Ev sahipleri bu kez yandı! Büyük oyun böyle bozulacak

Ev sahipleri bu kez yandı! Büyük oyun böyle bozulacak
Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki gerilim sürerken, metropollerin en büyük sorunlarından birisi olan kiralar ve hayaket evler ile ilgili yeni çözümler arandığı söyleniyor. Ev sahipleri kira için çırpınırken, uzun süredir var olan boş ev sorunu için de yeni bir çözüm önerildiği belirtildi. İBB emlak vergilerini konut sayısı kapsamında kademeli olarak artırdı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, "Emlak vergileri yerine emlak vergilerinin kademeli olarak artırılmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Yaklaşık iki yıldır süren kiralama sorunu, yasal kısıtlamalara rağmen çözülecek gibi görünmüyor. Alınan tedbirler kiracıları rahatlatırken, ev sahipleri kiralamayı durdurdu ve bunun sonucunda ise kiralık yer bulamama metropolün en büyük sorunu oldu. Kiradaki yüzde 25'lik artış, ev sahiplerinin daireleri boş bıraktığı anlamına gelmeye başladı.

Kiralık daire sayısı azalırken, "hayalet ev" olarak bilinen boş evlerin sayısı da her geçen gün artmaya başladı. İstanbul gibi büyük şehirlerde yeni asgari ücret miktarı ile tek bir daire bile kiralanamıyor. Kiracılar daire bulmakta zorlanırken ev sahibi fiyatları düşmedi.

Ev sahipleri için yeni bir yol: "Geçici kiracılar"

Ev sahipleri bu kez yandı! Büyük oyun böyle bozulacak

Veriler, İstanbul'da 450.000 ila 750.000 arasında boş daire olduğunu gösteriyor, ancak yeni yöntem büyük şehirlerde ilgi görüyor. Ev sahibi evi ya boş bırakır ya da kısa süreliğine kiraya verir. Birçok ev sahibi artık uzun vadeli kiracılar değil, geçici kiracılar arıyor.

KİRALAMA ÜZERİNDEN ÖNERİLEN ARTIŞLI MÜLKİYET VERGİSİ

Kira krizine çözüm önerildi. Sonuç olarak; emlak vergilerinin konut sayısı kapsamında kademeli olarak artırılmasını öneriyoruz. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe tv100'e yaptığı açıklamada, "Bu sistemi düzeltmek için piyasayı manipüle etmek ve her zamankinden daha fazla dairesi olanlara yönelik vergileri kademeli olarak düzenlemek gerekiyor. Emlak vergileri yerine emlak vergilerinin kademeli olarak artırılmasını öneriyoruz” dedi.

Buğra Gökce, ayrıca riskli yapıların ev arayanlara ve kiracılara kaydırılması gerektiğinden bu yöntemin piyasayı dengeleyebileceğini savundu.