Peynircilerin işlerin durgunluğundan dertli

Peynircilerin işlerin durgunluğundan dertli
Son iki yıldır satışların giderek azaldığını belirten Van’daki peynirci esnafı, daha önce işlerin düzeleceği yönünde umut beslediklerini ancak şimdi bu umutlarının günden güne zayıfladığını söyledi.
Van Peynirciler Çarşısı’nda peynir ve diğer süt ürünleri ile bal satan esnaf satışların azlığından yakınıyor. Esnaflar, satışların düşüşünü daha çok vatandaşın alım gücü ile yerli turist azlığına bağlıyor.

PEYNİRİN FİYATI

Peynirciler Çarşısı’nda bulunan 100 dolayındaki esnaf işyerlerinde otlu peynir, değişik süt ürünleri, süzme ve petek bal ile köy yumurtası bulunduruyor. Çatak, Özalp, Gürpınar, Gevaş gibi ilçelerinden satın alınan ve tamamı da otlu olan peynirlerin kilosu 15 TL ile 25 TL arasında değişiyor. Koyun sütünden yapılan peynirler 25 TL’den satılırken, diğer peynirlerin de fiyatları kalitesine göre değişiyor.

“BORÇLANIYORUZ”

Peynirci esnafının en büyük sıkıntısı ise gelir gider durumu. Esnafın büyük bir bölümü gelir ile gideri dengeleyemediği için borçlanmış durumda. Peynirciler Çarşısı esnaflarından Kıvanç Besin Pazarı sahibi Selçuk Kıvanç, 2 yıldır satışların sürekli inişe geçtiğini söyledi.

Giderlerin sürekli arttığını buna karşılık gelirin düştüğünü belirten Kıvanç, “Burası belediyeye ait bir yer. 10 metrekare başına bin TL kira veriyoruz. 500 TL iken geçen yıl bin TL yapıldı. Ve daha başka giderlerimiz de oluyor. Ancak istenen düzeyde satış yapamıyoruz. Bu nedenle doğan açığı kapatmak için mecburen borçlanıyoruz. Şu anda neredeyse borcu olmayan esnaf yok. Kimisi 6 işçi çalıştırıyor, 16 bin TL kira ödüyor ve şu an son derece zor durumda…” dedi.

“SATIŞLAR DÜZELMEDİ”

Borcu kapatmak için de satışların düzelmesini beklediklerini ancak son yıllarda bunun da gerçekleşmediğini söyleyen Kıvanç, şunları anlattı:

“Peynir yerli turist olursa satılıyor. Artık yerli turist de gelmiyor. Eskiden borçlanınca işler düzelir diye umut ediyorduk, ‘düzelir’ diye, ki zamanla düzeliyordu, satışlar fena da gitmiyordu, ama son iki yıldır artık bu umut da kalmadı. Batıya falan gönderiyoruz, az bir satışımız da oluyor, olmuyor değil, ama yerli turist olmayınca satışlarımız giderek kötüye gidiyor.”

“ESKİSİ GİBİ MÜŞTERİ YOK”

Yine çarşı esnaflarından ve Bakkallar Odası eski başkanı olan Rüstem Apaydın da, satışların istenilen gibi olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Aslında satış olmuyor değil, vatandaşta para da var, ama aynı zamanda bir dolaşım da var. Bir kere esnaf sayısı arttı. Nüfus arttı. Şimdi her mahallede bir-iki fırın var, peynir satan var. Başka eşya satan dükkânlar var, dolayısıyla herkes eskisi gibi müşteri bulamıyor. Ayrıca bizim çevre illerden de müşterimiz vardı, çok büyük miktarda peynir sevkiyatı olurdu buralara, ama son zamanlar da bu da olmuyor. Şimdi oralara bir kilo peynir bile gitmiyor.
Diğer yandan marketler de işimizi zorlaştırıyor. Bu gibi nedenlerle esnaf eskisi gibi satış yapamıyor ve sıkıntı yaşıyor.” Çarşıda işyerleri bulunan diğer esnaf da benzer yakınmalarda bulunuyor.

KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ