Emeklilik yaşı 49'a düştü! Sigorta primi 3,600, 7,500 ve 9,000 olanlar hiç beklemeden başvurusunu yapsın

Emeklilik yaşı 49'a düştü! Sigorta primi 3,600, 7,500 ve 9,000 olanlar hiç beklemeden başvurusunu yapsın
Emekli olmak isteyen fakat yaştan dolayı veya prim gün sayısı yeterli gelmeyenler için yeni haber geldi. işte ayrıntılar

Emeklilik yaşı 49'a düştü! Sigorta primi 3,600, 7,500 ve 9,000 olanlar hiç beklemeden başvurusunu yapsın Emekli olmak isteyen fakat yaş sebebiyle emekli olma şartlarını sağlayamayan insanlar için çeşitli formüller tartışılıyor. Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının uygulanmasıyla birlikte, erken emeklilik hakkının nasıl düzenleneceği ve kimlerin bundan faydalanabileceği konusunda detaylar gündeme gelmektedir.

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Bağ-Kur sigortalı olan kadınların en az 7,500, erkeklerin ise 9,000 prim gününe sahip olması gerekmektedir. SSK sigortalısı olanlar için ise 3,600 prim günü yeterli olacaktır. Ancak, bu kişilerin yine yaş şartını da yerine getirmesi beklenmektedir. Kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş şartı bulunmaktadır ve prim günü tamamlanması durumunda, yaş sınırları kadınlarda 58'e, erkeklerde ise 60'a kadar uzayabilecektir.

EYT yasasında yer alan düzenlemeler çerçevesinde, Bağ-Kur sigortalılarının prim günü sayısı 7,500'ye düşürülerek küçük esnaf ve çiftçilerin de erken emeklilik hakkından faydalanması planlanmaktadır. Bu yeni düzenleme ile esnaflar, 7,500 prim gününü tamamladıklarında emekli olabileceklerdir. Prim günü sebebiyle emekli olamayan vatandaşlar da bu yeni düzenlemeyle birlikte emeklilik hakkına sahip olabilecektir.

SSK sigortalıları için ise prim günü sayısı 6,975'ten 5,000'e düşürülecektir. Eğer kısmi emeklilik hakkı da getirilirse, kadınlar 51, erkekler ise 54 yaşında emekli olabileceklerdir.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar SGK'ya başvurarak daha fazla bilgi alabilirler. Yaş şartı ve prim günü sayısı konusunda yapılan düzenlemelerle birlikte emeklilik hakkından faydalanmak isteyenler için önemli bir fırsat sunulmaktadır. Daha erken emekli olma imkanı, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek ve emeklilik dönemine daha rahat bir şekilde girmelerini sağlayacaktır.

Sigorta primi belirli bir sayının üzerinde olan vatandaşlar için müjdeli haberler var. Emeklilikle ilgili düzenlemeler ve erken emeklilik hakkı, daha fazla insanın bu fırsattan yararlanmasını sağlayacaktır.