Başkan Erdoğan Talimatını Verdi... En Düşük Emekli Maaşı 10.000 TL !

Başkan Erdoğan Talimatını Verdi... En Düşük Emekli Maaşı 10.000 TL !
Alım gücü gittikçe düşen emekli, dul ve yetim maaşları için yapılan çalışmalar sonuçlandı. Başkan Recep Tayip Erdoğan bu konuyla ilgili talimatını verdi...

Milyonlarca emeklinin maaş zamları enflasyona endeksli. Burada 6 aylık enflasyon oranları belirliyor ve refah payı bunun üzerinden yapılıyor. Bu yüzden her açıklanan enflasyon emekliler için yeni bir hesap anlamına geliyor.

EMEKLİ ZAMMI YILDA 2 KEZ BELİRLENİYOR

Yaklaşık 16 milyon emekli ve dul-yetim maaşı alan hak sahipleri her yıl iki kez maaşlarında artış görüyor. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan bu artışları ise enflasyon belirliyor.

Refah payı ve taban maaş uygulamaları ile bu oranlar yukarıya çekiliyor, kimi zaman da seyyanen artışlar yapılıyor.

kapak-045145.jpg

REFAH PAYI EKLENİYOR

Son olarak Ocak ayında 15 puan refah payı eklenmiş ve maaş artışı 15'den yüzde 30'a çıkmıştı. Temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur7luya 5,23, memur emeklisine ise 7,45 puan refah payı eklenerek yüzde 25 zam yapıldı. Refah payı eklenmesine rağmen asıl belirleyici olan ise enflasyon rakamları.

Dolayısıyla Ocak ve Temmuz aylarında açıklanan 6 aylık enflasyon oranı hem SSK ve Bağ-Kur hem de Emekli Sandığı emeklilerini yakından ilgilendiriyor. Bu yüzden de her ay açıklanan enflasyon verisi yeni bir hesabı ve 6 aylık oran için tahminleri beraberinde getiriyor.

5.500 TL aylığı olan bir emekliye 2 bin lira ekstradan ödenmesine rağmen onun gerçek maaşı değişmiyor. Yani primi ve çalışırken ödediği kazançları ne olursa olsun tüm emeklilerin maaşını eşitleme diye bir durum söz konusu olmuyor. Zaten böyle bir durumda daha yüksek primli emekliler için bir haksızlık da oluşacaktır.

Yukarıdaki örnekten devam edersek aylığı 5.500 TL olan bir emekliye 7.500 TL ödeniyor. Dolayısıyla bu emekliye yapılan yüzde 25 oranındaki artış aylığına yapılıyor. Çünkü bu emeklinin aylığı 5.500 TL. 7.500 TL ise ona yapılan seyyanen destek ile ulaşılan rakam.

Bu emekliye yüzde 25 artış yapıldığında aylığı 5.500 TL'den 6.875 TL'ye yükseliyor. Bu emeklinin artık yeni aylığı 6.875 TL. Taban maaş uygulaması devam ettiği için de bu emeklimize yine hazineden seyyanen ödeme yapılarak aylığı 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Eğer taban maaş artırılsaydı yeni rakama tamamlanacaktı.

Bu emeklimiz için Ocak'ta yapılacak artış 5.500 TL üzerinden değil 6.875 TL üzerinden yapılacak.

DUL YETİMDE ORAN ÖNE ÇIKIYOR

Bu noktada yine kafa karıştıran hesaplardan birisi de dul ve yetimlerin aldığı aylıklarla ilgili oluyor. Dul yetim aylıkları da emeklilere yapılan zam oranları kadar artıyor. Yani dul ve yetimler de Temmuz ayında maaşlarında yüzde 25 artışı görüyorlar. Burada bir farklılık bulunmuyor.

Buradaki değişiklik yine kök aylık ve taban aylık uygulamalarında ortaya çıkıyor. Taban aylık belirlendiğinde dul ve yetimler için aldıkları maaş hissesi öne çıkıyor.

Yani 7.500 TL olan taban maaş yüzde 75 hisseyle maaş alan eşlerde 5.625 TL yüzde 50 hisseyle maaş alan eşlerde 3 bin 750 TL yüzde 25 hisseyle maaş alan yetimlerde 1.875 TL'ye çıkmıştı.

Dolayısya bu rakamların altında kalan aylıklar aynen emeklilerde olduğu gibi hazine desteği ile taban rakama tamamlanıyor. Ancak emeklilerdeki gibi dul ve yetim aylıkları da değişmiyor.

Yani 4 bin lira maaşı olan bir eş eğer yüzde 75 oranında hisse ile maaş alıyorsa bu eşin aldığı para 5.625 TL'ye tamamlanıyor. Şimde yapılan yüzde 25 zam ise 4 bin lira olan kök aylığa yapıldı ve bu aylık 5 bin liraya çıktı.

Rakam taban maaş olan 5.625 liranın altında kaldığı için bu hak sahibinin maaşına yine hazine desteği yapılarak 5.625 TL ödenecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Bundan sonra yapılacak bir taban maaş artışı aynı şekilde tüm aylıkları bu yeni rakama tamamlayacak. Örneğin 7.500 TL olan taban aylık 10.000 TL'ye çıkartıldığında bu rakamın altındaki tüm aylıklar hazine desteği ile 10 bin liraya tamamlanacak. Ancak yapılacak oransal zamlar kök aylık üzerinden yapılacak.

Yüzde 31,92 zam tahmini ile hesaplandığında en düşük emekli maaşının Ocak 2024'te yaklaşık 10 bin TL olması bekleniyor.