen maliyetler konut fiyatlarını etkiliyor. Bu durum, bankaların kredi kullanımlarının sınırlı olması ve yüksek faiz oranları nedeniyle ödeme güçlüğü çekecek olanlar için istenmeyen bir durum haline gelmiştir." şeklinde konuştu.