7.6 milyon kişinin borcu siliniyor! Borç yapılandırmasında son günler!

7.6 milyon kişinin borcu siliniyor! Borç yapılandırmasında son günler!
13 kurumun yaklaşık 1 trilyon 300 milyar TL'lik alacağı borç yapılandırması kapsamında yer alıyor.

Bu düzenleme, düzenleyici ve denetleyici kurumlar tarafından verilen idari para cezaları ve adli para cezalarını da kapsıyor. Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise en büyük borçlu kurum olarak öne çıkıyor.

Vergi dairelerine toplamda 837,3 milyar TL tutarında borç bulunuyor. Bu borçlardan bazıları da ceza için orada ödenmemiş olarak bekliyor.

Vergi dairelerine borcu olan kişilerin sayısı açıklanmıştır. Bu sayı içerisindeki 14 milyon 156 bin borçlu mükellefin içinde 7 milyon 692 bin kişinin 2.000 TL'nin altındaki borçları silinecek. Dolayısıyla, vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı 6 milyon 464 bin olarak belirlenmiştir.

SGK'ya borcu olan işyeri sayısı 3 milyon 227 bin, sigortalı sayısı ise 14 milyon 614 bin olarak raporlanmıştır. 7440 sayılı Kanun kapsamında bu işyeri ve sigortalıların borçları da yapılandırılacak.

Yapılandırmanın Kapsamı

Yapılandırmada, Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınacak. Bu oran aylık yüzde 0,75, yıllık yüzde 9 olarak belirlenmiştir. Yıllık gecikme zammı oranı ise şu anda yüzde 30, yıllık tecil faizi oranı yüzde 24, banka kredi faiz oranları ise tüketici kredilerinde yüzde 40-50 arasındadır. Yapılandırmada kullanılan yıllık yüzde 9 Yİ-ÜFE oranı diğer oranlara göre oldukça düşüktür. Bu da borçlulara düşük faizle vergi borçlarını yapılandırma imkanı sağlar. Ayrıca, borçlar peşin veya 48 eşit taksitte ödenerek yapılandırılabilir. Taksit sayısı daha az da tutulabilir.

İlk 2 taksitin yasal süresinde ödenmesi zorunludur. Bu taksitlerin Temmuz ayında birlikte ödenmemesi durumunda 7440 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanılamaz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7440 sayılı Kanun kapsamında başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini 1 ay uzatma yetkisini kullanmıştır. Ancak aynı kanunda başka bir süre uzatımına izin verilmemektedir. Bu sürelerin uzatılması için yeni bir yasal düzenleme yapılması gerekmektedir, ancak şu anda böyle bir düşünce bulunmamaktadır.

Deprem bölgesinde ise ilan edilen mücbir sebep süresi içinde yeni bir uzatma yapılmazsa, 7440 sayılı Kanun kapsamında başvuruların 1-31 Ekim 2023 tarihleri arasında, ilk taksit ödemelerinin ise 1-30 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılması gerekmektedir.