Bu şartları taşıyanlara 1 yıllık prim bonusu! Emeklilik tarihi 5 yıl öne çekiliyor: İşte merak edilen tablo

Bu şartları taşıyanlara 1 yıllık prim bonusu! Emeklilik tarihi 5 yıl öne çekiliyor: İşte merak edilen tablo
EYT düzenlemesinin gelmesi ile emekli olmak için gece gündüz çalışan vatandaşın yüzünü güldü. EYT şartına uymayan vatandaş içinde bir çözüm önerisi gelecek mi diye akıllarda soru işaretleri kaldı. İşte haberin detayları…

Emekli olmak isteyenlere müjde. EYT kapsamına girmeyen ve programdan yararlanamayanlar için bir plan daha açıklandı. Detaylar haberimizde…

banka

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI İÇİN SGK'DAN NİHAİ TABLO GELDİ! 1 YILLIK PRİM EKLENECEK! O KİŞİLERE EMEKLİLİK İÇİN 5 YIL AVANTAJ SAĞLAYACAK! KADIN, ERKEK 1999-2000-2011 BAŞLANGIÇLA...

Türkiye'de uzun süredir beklenen EYT yönetmeliği yürürlüğe girerek milyonları işsiz bıraktı. Bu önemli reformun yanı sıra çıraklık sigortası alanında da olumlu gelişmeler olmuştur. Yakında yeni bir emeklilik reformu yapılacak ve çıraklar da sigortaya dahil edilecek. Bu hüküm, gençlerin emekli olduktan sonra mesleki eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlamaktadır. Mevcut düzenlemelere göre, anneler ve avukatlar bir yıllık staj süresi için ödünç alabilirler. Ancak yeni düzenlemeler bu muafiyetlerin kapsamını daha fazla kişiyi kapsayacak şekilde genişletiyor. Staj ve eğitim sigortası karşılanır mı? Detaylar burada...

Eylül 1999'dan önce sigortalılar için getirilen EYT yasasının ardından, eğitimcilerin emekli aylığına hak kazanmalarına ilişkin kısıtlamalar getirilmesi beklenmektedir. Hükümetlerin bu konuda alacağı önlemler, eğitim sürecindeki milyonlarca vatandaşın emeklilik planlarını değiştirme potansiyeline sahip. Peki stajlar ve eğitimler EYT'nin bir parçası mı? İşte detaylar...

Türkiye'de uzun süredir tartışılan EYT yasası nihayet yasalaştı ve 9 Eylül 1999'dan önce sigortası olanlara veya bu tarihten önce emekli olabileceklere borçlanma imkanı tanıyarak emekliliğin kapısını araladı.

Bu düzenleme ile yaş şartı kaldırılmış ve emeklilik için prim ve yıllık şartların karşılanması yeterli görülmüştür.

Bu önemli adım, milyonlarca kişinin merakla beklediği bir gelişmeydi.

EYT Kanunu'nun çıkmasından sonra staj görenler ve çıraklık yapanlarda umutlanmaya başladı.

Yürürlükteki mevzuat gereği sağlık ve iş kazası sigortası primleri staj veya eğitim süresince ödenmektedir. Ancak, herhangi bir emeklilik katkısı ödenmediğinden, staj veya eğitim süresi aylık hesabında dikkate alınmaz.

Bu durumda da istisnalar vardır. Avukatlar, ilk altı ayı sigortasız olarak mahkemede, kalan altı ayı da avukat yanında geçirerek toplam bir yıl süreyle stajyerlik yapabilirler.

Stajını tamamlayan anneler için de avantajlar var. Anneler, staj ve çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borç para alma imkanına sahiptir.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar çıraklık yapanları heyecanlandırdı. Bilgin, "Staj bir mağduriyet değildir. Stajyerlerle hiç kimse bir iş akdi yapmamaktadır. Dolayısıyla, onların emeklilik primleri ödenmemektedir. Bu nedenle mağduriyetten bahsedilemez. Ancak çıraklık farklı bir durumdur. Bu nedenle çıraklıkla ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Açıklama, emekli maaşlarını hesaplarken çıraklık niteliklerini dikkate almak için düzenleyici bir taahhüt olduğunu göstermektedir.

Beklenen anlaşma sağlanırsa, eğitim süresinin sigortalılık süresi olarak sayılması için borç para alınması yeterlidir.

Çıraklık döneminde sigortalı olan herkes, bu süreyi uzun vadeli sigortalı bir branşta geçirilen süre olarak saymak ve kayıt tarihini hızlandırmak için kredi çekebilir.

MİLYONLARA EMEKLİLİK

YENİ TORBADA NELER OLACAK?

Meclis; temmuz ayında memur ve emekli maaş zamlarını artırmaya yönelik bir cep teklifi, geçmesiyle tatile girecek, ancak yasa tasarısı geçerse, milyonların emekli olacağı müjdesi de dahil olmak üzere düzenlemeyi ele alacak. Peki bu çantaya kimler sığacak? Detaylar burada...

KİMLER KAPSAMA GİRECEK?

Emeklilik reformunun ilk adımlarından biri BAĞ-KUR'lu olan vatandaşları etkileyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler de dahil olmak üzere bir milyon Bekir üyesinin günlük prim talebinin 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi için çalışmalarını tamamlayacak.

İlk adım, yönetmeliğin kapsamının belirlenmesidir. İlk olarak, küçük işletmeleri tanımlayın. Bu kapsamda işyerinde istihdam edilen işçi sayısı, basitleştirilmiş vergilendirme, tacir olarak vergi muafiyeti gibi çeşitli alternatifler değerlendirilmeye devam edilmektedir.

EYT'LİYE HEMEN EMEKLİLİK

Bir tarih kriteri de belirlenir. Hazırlanacak yönetmeliğin tüm dönemi kapsayıp kapsamadığı kontrol edilir. Geçen yıl mart ayında yürürlüğe giren EJT Yasası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılarda yaş şartını kaldırdı.

EYT`lilerden Bağ-Kur'lu kadınlar 20 yılını (7.200 gün), erkekler ise 25 tam yılını (9.000 gün) doldurduktan sonra emekli olabilmektedir. Yeni düzenlemelerin tüm dönemleri kapsaması durumunda, BAĞ-KUR reformu kapsamındaki erkek EJT sigortalıları için yaş emekliliğine hak kazanma şartları 7.200 güne düşürülecektir. Bu nedenle kadın ve erkek sigortalılara eşit muamele edilmektedir. EJT 9000 güne ulaşmayan erkek ustalar da erken emekli olabilecek. 7200 gün sonra emekli olabilirsiniz.

8 EYLÜL 1999'DAN SONRA SİGORTALI OLANLAR

Çıkarılacak kurallar, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan ve reforma tabi tutulan hem kadın hem de erkekler için sigorta prim gün sayısını 1.800 gün azaltacak.

7200 prim gününü tamamlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65`e varan) sağlıyorsa hemen emekli olabilecek.

YILLIK 17 BİN TL DESTEK

Kadınlar için emeklilik reformları da uygulanacaktır. Ev kadınlarının gönüllü sigorta primlerinin üçte birinin devlet tarafından karşılandığı model, Ekim ayında Meclis'e sunulacak olan torba yasa tasarısında yer alacak. Yaklaşan anlaşma, SGK'nın gönüllü sigortasına başvuran kadınlara prim desteği sağlayacak.

1. 430 lira 84 kuruş devlet tarafından yatırılan gönüllü sigortalı emeklilik ödeneğine, toplam asgari ücretin en az yüzde 32'si oranında aylık prim ödeniyor. Bu da ayda 4 bin 292 lira 52 kuruşa denk geliyor. Geçerli asgari ücrete tabidir. Ev hanımları aylık 4.292 lira 52 kuruş prim yerine 2.861 lira 68 kuruş prim ödeyerek emekli olabiliyor.

Mevcut miktarın ötesinde devlet ev hanımlarına yılda 17 bin 170 lira ödeyecek. Ayrıca, asgari ücret ne kadar yüksek olursa, ikramiye sübvansiyonu da o kadar yüksek olur.

YAŞ DA MASADA

Emeklilik reformu kapsamında "yaş" ile ilgili hükümler de getirilecek. Çocuk sayısına göre özellikle kadınlar için emeklilik yaşı yükseltilecek. Seçim bildirgesinde ayrıntıları tartışılan kuralın Ekim ayında meclise sunulacak yasa tasarısında yer alıp almayacağı henüz belli değil.

Burada ağır işçilikte kullanılan amortisman sistemine benzer bir model anlatıyoruz. Bu modelin uygulanması, emeklilik yaşını çocuk sayısına göre yükseltecektir. Çocuk sayısına göre anne sigortası primi eklenmekte olup, yaş gerekliliklerine göre indirimler de sağlanmaktadır.

MEMUR İÇİN DE HAZIRLIK VAR

Ekim ayında görüşülecek olan taslak torbadaki bir maddede yöneticilerin yer alması bekleniyor. Bu madde 1. sınıfa geçen tüm memurların 3600 göstergesinden yararlanmasını sağlayacaktır. 3600 ek endeks yönetmeliği 15 Ocak'ta yürürlüğe girdi.

Devlet memurları, amirler, teknisyenler, veri hazırlama yönetimi operatörleri ve kanun kapsamında olmayan diğer tüm birinci sınıf memurlar, 3.600 ek gösterge ile yeni düzenlemeden yararlanacak.

Sistem, memurlar için emeklilik yardımlarını ve emekli maaşlarını artıracak.