7 KASIM 2023 Alkol ve sigaraya rekor zam haberi geldi! Marlbora, Rothmans, Kent, Winston, Parliament fiyatları yeniden değişti

7 KASIM 2023 Alkol ve sigaraya rekor zam haberi geldi! Marlbora, Rothmans, Kent, Winston, Parliament fiyatları yeniden değişti
Türkiye'de sigara fiyatlarına önemli bir zam daha geldi. Erol Dündar o sigara grubuna zam yapıldığını açıkladı. İşte yapılan zamla birlikte sigara grubunun güncel fiyatları...

2024 yılında uygulanacak vergi zamları için flaş bir gelişme yaşandı. Alkollü içkiler, tütün mamullerinin vergisinin katlanacağı iddia edildi. Haberi iktidara yakın gazeteci Naki Bakır verdi.

Vergi zamlarının enflasyonu ve hayat pahalılığını artıracağı endişesi hakim. Vatandaşlar ise zamlara tepkili.

Vergi zamlarının gerekçesi olarak ise bütçe açığının kapatılması ve kamu borcunun azaltılması gösteriliyor.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, vergi zamlarının ekonomik istikrar için kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Ancak uzmanlar, vergi zamlarının ekonomiyi daha da daraltacağı ve tüketimi azaltacağı uyarısında bulunuyor.

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır, yeni yılda gelecek rekor zamlarla ilgili, "2024’te vergi yükü ‘taban’a daha fazla yayılacak" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Bakır, "2024'te Kim Ne Kadar Vergi Ödeyecek" tablosuna göre akaryakıt, motorlu taşıt alımları, alkollü içkiler, tütün mamulleri, kolalı gazozlar, dayanıklı tüketim mallarının vergisi katlanacak. Bu da vatandaşa zam olarak yansıyacak" dedi.

Naki Bakır, "Tabloya göre akaryakıt ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi'ndeki artış yüzde 129'u buluyor. Alkoldeki vergi artışı, yüzde 70'i, tütündeki vergi artışı ise yüzde 71.8'i buluyor" ifadelerini kullandı.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaptı ve sigara grubunun zamlandığını açıkladı. Dündar'ın paylaşımında sigara fiyatları artmaya devam edecek. İşte, yapılan açıklamanın tüm detayları ve güncel sigara fiyatları…

Sigara Zammı Açıklandı

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş’tan sigara ve alkol fiyatlarına yapılan zamlar duyuruluyordu. Son zamanlarda sigaranın kar marjında çok düşüş olduğunu söyleyen başkan tekel bayileri olarak Türkiye'de kar marjı düşük hiçbir tutumunu satmama kararı almayı düşünüyoruz, dedi. Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı olanlarla ilgili açıklamada bulundu. Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Aybaş sigara firmaları sigarayı bizlere de kısıtlı veriyor. JTİ firması dışında Philips Morris Türkiye ve British Amerikan Tabacco Türkiye firmaları zam yapacakları için bizleri ve tüketeceği mağdur duruma getiriyorlar. Bayilerin ellerinde sigara kısıtlı olduğu için hatta çoğu bayide sigara bulunmadığı için problem yaşanıyor. Herkes mağdur olmaya devam ediyor. Bankalarda pos oranlarına %3 üzerine yükselmesi ticaretin olmazsa olmaz kuralı olan kar marjına tamamen banka kasasına gönderiyor. Sigara satışından 1-2 TL fark almış olsak da komisyonculuk oluyor. Bugün araç muayene istasyonunda dahi kredi kartıyla işlem yapılması istenirse %3 komisyon alınıyor. Sigara alışverişinde ise kar marjı 4.5. Haksız rekabeti Ticaret Bakanlığı’nın rekabet kurumu acilen müdahale etmelidir şeklinde açıklamada bulundu.

Yapılan Zamlar Sebebiyle Kaçak Sigaralara Talep Yüksek

Sigara fiyatlarına yapılan zamların ardından pek çok kesimden şikayet sesleri yükseldi. Toptan zincir mağazalardan sigara alındığında ruhsatlı bayiler fark ödüyor. Sigara kar marjının acilen bayide banka pos oranları düşürülerek yükseltilmesi gerekiyor. Türkiye tekel bayileri platformu adına sigara cirosu biz tekel bayilerine ciro yükünden başka bir şey değil. Artan vergi yükü satışı yapan bayilerin iki katına yükselen maliyetler sigaranın yıllık yükünü yükseltiyor. Aşırı zamlar tüketiciyi kalitesiz ve kaçak sigaraya yönlendiriyor. Aynı durum alkol içinde geçerli. Sigara kar oranı düşük ve bizler de tekel bayileri olarak Türkiye genelinde kar marjı düşük olan tütünleri satmama kararı alacağız. Bu durum normalde artan baskıya cezalarda cabası olacak. Banka kredi kartı komisyonları bunun yüksek olması işi zorlaştırıyor dedi.

Kredi Kartı İle Zararına Satış Önlenmeli

Sigara satışlarının kredi kartı ile yapılması durumunda bayiler zararına satış yapmış oluyor. Sigara almak söz konusu olduğunda kart kesintileri de dahil olunca zararına satış yapılmış oluyor. Toptan zincir marketler bile ruhsatlı bayilerden daha çok kazanıyor. Kar marjı sürekli düşmekte. Son 4-5 yıl içinde alkol ve sigarayı yüksek oranda gelen zam kaçak tüketimde artışa neden oldu. Her köşe başında açık tütün satan yer ile doldu. Hatta bu yerlerde sıraya giriyor. Kendince haklı olan vatandaşlar sigaranın lüks tüketime girmesi nedeniyle ve devlet bandrolü ürünlerin daha pahalı olması sebebiyle bu yolu tercih ediyor. Adı üstünde kaçak sigaranın kaydı yok. Zam geldikçe bandrollü ürünlerin satışı azalırken o belirsizlik motivasyonunu azaltıyor. Peki bir paket sigara kaç TL?

Güncel Sigara Fiyatları Açıklandı

  • Marlboro edge 49 TL
  • Marlboro touch, blue, gray, white 50 TL
  • Marlboro red ve touch 51 TL
  • Parlement aqua, blu, slims 53 TL
  • Parlement midnight blue 51 TL
  • Parlament 52 TL
  • Murattı blue 48 TL
  • Murattı 49 TL
  • Chesterfield 47 TL
  • Lark 48 TL
  • Marlboro roll 50 sarmalık kıyılmış sütün 55 TL
  • L&M 47 TL fiyatlarla satılıyor.