Yıl sonunda dolar ve enflasyon bu seviyeyi görecek! Merkez Bankası'ndan flaş açıklama

Yıl sonunda dolar ve enflasyon bu seviyeyi görecek! Merkez Bankası'ndan flaş açıklama
Son zamanlarda piyasalarda yaşanan hareketlilik ile birlikte elinde parası olan herkesin gözü kulağı dolar kurunda, vatandaşlar piyasadaki bu dalgalanmanın nasıl bir yol izleyeceğini merak edip araştırıyorlar. Tüm bu sorularınızın cevabını Merkez Bankasından gelen bir haberle yanıt bulmanız mümkün. İşte detaylar…

Piyasada yaşanan yükseliş yatırım yapacakların nasıl bir yol izleyeceklerini bulmalarında zorluyor. Sıcak bir gelişme yaşandı ve Merkez Bankasından bir açıklama geldi. Detaylar haberimizde…

banka

MERKEZ BANKASI AÇIKLADI: İŞTE DOLAR, FAİZ VE ENFLASYON TAHMİNİ

Merkez bankasının temmuz ayı piyasa anketi dolar, enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin beklentileri yükseltti.

Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı piyasa katılımcısı anketi sonuçlarını açıkladı. Katılımcıların 2023 yıl sonu USD/TL tahmini, bir önceki anket döneminde 26,18 TL iken, mevcut anket döneminde 28,46 TL oldu.

12 ay sonraki kur tahminleri ise aynı çalışma dönemi için 28,99 TL ve 31,44 TL oldu.

FAİZ BEKLENTİSİ ARTTI

BIST repo piyasası ve ters repo piyasası katılımcılarının cari ay sonu günlük faiz oranı beklentisi, bir önceki anket dönemindeki %18,13'ten bu anket döneminde %18,94'e yükseldi.

Ay sonu TCMB repo faiz oranı için mevcut bir haftalık tahmin, bir önceki anket dönemindeki %17,56'dan mevcut anket döneminde %19,17'ye yükseldi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTTI

Ankete katılanlar için yılbaşından bugüne tüketici enflasyonu (TÜFE), bir önceki anket döneminde %38,55 ve mevcut anket döneminde %43,82 idi.

12 aylık TÜFE tahmini cari dönemde bir önceki dönemdeki %30,65'ten %33,21'e yükseldi. Aynı anket döneminde 24 ay sonra beklenen TÜFE sırasıyla %18,12 ve %19,04 olarak gerçekleşti.

BÜYÜME BEKLENTİSİ AZALDI

Katılımcıların 2023 için GSYH büyüme tahmini, bir önceki anket dönemindeki %3,8'den Haziran anketinde %3,7'ye yükseldi.

Bir önceki anket dönemi için 2024 GSYH büyüme tahmini %4,5,

Mevcut anket döneminde %4,3'e düştü.

Temmuz 2023 piyasa katılımcısı anketine reel sektör, finans sektörü temsilcileri ve uzmanlardan oluşan toplam 41 katılımcı yanıt vermiş ve yanıtlar bir araya getirilerek değerlendirilmiştir.