SGK'dan 4A, 4B Ve 4C’li Çalışana 30.000 TL Ödeme yapılacağı duyurusu geldi. İşte başvuru şartları

SGK'dan 4A, 4B Ve 4C’li Çalışana 30.000 TL Ödeme yapılacağı duyurusu geldi. İşte başvuru şartları
SGK bu haberler çalışanlara müjdeyi verdi, 4A, 4B ve 4C'li çalışanlar bir dilekçeyle 30.000 TL alabilecek..

SGK'dan 4A, 4B Ve 4C’li Çalışana 30.000 TL Ödeme yapılacağı duyurusu geldi. İşte başvuru şartları. 30.000 TL toplu para ödemesi yapılacak. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren konu ile ilgili tüm gelişmeler merak ediliyor. Peki, hangi koşulun karşılığında SGK'dan ödeme yapılacak? Kimler SGK'dan toplu para ödemesi alma hakkı elde eder? İşte o koşullar…

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emeklilik koşulunu karşılayamayan ancak emeklilik yaşına gelmiş ve diğer koşulları yerine getiremediği için emekli olamayan vatandaşlara ödemiş olduğu primler yatırılıyor. Türkiye'de emeklilik hakkı elde etmek için tüm şartları karşılıyor olmak gerekiyor. Emeklilikte aranan en önemli koşullar arasında prim ve yaş koşuludur. Bazı vatandaşlar yaşının tamamlamasına rağmen diğer koşulları yerine getiremedikleri için emeklilik hakkı elde edemiyorlar. Bu durumda olan kişiler prim eksiği sebebiyle emekli olamadıkları için SGK'dan toplu para iadesi alabiliyorlar. Peki, nasıl başvuru yapılır?

52968.jpg

Prim İadesi Nasıl Alınır?

SGK'dan emeklilik yaşını doldurmuş olmasına rağmen emeklilik şartlarını sağlayamayanlara prim iadesi yapılmaktadır. Emeklilik yaşı gelmesine rağmen hatta geçmiş olmasına rağmen çalışma yılı veya prim gün sayısı dolmayanlar yazılı dilekçe vererek SGK'dan prim ödemelerini geri alabiliyorlar. Toplu para iadesi bu koşulla veriliyor. Peki, para iade hesaplaması nasıl yapılır?

Emeklilik için sigortalı kişi adına yatırılmış olan primin tutarların kuruma göre farklı şekilde hesaplanır. Sigortalı çalışanlar primi %14'ünü alabilirken Bağ-Kur’lular %20'sini geri iade olarak alabiliyor. SGK'nın sağlamış olduğu bu toplu para iadesi emeklilik yaşı gelmiş olmasına rağmen prim gün sayısını ve yıl sayısını dolduramayanlar için veriliyor. Dilekçe ile başvuran çalışan vatandaşlar gerekli koşullara taşıması halinde başvuru yaparak PTT üzerinden toplu paraya iadesini alabiliyor.