Van'da Kadınlara Meslek Edinme Kursları

Van'da Kadınlara Meslek Edinme Kursları
Tuşba Belediyesi, bayanlara yönelik meslek edindirme, istihdam oluşturmak ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla el sanatları, giyim ve çocuk gelişimi kursları açtı.
‘3 OKULDA AÇILAN 5 KURSA 125 KADIN KATILIYOR’

Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün, İş-Kur Van İl Müdürlüğü ile Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü işbirliğiyle üç okulda kurslar açıldı. İskele Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Kalecik Huma Hatun Kız Lisesi ve Mustafa Kemal İlköğretim Okulları’nda açılan kurslaraTuşba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğretmen ve eğitmenlerince verilen kurslara bayanlar yoğun ilgi gösteriyor. Üç okulda açılan 5 meslek edinme kursuna 125 kursiyer katılıyor. Hafta içi 5 gün devam eden kurslara katılanherbir kursiyere ayrıca günlük 20 TL verilmektedir.Yaklaşık 5 ay sürecek olan meslek edindirme kurslarına katılan kursiyerlerin el emeği ve göz nuru dökerek yapacakları tüm ürünler geniş katılımlı bir etkinlik ile kurs sonunda sergilenecektir. Kurs bitiminde iğneyle kuyu kazma olan, el emeği göz nuru tüm ürünler satılarak dar gelirli kursiyerlere gelirleri verilecektir.

‘KADINLAR İÇİN FIRSAT ALANLARI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Kadınlara yetenekleri doğrultusunda yapmak istedikleri işler için fırsat alanları oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, başlayan kurslara gösterilen yoğun ilginin kendilerini memnun ettiğini kaydetti. Kursiyerlerin buradan öğrendikleri meslekler sayesinde ev ekonomilerine de katkı sağlayacaklarına inandığını vurgulayan Başkan Özgökçe, “Hedefimiz, toplumda kültür ve sanat bilincini yaygınlaştırmak, kültürel zenginliklerimizin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Kadınlarımızı yeni bilgi ve becerilerle donatarak meslek sahibi yapacağız. Aile ekonomilerini güçlendirmek, kadınlarımıza birlikte yaşama ve planlı çalışma alışkanlığını kazandırmak, toplumda dostluk, dayanışma ve güven duygusunu pekiştirmek, boş zamanların verimli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla 3 okulda açtığımız 5 meslek edindirme kursuna 125 kursiyer katılıyor, gelecek dönemde bu sayı artarak kurslara devam edilecektir. Seçim kampanyamızda TUŞMEK ile Tuşbada mutlaka meslek edinme kurslarının açılacağını seçmenlerimize söz vermiştik. Bu gün insanlarımıza verdiğimiz tüm sözlerin yerine getirme huzur ve memnuniyeti içindeyiz. Özellikle Kalkınma Bakanımız sayın Cevdet Yılmaz’ın 15 Mart Van ziyaretinde birlikte gezdiğimiz Van Tekstil Kent inşallah tam faaliyete girdiğinde ilk etapta en az on bin kişi çalışacaktır. Burada çalışacaklar için gerekli eğitimi ve donanımı Tuşbada sağlayarak, herbirTuşbalı için altın bilezik olan mesleki eğitimle sertifika vereceğiz.Tuşbalıların yeni açılacak fabrikaların istihdamında avantajlı olmaları için bu kurslara düzenli devam ederek meslek sahibi olacak herkes için yakın gelecekte iş kapısı açık olacaktır” dedi.

‘TUŞBA’DA HERKES KENDİ MESLEĞİNİN ERBABI OLACAK’

30 Mart Yerel Seçim vaatlerimiz arasında olan Tuşba Meslek Edindirme Kursları’nın (TUŞMEK) ilk basamağı olan bu kurslara, yenilerini de ekleyeceklerini ifade eden Başkan Özgökçe, “Sosyal belediyecilik anlamında istihdama yönelik çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Bu kurslarımızı ihtiyaç duyulan ve gelecekte iş imkanları olan alanlarda geliştirip yaygınlaştıracağız. Artık Tuşba’da herkes kendi mesleğinin erbabı ve uzmanı olacaktır. Hem aile ekonomisine katkıda bulunacak hem de mesleklerini en iyi şekilde icra edeceklerdir. Özellikle Genç kızlarımız ve Kadınlarımız için projelerimiz bunlarla sınırlı değildir. Bildiğiniz gibi Tuşba Belediyesi olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile ortaklaşa ‘Anne Üniversitesi’ projemizi hayata geçirdik. Bu projemiz kapsamında 75 annemiz üniversiteli oldu ve ikinci grubu ise eğitime başladı. Üniversitemiz ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz ikinci projemiz ise ‘Üniversitemiz ailelerle buluşuyor’ olacaktır.

Başkan Özgökçe, Tuşba'daki işsizlerinin refahına yönelik kapsamlı bir proje olan Tuşba Meslek Edindirme Kursları'na (TUŞMEK) değinerek, “Tuşbalıların gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlamış bir akademisyen olarak, tutumumuzu toplumsal bilinci artırma ve hayat kalitesini yükseltmek üzerine odakladık. Tuşba'lıların kişisel birikimlerini yükseltmek, mesleki ve sanatsal bilgilerini geliştirmek, kent kültürü ve metropolde yaşama konusunda donanımlarını artırmak, pasif tüketici olmaktan çıkıp aktif üretici olmalarına yardımcı olmak, gelir elde etmelerine katkıda bulunmak, istihdam edilebilirliklerini artırmak gibi amaçlarla kurulmuş, örgün eğitimi tamamlayıcı bir yaygın eğitim organizasyonudur. Özellikle örgün eğitim fırsatlarından yararlanamayan bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılamak için herhangi bir yaş sınırlaması yapmadan tüm Tuşba halkına kurs merkezlerimizde eğitim vermek. Eğitimin hayat boyu devam ettiği algısını güçlendirerek katılımı artırmaktır. Kursiyerlerimizin, günlük hayatta kendisini ve ihtiyaçlarını, hayatla ilgili planlarını rahatça ifade edebilecekleri, hayata rahatça uygulayabilme ve ileri derece konuşmalarda kendisini ifade edebilme bilgi ve becerisi kazanmasını sağlar. İngilizce, Arapça, Kürtçe, Farsça ve Osmanlıca dillerinde eğitim verilmektedir. Sanat ve meslek eğitimlerinin yanı sıra; sergiler, seminerler, fuarlar, yayınlar, yarışmalar, panel-konferans gibi organizasyonlar gerçekleştirmektedir” diye konuştu.

Bu kapsamda gerek üniversitedeki hocalarımız gerekse de mesleki eğitmenlerimiz periyodik olarak ailelerimiz ile bir araya gelerek üniversite ve mesleki eğitim, bilgi, beceri ve deneyimlerini aktaracaklardır. Bu tür sosyal belediyecilik faaliyetlerimizi kardeş belediyelerimiz ve uluslararası projeler ile genişleterek desteklere devam edeceğiz.Tuşbalılara, dezavantajlı kesimlere ve kendisini geliştirmek isteyen her Tuşbalı bu kurslarımıza müracaat edebilir ve takip edebilir, özellikle bu dönem kurslara katılantüm kursiyerlerimize üstün başarılar diler, sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim” şeklinde konuştu.