Sağlık güvencesi olmayanlar dikkat! Biriken borçları ödemek için son şans: O tarihe kadar süre verildi

Sağlık güvencesi olmayanlar dikkat! Biriken borçları ödemek için son şans: O tarihe kadar süre verildi
Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ile ilgili borç durumu için zaman daralıyor. SGK'ya son başvuru tarihi 31 Temmuz. Asgari ücretin 1/3'ünden az olan borçlar siliniyor. Detaylar için haberimizin içeriğine bakabilirsiniz.

Temmuz ayının başından itibaren GSS (genel sağlık sigortası) prim borcunun çözülmesi konusu gündemde. GSS prim borcunu ödemek isteyenler için şartlar belirlenmiştir. Başvurular 31 Temmuz'a kadar SGK'ya yapılmalıdır. Kişi başına düşen hane gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olanların borçları silinecek. Yukarıdaki kişiler 31 Ağustos 2023'e kadar anapara ödemeleri halinde Aralık 2022 tarihine kadar gecikme ücreti veya artırılmış gecikme ücreti ödemeyeceklerdir.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) Van İl Müdürü olarak görev yapan Abidin Göksoy, Temmuz 2023'te sosyal güvencesi olmayan, gelir testi yaptırmayan kişilerin 31 Temmuz 2023'e kadar gelirlerinin belirlendiğini söyledi. Brüt asgari ücretin üçte birinden az olan kişi başı gelirler kaldırılacak ve yeniden sağlık hizmetine erişebileceklerdir.

Bu çözüm ile GSS prim borcuna sahip olan vatandaşlar için yeni fırsat doğdu. Borç affı şartlarını taşıyanlar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Gelir belgesi olmayanlar için 31 Temmuz'a kadar gelirlerinin belirlenmesi önemli. Bu sayede borçları kapatılacak ve sağlık hizmetlerine de bu sayede erişimleri sağlanacaktır.

31 AĞUSTOS'A KADAR YAPILAN ÖDEMELERDE GECİKME ARTIRIMI VE CEZALAR KALDIRILIR

GSS prim borcu

Abidin Göksoy, konuyla ilgili yaptığı açıklamasının devamında gelir kontrolü olmayan ve sosyal güvencesi olmayanların 31 Mayıs 2023'e kadar gelirlerinin tespit edileceğini söyledi. Öte yandan, hanenin kişi başına düşen gelirinin brüt asgari ücret miktarının üçte birinden fazla olduğu durumlarda ise avantaj sağlanmaktadır. Bu kişiler, belirlenen tarihe kadar başvuru yaparak GSS priminin anapara miktarını ödeyip eçmiş ödeme ceza ve zamlarından muaf olacaklardır. Bu sayede geliri daha yüksek olan kişilerin mali yükü azalacak ve geçmiş borçlardan kurtulma şansına sahip olacaklardır.

Gelir testi yaptırmak isteyenlerin ikamet ettikleri yerde Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ne kayıt yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Göksoy, vatandaşların konuyla ilgili duyarlı olması gerektiğini aktardı.

Vatandaşların, GSS prim borcu için gelir testi yapmalarının ve ayrıca konuya ilişkin gerekli adımları atmalarının büyük önem taşıdığı kaydedildi.