Kışanak'tan Alevilik Açıklaması

Kışanak'tan Alevilik Açıklaması
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak,"Bir Alevi olarak bir gün olsun itelenmedim, hor görülmedim, ezilmedim" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, HDP'nin seçim çalışmalarına destek vermek üzere bulunduğu Aydın'da, partinin kentten gösterilen milletvekili adayları ile birlikte gerçekleştirdiği ziyaret ve temaslarına İncirliova, Germencik ve Kuşadası ilçeleri ile devam etti.

HDP Aydın Milletvekili adayları Nazlı Boza ve Sevay Akkan Açıcı ile HDP İl Eşbaşkanı Pınar Akpınar ile birlikte, ilk olarak İncirliova'ya giden Kışanak, ilçe sakinleri ile bir araya gelip sohbet etti.

Yapılan sohbette ilçede yaşayan Alevi yurttaşların bire cemevlerinin olmadığını, bu ihtiyaçlarının giderilmesi için Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bulundukları başvurunun yerine getirilmediğini söylemesi üzerine Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak ilçeye cemevi yapma sözü verdi. İlçe halkının takdirine yol açan bu cemevi sözünün ardından Kışanak ve beraberindekiler Germencik ilçesine gitti.

Kışanak'ı görmek için traktör römorkunda geldi

Germencik sakinleri ziyaretinden memnun kaldıklarını Kışanak ve HDP'lileri ilgi ile karşıladı. Ziyaretler sırasında aşırı kilolarından dolayı yürümekte zorluk çeken yaşlı bir kadın, Kışanak'ı görebilmek için traktör römorkunda yanına geldi. Kışanak, bu yaşlı kadın ile bir süre özel olarak ilgilendi.

Buradaki ziyaretlerinden ardından ise Kışanak, Kuşadası'na çekerek buradaki cemevinde düzenlenen "Özgür Bir Yaşam" paneline katıldı.

'Kürdistan'da bunu başardık sıra Türkiye'de'

Katıldığı panelde sahip olduğu Alevi kimliği ile yıllardır içerisinde yer aldığı Kürt hareketini anlatan Kışanak, "Bir Alevi olarak, yıllardır bu siyasi gelenekte mücadele etmiş bir arkadaşınız olarak, her zaman bu siyasi gelenek içerisinde kendi inancımla ve kimliğimle var oldum. Bir gün olsun itelenmedim, hor görülmedim, ezilmedim. Bugün Diyarbakır'ın nüfusu 1 milyon 600 bin, Alevi nüfusu 3-4 bini geçmez. Ben Alevi biri olarak, oradan belediye başkanı seçildim. 2007 yılında milletvekili seçildim. 2011'de Siirt'te milletvekili seçildim. Bu siyasi gelenek bütün ön yargıları yıkmış bir siyasi gelenektir.

Biz Diyarbakır'da, Siirt'te bunu başardık, şimdi Türkiye'de bunu başarmaya çalışıyoruz. Bizim insanlarımızın birbiri ile sorunu yoktur. Bizi karşı karşıya getirerek, kendi saltanatlarını sürmek isteyen egemen bir zihniyet var, hepimizin sorunu onlarla. Bu egemen zihniyetini çok net ortaya koyan kişiler belliler, gizlemiyorlar. Kendilerine saray yaptılar, saltanatın keyfini sürmek için şimdide başkanlık sistemini istiyorlar. Kendisi başkan olacak geriye kalan herkes kul olacak. Bizler özgür bireyi savunuyoruz. Her bir insan değerli ve kıymetlidir" ifadelerini kullandı.

Kışanak, yıllardan beri ezilen Alevilerin direnişinin siyasi mücadelesini HDP'nin verdiğini, bu sebeple Alevilerinin de artık partilerine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

"Bu ülkede herkes acı çekti, herkes zor günler yaşadı ama Aleviler o acı ve zor günlerin en ağırını yaşadılar" diyen Kışanak, sözlerine şöyle devam etti: "Ben de bir Alevi olarak bu sıkıntıların her birini birey olarak yaşayarak bu günlere geldim. Hepimiz biliyoruz kimliğimizi gizlediğimiz günler oldu. Okullarda, iş yerlerimizde Alevi olduğumuzu söyleyemedik. Bu ülke bir Cumhuriyet kurdu ama bu ülkede demokrasi ve adalet yoktu, gerçek anlamda laiklik ve özgürlük yoktu ve bunun acısını da en çok bizler çektik. Artık gururla söyleye biliyoruz ki Aleviler de kendi kimliği ile kendi inancı ile örgütlendiler, sokaklara çıktılar, 'Eşit yurttaş olmak istiyoruz' dediler, derneklerini kurdular, cemevlerini kurdular bugünlere kadar getirdiler. Eğer bizler baskıya, otoriteye boyun eğseydik bugün artık bir demokrasi yürüyüşünden söz edemezdik.

Eğer bugün Halkların Demokratik Partisi tüm kimlikleri, tüm inançları kapsayan ve herkesi eşit yurttaşlık hukukun da bir arada tutan bir demokrasi mücadelesi veriyorsa, bunda sizin emeğiniz çoktur. Belki siyasi görüş olarak farklı partilerde durmuş olduysak da Alevilerin eşit yurttaşlık, özgürlük temelinde yürüttüğü mücadele, bugün HDP'nin temel dayanaklarından biri olmuştur. Bu parti Alevilerin de partisidir, gelin partinize sahip çıkın."


'HDP barajı aşarsa AKP iktidarını kayber'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi projesinin HDP ile yıkılacağını da söyleyen Kışanak, CHP'nin ise Alevileri arka bahçede asılı oy olarak görmesini eleştirdi.

AK Parti zihniyeti ile yan yana gelecek bir parti olmadıklarını ve iktidar için koltuk için mücadele etmediklerinin altını çizen Kışanak, "Biz Meclis'e gidersek, siz oraya gelmiş olacaksınız. HDP meclise giderse Kürtler, Türkler Aleviler, Araplar, Êzidîler Meclis'te olmuş olacak. Bu coğrafyalarda insanlarımızın birbirine düşman gözüyle bakmasına izin vermeyeceğiz. Karadenizliyle Diyarbakırlısı, Aydınlıyla Şırnaklı bir olacak temel değerlerimize sahip çıkacak. Aleviler ibadetlerini özgürce yapacak. Alevilere kimse 'İbadetlerini şöyle yap böyle yap' demeyecek. 'Cemevi ibadethane olmaz' diye kimse diyemeyecek.

Cemevine Aleviler ibadethane diyorsa herkes orada susacak buna karar verme hakkına sahip olmayacak. 100 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığı duruyor ama Alevilere hiç yer vermiyor. Diyanet'in içerisinde bir tane Alevi yurttaş yok. Bizim vergilerimizle çalışan Diyanet'te biz yokuz. CHP'de yıllarca bunun yalnızca siyasetini yaptı. Alevileri arka bahçedeki oy deposu olarak gördü ama artık Aleviler oy deposu değildir. Aleviler bir kimliktir, örgütlü yapıdır ve HDP de Alevilerle ittifak yapmıştır"
dedi.