HDP Van'da Olağanüstü Kongre'ye gidiyor - Van Haber

HDP Van'da Olağanüstü Kongre'ye gidiyor - Van Haber
HDP Van İl Örgütü, 9 Nisan'da 1. Olağanüstü Kongresi'ni gerçekleştirecek. Kongre çalışmalarıyla ilgili olarak HDP Van il binasında basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasına HDP PM Üyeleri Doğan Erbaş, Melik Okyay, HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Kongre Komisyon Üyesi Ümran Kurt katıldı.

Açıklamayı HDP PM üyesi Av. Doğan Erbaş yaptı.

"VAN'A YAKIŞIR BİR YÖNETİM"

İki konuda açıklama yapacağını belirten Erbaş, "Bir tanesi 9 Nisan 2016'da yapacağımız il kongremizle ilgili olacak, diğeri de bu vesileyle son siyasal gelişmelerle ilgili de bir iki şey söyleyeceğiz." dedi.

Genel merkez olarak iki il hariç örgütlü oldukları tüm illerde kongreye gitme kararı aydıklarını ifade eden Erbaş, şunları söyledi:

"Van 1. Olağanüstü Kongremizi de 9 Nisan Cumartesi günü Organize Sanayi Bölgesi Fuar Alanı'nda yapacağız. Bunun için 15 kişilik bir çalışma grubu oluşturduk. Mahallelerde halkla toplantılar gerçekleştirilecek, STÖ'lerle görüşmeler yapılacak. Van önem verdiğimiz bir il. Uzun süredir yerelde iktidar olduğumuz bir il. Önemli bir seçmen kitlesinin desteği ile mecliste bulunuyoruz. Biz de Van'da buna uygun, Van'a yakışır güçlü bir yönetim ortaya çıkarmak istiyoruz."

"TÜRKİYE KIRILGAN BİR SÜREÇTE"

Daha sonra da son yaşanan siyasal gelişmelerle ilgili görüşlerini açıklayan Erbaş, şöyle devam etti:

"Türkiye, tarihinin en kırılgan sürecini yaşıyor. Ötekileştiren, dışlayan, savaşı esas alan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. İçerideki olumsuz gidişatın yanı sıra sınırların dışında da aynı durum söz konusu… Suriye'deki ateşkesi bile bozduğu yönünde bir durum var. IŞİD'in Girêspî'ye saldırısının Türkiye üzerinden planlandığı söyleniyor."

"BİRLİKTE YAŞAM GÜNDEME ALINMALI"

PYD'nin birçok kez Türkiye'ye dostluk çağrısı yaptığını, ancak buna karşılık hükümetin olumsuz bir tavır takındığını ifade eden Erbaş, şunları söyledi:
"PYD Türkiye'ye kurşun değil, bir tane taş bile atmamıştır. PYD Türkiye'ye defalarca dost olmak istediklerini beyan etti ama buna rağmen kendi içinde olduğu gibi sınırın dışında da aynı tutumu takınmıştır. Türkiye Kürtlerle birlikte yaşamayı gündemine almalıdır. PYD ile iyi ilişkiler çözüm sürecine de katkı sağlayacaktır."

MÜZAKERE SÜRECİ…

İçte ve dışta Kürt sorununun çözümü için yeniden görüşmelerin başlatılması için "çözüm süreci"nin yeniden başlatılması gerektiğini belirten Erbaş, şunları kaydetti:

"Mecliste grup sözcümüz açıkladı, Dolmabahçe Mutabakatı'na uyuyoruz diye, biz de bunun arkasındayız. Müzakere süreci tekrar başlatılmalı. Öcalan'la görüşmeler tekrar sağlanmalı. Bir gözlemci heyeti oluşturulmalı. Kentlerdeki ablukalar kaldırılmalı. Bunun koşulları vardır. 'Çözüm süreci' sırasında Türkiye bir rahat nefes almıştı, evet, sorun çözülmemişti ama herkes bir rahat nefes almıştı. Tabi sadece devletin rahat nefes alması hedef alınınca çözüm olmamıştı. Yaşanan olaylarda şimdiye kadar 550 sivil vatandaş yaşamını yitirmiştir. Halen bodrumlarda ölümle karşı karşıya olan siviller var. Basın özgürlüğü, ifade özgürlü büyük bir baskı altında. Bunlara karşı biz de demokratik direnişimizi yükseltmeye çalışacağız."
Erbaş'ın açıklamalarının ardından HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi de bölgede yaşananlardan dolayı insanların göçe zorlandığını söyleyerek, "Van halkına çağrımız, ilimize göç etmek zorunda kalan halkımıza her konuda yardımcı olmalarıdır. Bu anlamda sıkıntı yaşayan halkımız bize başvurabilir. Kendilerine yardımcı olmaya hazırız." dedi.