Vektörel Grafik Nedir?

Vektörel Grafik Nedir?
Vektörel grafik, grafikteki her bir objenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu yani çözünürlükle bağlantısı olmayan, yeniden ölçeklendirildiğinde hiçbir şekilde detay kaybetmeyen grafik türüne denir.

Vektörel grafik, grafikteki her bir objenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu yani çözünürlükle bağlantısı olmayan, yeniden ölçeklendirildiğinde hiçbir şekilde detay kaybetmeyen grafik türüne denir. Vektörel objeyi ne kadar büyütürseniz büyütün, imajda herhangi bir bozulma gerçekleşmez.

Vektörel terimini basit şekilde açıklamak gerekirse, iki nokta arasında çizilen çizgi olarak adlandırılabilir. Yani vektörel grafikler, ilk ve son noktaları belli çizgilerden meydana gelirler ve kullanılan programlar bu çizilen çizgilerin tümünü birleştirerek bir resim meydana getirir.

Vektörel çizim yapmak için en sık tercih edilen programlar nelerdir?

Günümüzde vektörel çizim yapmak için en sık kullanılan ve profesyonellerce önerilen çizim programı Adobe Illustrator’dur. Dosya formatı .ai’dir. Hem Photoshop, Fireworks gibi programlara olan uyumluluğu hem de 3D araçları ve eklentileri gibi oldukça gelişmiş içeriğiyle en çok tercih edilen programlardan birisidir. Katmanlı çalışma ortamını destekler. Bir diğer sık kullanılan program ise Corel Draw isimli programdır. Dosya formatı .cdr’dir. Çoğunlukla matbaa, tekstil, yayıncılık gibi sektörlerde hizmet veren kişiler tarafından tercih edilmektedir. Yukarıda bahsi geçen programlar ticaridir ve bunların yanı sıra Corel Draw’a benzerliğiyle ve açık kaynak olması yani ücretsiz olmasıyla öne çıkan bir diğer program da, Inkscape programıdır. Dosya formatı .svg’dir. Gelişmiş araçlarıyla, çok kaliteli çizimler yapılabilir. Bahsi geçen üç program en yaygın kullanılanlar olmasına rağmen piyasada, DrawIt, SK1, XaraXtreme, Skencil, Ipe, Jfig, ZeudDraw, Nodebox gibi çoğu Mac ve Linux tabanlı vektörel bazlı başka programlar da bulunmaktadır.



Peki vektörel grafiklerin avantajları nedir?

Vektörel grafiklerde istediğiniz gibi yeniden boyutlandırma ve yeniden renklendirme çalışması yapabilirsiniz. Örneğin çizdiğiniz bir vektörel imajı istediğiniz boyutta büyüttükten sonra bir reklam panosuna basabileceğiniz gibi, istediğiniz boyutta küçültüp, rengini değiştirip, bir kartvizite basabilirsiniz, ve bu sırada asla kalite kaybı olmaz. Çizilen resim çok kolay bir şekilde değiştirilebilir, parçalara ayrılabilir, istenen parçalar başka bir resimde kolaylıkla kullanılabilir. Yukarıda da belirtildiği üzere, vektörel illüstrasyonlar çizgilerden meydana gelir ve bu çizgilerin kalınlık, renk ve yeri gibi özelliklerini değiştirmek oldukça kolaydır. Bitmap formatındaki resimlere göre, dosya boyutları çok daha küçüktür.



Vektörel grafikleri aklınıza gelebilecek her alanda kullanabilirsiniz. Dünyadaki en zengin grafik arşivine sahip, binlerce yetenekli tasarımcı tarafından aklınıza gelebilecek her konuda özenle hazırlanmış görsel ihtiyacı olan herkese hizmet vermektedir.Görsellerin insanları etkilemek için oldukça önem taşıdığı günümüzde, onlarca illüstrasyonun arasından, işinizle ilgili, profesyonel amaçlar için faydalanabilirsiniz. İstediğiniz illüstrasyonu sunumunuzda kullanabilir, tasarımınızı zenginleştirebilir ya da en basitinden, istediğiniz vektörel grafiği indirip, dilediğiniz gibi boyutlandırıp, evinizin duvarına bile asabilirsiniz.