Benzin istasyonları artık sinek avlayacak! Akaryakıta gelen son zam bardağı taşırdı

Benzin istasyonları artık sinek avlayacak! Akaryakıta gelen son zam bardağı taşırdı
Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte motorin fiyatlarına 21 Temmuz Cuma günü 1 lira 55 kuruşluk zam yapıldı. Güncel pompa fiyatlarına göre İstanbul'da motorin litre fiyatı 33.92 liradan satılıyor.

22 Temmuz Perşembe günü, Brent petrol fiyatlarındaki yükseliş ve dövizdeki dalgalanmaların etkisiyle motorin fiyatlarına bir zam daha geldi. Bu kez fiyatlar litre başına 1 lira 55 kuruş arttı. İstanbul'da motorinin litre fiyatı da bu yeni zamla birlikte 33.92 liradan satılmaya başlandı. Bu durum, vatandaşları akaryakıt fiyatlarını yakından takip etmeye devam etme konusunda endişelendiriyor.

GÜNCEL MOTORİN FİYATLARI

akaryakıt

Güncel pompa fiyatlarına göre, İstanbul'da motorinin litre fiyatı 33.92 lira olarak belirlenmişken benzinin litresi ise ortalama 34.05 liradan satılıyor.

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanması, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payının eklenmesiyle gerçekleşiyor. Bu şekilde KDV hariç rafineri satış fiyatı elde ediliyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek belirleniyor. Bu sayede belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı hesaplanıyor.

Enerji piyasasında sürekli değişen fiyatlar, sürücüleri ve işletmeleri bütçe planlaması konusunda zorlayıcı bir duruma sokuyor. Petrol fiyatlarının küresel piyasalardaki olaylar ve arz-talep dengesine bağlı olarak ani dalgalanmalar yaşaması, akaryakıt fiyatlarının da sürekli olarak artış ya da düşüş göstermesine neden oluyor.

Petrol fiyatlarının sürekli olarak değişkenlik göstermesi ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların akaryakıt fiyatlarına etkisi, tüketicilerin günlük hayatlarında önemli bir rol oynamaktadır. Motorin fiyatlarındaki artışlar, özellikle araç sahipleri ve taşımacılıkla uğraşan işletmeler için maliyetleri artırıcı bir etken haline gelmektedir.