Kamu Bankalarının Müdahalesi Dolar Kurunu Sabitledi!

Kamu Bankalarının Müdahalesi Dolar Kurunu Sabitledi!
2023 yılında birçok temel ihtiyaç malzemesi ve giderler dolar kurunun inanılmaz artışından sonra yerinde duramadı ve yükselişe geçti. Geçen haftalara kadar sabit oranlarda seyreden döviz kuru genel seçimlerin sonuçlanmasından itibaren artışa geçti.

Dolar kuru ve gram altın artışlarını hızlı bir şekilde yaşandığı son iki haftada ise dolar 23,46 TL civarına çıkarak kendi rekorunu kırdı. Dolar kurunun bu oranlarda sabitlendiği görülürken bunun için kamu bankalarının ellerini taşın altına koydukları belirtildi.

Daha iki ya da üç gün önce dolar kuru 21 TL civarında seyrediyordu. Bu fiyat aralığında çok kalamayan dolar yaklaşık olarak 2 TL daha artışa geçti. Artan dolat kurunun olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesi için ekonomik açıdan birçok adımın yavaş yavaş atılmaya başlandığı görüldü.

Ekonomi haberlerini sunan Bloomberg’ten doların bu seviyelere sabitlenişi ile ilgili önemli açıklamalar geldi.

Dolar Yatırımcıları İçin Büyük Fırsat Oldu

Yatırım konusunda farklı alanlara yönelen yatırımcılardan dolarda kalanlar son iki hafta içinde yüklü bir miktarda kar ederek para kazandı. 23,46 TL seviyelerine ulaşan doların kamu bankaları müdahalesi ile 21 TL civarlarına tekrar inmesi de yatırımcılar tarafından heyecanla takip ediliyor.

Altın ve döviz kurlarına yatırım yapanların seçimlerden sonra ki artışlardan sonra belirli oranlarda kar ettikleri de bilinen bir gerçek olarak ekonomistler tarafından ilan edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı olarak yeni kabinede yer alan Mehmet Şimşek’in dolardaki hızlı artışın frenlenmesi için kamu bankalarına talimat gönderdiği ifade edildi. Döviz satışını durduran kamu bankaları sayesinde de dolar kurunda gerileme yaşandı. 23,46 TL olarak sabit kalan dolar kurunun artış trendinin engellenmesi için Mehmet Şimşek’in daha radikal kararlar alması bekleniyor.

Anında Yükseldi Şimdi Durağan Seviyelerde

Dolar kurunun artışı TL’nin değer kaybı yaşamasına neden oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinden bu yana artış trendinde bulunan doların kamu bankalarının müdahalesi sayesinde sabit oranlara gelmesi yatırımcılarında neye yöneleceği hakkında kararsız kalmasına neden oldu.

Sadece 1 gece gibi kısa bir sürede 2 TL kadar artan dolar TL seviyelerinin şu sıralar sabit olarak kalması ise yakın zamandaki ekonomik politikaların nasıl işleyeceğine dair merakları iyice artırdı.