Solar Panel Fiyatları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Solar Panel Fiyatları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Güneş enerji sistemleri bugün her alanda kullanılıyor. Bunun en temel nedenleri arasında fosil yakıtların çevreye verdiği zarar ve buna bağlı olarak karbon salınım değerlerinin hem insanların sağlığını, hem de doğanın dengesini bozması geliyor. 

Güneş enerjisi sistemlerinin en olmazsa olmaz ünitesi ise solar paneller ve  güneş enerjisi sisteminin en büyük kalemini oluşturuyorlar. Diğer sistem ürünleri solar paneller kadar yüksek rakamlar teşkil etmiyor.

Bu yazıda biz de bu konuda bilinmesi gereken temel kavramları ele almaya çalıştık. 

Solar Panel Kullanmanın Avantajları

Güneş enerji sisteminin olmazsa olmaz parçası olan güneş paneli olarak da ifade edilen solar panellerin çok ciddi avantajları vardır. O yüzden hakkında bilgi vermeden önce avantajlarına değinmek gerekir ise şunlar söylenebilir:

  • Doğaya zarar vermeden elektrik üretir.
  • Açığa çıkan zararlı bir gaz yoktur.
  • Firmalara 20 yıl garanti vermektedir.
  • Panelleriniz günışıgı gördügü sürece elektrik üretir.
  • Yüksek bakım,onarım bedelleri yoktur.
  • Sistem otomasyonludur, kişilere bağlı çalışmaz
  • Elektrik  faturası ödemezsiniz.

Solar Panellerin Fiyatlarını Belirleyen Temel Kriterler

Solar paneller konusunda teknoloji aldı başını gidiyor ama  temelde ürünün tipine ve teknik özelliklerine göre farklılıklar arz ediyor. Günümüzde en çok monokristal ve polikristal solar paneller tercih edilse de bunun dışında esnek solar paneller ve ince film solar paneller de piyasa da bulunuyor.

Rakam olarak bakıldığında en ucuzunun polikristal olanları olduğunu, en pahalısının da monokristal tipte olanlar olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bunun yanında teknik özelliklerine bakıldığında panelin gücü fiyatı belirleyen en temel unsurlar. Teknik özelliklerinde fiyatı etkileyen diğer etmenler ise maksimum güç voltajı, maksimum güç akımı, açık devre voltaj değeri, kısa devre akım değeri, maksimum sistem gerilimi.

Solar Panel Alırken Bilinmesi Gerekenler

Solar panel alırken solar panel fiyatları kadar üzerinde düşünülmesi ve bilinmesi gereken temel kavramlar şunlar:

  • Garanti koşulları: Normalde satıcı firmanın uzun süreli garanti vermesi gerekiyor. Garanti verilmeyen hiçbir ürün alınmamalı. Bu panellerde 10 yıl ideal bir garanti süresi zira panellerin kullanım süresi 25 yıl.
  • Yedek parça ve servis olanaklarına da bakılmalı. Satıcı firma size hem teknik servis, hem de gerekli olursa yedek parça konusunda teminat verebilmeli.
  • Üstün özellikleri olan sizin kullanım amacınıza ve yerinize uygun olan bir panel olmalı.
  • Bu işi yapan firma işinin ehli olmalı ve kişi yanıltmadan doğru refere edebilmeli. İstenildiği taktirde referans gösterebilmeli.

Tüm bu bilgiler alındıktan sonra fiyat konusu gündeme gelmelidir.