Emekliye 2023 Temmuz Zamları Belli Oldu

Emekliye 2023 Temmuz Zamları Belli Oldu
Temmuz ayında açıklanan enflasyon oranlarına göre yeni emekli zam oranları belli oldu.

SSK ve Bağkur emekli sandığı maaşları ayrı ayrı hesaplandı. Bu hesaplamalara göre SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 19,77 zam yapıldı. Memur emeklileri için ise yüzde 17,55 zam yapıldı. Bu zam oranları emeklilerin maaş oranlarına yansıtılacak ve artık maaşlar bu zamlar ile ödenmeye başlayacak. Yine memur emeklileri de bu oranlar üzerinden faydalanacak.

Temmuz ayı içerisinde gerçekleşmiş olan bu zam ile beraber birçok emekli sevinçle zamlı maaşları beklemeye başladı. Bu zam oranları bu ay içerisinde hesaplara yansıtılacak. Ayrıca yapılan ek ödemeler de zamlı maaşlar üzerinden hesaplanacak.

Eskiden on bin lira maaş alan bir kişiye dört yüz lira ek ödeme yapılırken şimdi yeni zam oranı ile beraber dört yüz yetmiş dokuz lira ek ödeme yapılacaktır. Bu durumda zamlı maaş oranı ile beraber toplamda 12 bin 456 lira 8 kuruş maaş alabileceklerdir.

Yeni Zamlar İle Beraber Yapılan Değişiklikler

Maaşlara yapılan zamlar ile beraber yeni düzenlemelere de gitmiştir. Bu anlamda ilk Altay verilen ek ödeme oranları da değişmiştir. Önceden emekli maaşı 4066 TL’nin üzerinde olan kişilere %4 altında olan kişilere ise %5 oranında ek ödeme yapılıyordu. Yeni yapılan düzenlemeler ile bu sınır 4780,70 TL’ye yükseltildi. Böylelikle yeni düzenlemede aylığı bu miktarın üzerinde olan kişiler için yüzde 4,01 ek ödeme yapılacaktır. Böylelikle emeklilerin net maaşlarına ilave olarak yapılan ek ödeme tutarları da artacaktır. Bu da emeklileri sevindiren bir haber olarak duyuruldu.

EYTLiler Faydalanacak Mı?

Temmuzda almadan bu yıl emekli olan EYT’li kişilerde faydalanabilecektir. Emeklilik başvurusunu yapmış ve emekli aylığı bağlanmış olan kişilere bu zam oranlarından faydalanma imkanı sunulacaktır.

Yine emekli olanların işten çıkarılma askerlik ya da evlilik nedeniyle haklı fesih yapmaları durumunda kıdem tazminatları da yine temmuz zamlarıyla beraber değişti ve bu zamlardan etkilendi. Yapılan zamlar oranında alacakları tazminat oranları da artmaya başladı.Yeni kıdem tazminatları da zamlı bir şekilde hesaplanacaktır.