Ahmet Ercan'dan artçı depremler sonrası önemli açıklama

Ahmet Ercan'dan artçı depremler sonrası önemli açıklama
Van depremi sürecinde de önemli değerlendirmeler yapan deprem uzmanı Prof.Dr. Ahmet Ercan bugün yaşanan depremler sonrası önemli açıklamalar yaptı. İşte Ercan'ın o açıklaması..
Vanlıların özellikle 2011 Van Depremi’nden sonra yakından tanıdığı, takip ettiği 1975'ten günümüze İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği'nde, 2011'den beri Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmakta olanProf. Dr. Ahmet Ercan bugün yaşanan depremlerle ilgili GazeteVAN.com’a önemli açıklamalarda bulundu.
 
BÖLGEDEKİ GERGİNLİK BOŞALMADI!
 
Prof. Dr. Ercan, 2011 Van depreminden sonra bölgedeki gerginliğin boşalmadığını dile getirdi. Ercan, “Bugün olan depremlerin en büyüklerinin Gürpınar’da, Özalp’te olduğunu görüyoruz. Bunların hepsi sığ depremler, bu depremlerin daha önce 2011 yılında Van’da 2 büyük deprem olduktan sonra bundan sonra deprem nerede olur?  Depremler yineler mi?  dendiğinde ben bu depremlerin artçılarının en az 2 yıl süreceğini açıklamıştım. Erciş kırığının, Malazgirt’in, Çaldıran kırığının olduğunu söylemiştim. Bu bölgede benim başka deprem beklediğim yerde Hakkâri, Şemdinli, Yüksekova kırığıdır. Bizi kaygılandıran olay hala Van çevresinde artçıların olmasıdır. Bu demektir ki 2011 yılında biri orta büyüklükte bir tane büyük depremde bölgedeki gerginlik boşalmadı ama son artçı depremler baktığımız zaman ben bunların halen 2011’in boşalmayan gerginliğin aşkın gerginliğin boşalımları olarak görüyorum.” Dedi.
 
7.2’LİK BİR DEPREMİN ARTÇILARI 6’YA KADAR VARABİLİR
 
Erciş fay hattının Van’ın kuzeydoğusundan başlayıp Erçek’ten, Özalp’ten İran’a kadar uzandığını ve bu hattın diri bir kırık olduğunu vurgulayan Ercan, 7,2’lik bir depremin artçıları 6’ya kadar varabilir diye ekledi. Prof. Ercan, sözlerine şöyle devam etti:

“Van’a baktığımız zaman gölün kafa kısmında Erciş kırığının bulunduğu kesim yukarıda Erzurum’dan doğru başlayıp Karayazı, Tutak kırığı olarak gelir, Erciş kırığı olarak Van’ın en kuzeydoğusunu yalayarak sonra Erçek Gölü’nün kuzeydoğusundan Özalp’e doğru uzanarak İran’a kadar girer. Bu kırık diri bir kırık, bu kırığın uzanımı da kuzeybatı, güneydoğu doğusunda yaklaşık kuzey 45,50 derece batı doğrultusunda uzanan diri bir kırık, bu kırığın boyları çok uzun değil yaklaşık 50 – 60 km boyları var. Özellikle Erciş’in olduğu yerlerde boyları daha da küçülüyor.  Bunun anlamı bu civarda çok büyük depremin olmayacağı anlamına gelir. 7.2’lik bir depremin artçıları 6’ya kadar varabilir normal koşullarda. Ama bu bölge (Van, Erciş) bu büyüklükte artçıları yapamadı, bunları yapamadığı için buradaki orta boy depremlerle birazda uzun bir zamana yayarak ve Vanlıları tedirgin ederek sürdürüyor.”
 
ERCAN:  VAN’DA 7’2 LİK DEPREM BEKLEMİYORUM
 

Deprem Profesörü, Vanlıların zaman zaman 4 ve üzeri depremler yaşayacağını ifade ederek,“Deprem yaşamış bir bölgede insanlara korkmayın demek çok saflık olur. Bölge büyük bir deprem geçirdiği insanlar tedirgin oluyor. Fay hatlarındaki gerginlik Van’ın içinden uzaklaşıp Erciş, Özalp, Malazgirt, Ağrı’ya doğru yani kuzeydoğu’ya doğru bir kayış başlamıştır. O bölge de ileride orta büyüklükte bir depremle boşalma olabilir. Bu orta büyüklükteki depremde aşağı yukarı 5, 5 buçuk büyüklüğünde bir deprem olabilir. Bu bölgede 6 büyüklüğünde bir deprem olursa burası rahatlayacak ama üretemediği için sıkıştı ve gerginliğini boşaltamıyor. Ben 2 yıl içerisinde bu bölge gerginliğini boşaltır diye düşündüm ama hala boşaltamadı bu biraz olağanüstü bir durum oldu Vanlılar bu büyüklükteki depremleri ara ara yaşayacak. Ben Van’da 7’lik veya 7,2’lik bir deprem beklemiyorum, daha küçük depremler olabilir." Diye belirtti.
 
PROF.DR. ERCAN’DAN TOKİ VURGUSU!
 
2011 Depreminde Van’da ve bölgede incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van depreminden sonra Türkiye’de yapı kalitesinde ve yapı denetiminde büyük bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi. Ercan, hükümetin Van’da yaptığı TOKİ’lerin çok sağlam yapılar olduğunu özellikle belirtti. Ercan: “Devlet en kısa zamanda sağlam yerlerde deprem evlerini (TOKİ) yaptı ve bunların yer seçimi doğrudur, yapılar çok sağlamdır. Devlet burada çok iyi bir sınav verdi bence devlet burada altın madalyaya layıktır.” dedi.
 
ERCAN:  BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİNE KARŞIYIM!
 
2011 depreminde Van’da bulunduğunu belirten Ercan binaların güçlendirilmesine karşı olduğunu vurguladı. Ercan: “Van’da binalara güçlendirme yapılırken bölgeye geldim, birçok güçlendirmeyi yerinde inceledim hepsi için konuşamam ama ben güçlendirme olayına her zaman karşıyım. Bir bina deprem yaşamışsa o yamalı binadır benim için, doğru olan her zaman yeni yapıdır. Bir deprem bilimci olarak güçlendirmelere inanmıyorum.” Şeklinde konuştu.
 
ADAPAZARI ÖRNEĞİ
 

Prof. Dr. Ercan, binaların güçlendirilmesinin sağlıklı olmadığını Adapazarı örneği ile açıkladı. Prof. Ercan: “1967 yılında Adapazarı’nda yıkıcı bir deprem meydana geldi, depremin ardından birçok binaya güçlendirme yapıldı. Yıllar sonra 1999 depreminde o güçlendirilen binaların neredeyse tamamı yıkıldı. Bu demektir ki güçlendirmeyi bilimsel olarak yapmazsan yapının dengesini bozarsın, yapıyı güçlendireyim derken ağırlık merkezi ile binanın merkezinin arasını açarsın bu da binaya burkulmaya neden olur. Bu burkulma binayı daha kolay yıkılabilir hale getirir. Maalesef hem Van’da hem de Türkiye’nin deprem yaşayan bölgelerinde birçok bina ağır hasarlıyken orta hasarlı binaya çevrildi ve insanlar bu binalarda yaşıyor bu büyük bir risktir, yanlıştır.” Dedi.
 
GAZETEVAN / GÜNCEL - ÖZEL HABER