Çalışmayan 25 yaş üstü kişiler yandı! Bu para artık her ay cebinizden çıkacak

Çalışmayan 25 yaş üstü kişiler yandı! Bu para artık her ay cebinizden çıkacak
Sağlık sigortası, tüm vatandaşların eşit şekilde yararlanabilmesi için sağlıkla ilgili masrafları karşılayan sigortadır. 18 yaşını dolduran herkesin katılması zorunludur. Genel Sağlık Sigortası priminde yeni gelişmeler oldu. İşte detaylar…

Sigortalı bir işi olmayan ve kendi kendine yetmesi gerekmeyen kişilerin genel sağlık sigortası primlerinde artış oldu. Detaylar haberimizde…

banka

KİM, NE KADAR GSS PRİMİ ÖDEYECEK?

Temmuz ayından itibaren, sigortalı bir işi olmadığı için eşi, annesi veya babasına sağlık hizmeti alamayanların genel sağlık sigortası primleri artırılmıştır.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri asgari ücret artışına paralel olarak artırılmıştır. Yasaya göre 18 yaşını doldurmamış Türk vatandaşları, anne babalarının sigortası olup olmadığına bakılmaksızın GSS primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Yaş sınırı lise ve üzeri öğrenciler için 20, üniversite öğrencileri için 25'tir.

Yayınlanan bir habere göre, eğitim düzeyine göre yaşını doldurduktan sonra işinden ayrılanlar veya eşi nedeniyle işsiz olup sağlık hizmeti alamayacak durumda olanlar GSS primlerini kendileri öderken, bu yılın ilk yarısında aylık primi 300,24 Türk Lirası oldu. Temmuz'dan itibaren aylık 402,44 Türk Lirası olarak ödenecek.

Uluslararası iş hukuku çerçevesinde Türkiye'de çalışan Türk asıllı kişiler Türk vatandaşlığı kazanabilmektedir. Türk vatandaşlarının yurtdışında ikamet eden anne, baba, eş ve çocuklarına ait GSS primleri de 402,44 Türk Lirasına yükseltildi.

Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurmaları halinde genel sağlık sigortası hakkından yararlanabilmektedir. Bu süre içinde başvurmazsanız, eğitim süreniz boyunca GSS haklarınızdan yararlanamazsınız. Uluslararası öğrencilerin ödemesi gereken GSS primi 400,32 Türk Lirasından 536,58 Türk Lirasına çıktı.

Yabancı bir ülke mevzuatı kapsamına göre sigortası olmayan Türkiye oturma iznine sahip yabancılar da GSS primlerini kendileri ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Karşılıklılık ilkesi gözetilir. Bu kapsamda yabancıların ödemesi gereken aylık GSS primi 2 bin 401,92 Türk Lirasından 3 bin 219,48 Türk Lirasına yükseldi.

Genç Türk vatandaşlarının GSS primi ödeme zorunluluğu en az orta öğretimini tamamladıktan sonra iki yılın sonunda başlar. Ancak hiçbir durumda yukarıdaki yaş sınırı aşılmamalıdır. GSS ödemekle yükümlü olan kişiler, işsiz olmaları ve aile bireylerinin ödeme yapamayacak durumda olmaları durumunda gelir tespiti için başvurabilirler. Gelir incelemesinde, bir hanenin kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az ise, ulusal hükümet sigorta primi ödeyecek. Temmuz ayından itibaren uygulanacak gelir testine göre, kişi başına düşen hane geliri 4.471,50 Türk Lirası ve üzerinde olanlar sigorta primlerini kendileri ödeyecek, dar gelirliler ise hazine tarafından karşılanacak.

GSS ve BAĞ-KUR prim yükümlülüğü bulunan kişiler, genellikle SGK üzerinden sağlık hizmeti alamamaktadır. Ancak, prim ödeyenler uzun bir geçiş döneminden sonra devlet hastanelerinde ve devlet üniversite kliniklerinde hizmet almaya hak kazanıyor. Bu uygulama 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

Sağlık yardımı almalarına rağmen GSS primi ödemekle yükümlü kalırlar. Son yıllarda sıkça çıkarılan yeniden yapılandırma kanunları, GSS prim yükümlülüklerinin faizsiz geri ödenmesini sağlayabilir. Yukarıdaki kanuna göre iflasını ispat eden kişinin prim borcu tamamen ödenir.

Ancak kanunun yürürlüğe girmesinden sonra gelir testi yaptıranlar bu haktan yararlanacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce gelir testi yaptıranlar, test tarihinden sonra ödeme güçlüğüne düştükleri anlaşılana kadar prim ödemekten muaf tutulmayacak. Sınava girmeden önce borçlarını ödemek zorundalar. Böylece ödeyemeyenler, birikmiş GSS prim borcunu ödemek için gelir kontrolünden geçmeden olası yeniden yapılandırma mevzuatının yürürlüğe girmesini bekleyebilirler.