HDP'den İçişleri Bakanı'na soru önergesi

HDP'den İçişleri Bakanı'na soru önergesi
HDP Grup Başkanvekili İdrid Baluken İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya cevaplandırmak üzere soru önergesi verdi. Bakın verilen soru önergesinin gerekçsinde Efkan Ala'ya hangi sorular soruldu.
HDP Grup Başkanvekili İdrid Baluken İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya cevaplandırmak üzere soru önergesi verdi. Bakın verilen soru önergesinin gerekçsinde Efkan Ala'ya hangi sorular soruldu. 

GEREKÇE

İlk olarak 16 Ağustos 2015 tarihinde Muş ili Varto ilçesinde başlayan sokağa çıkma yasakları halen devam etmektedir. İlk sokağa çıkma yasağının ilan edildiğin zamandan bugüne Şırnak, Diyarbakır, Hakkari, Batman, Elazığ, Mardin ve Muş olmak üzere 7 ilde 20 ilçede onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde 57 kez ilan edilmiştir. İlan edilen sokağa çıkma yasakları toplamda 377 günü bulmuştur. Halen Sur, Cize ve Silopi ilçelerinde sokağa çıkma yasakları devam etmektedir. Sokağa çıkma yasakları süresince cenazelerine ulaşılan 221 yurttaş yaşamını yitirmiştir.

Halen sokağa çıkma yasağının devam ettiği Silopi’de 59 gündür süren son yasak süresince 28 kişi yaşamını yitirdi. İlk sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği günden bugüne kadar ise 42 yurttaş yaşamını yitirmiştir. Yaşam hakkı ihlalleriyle birlikte ilçede hayat adeta durmuştur ve tüm yaşamın etkilendiği görülmüştür. Sur ilçesinde ilki 6-7 Eylül sonrasında 10-13 Ekim arasında sokağa çıkma yasakları ilan edildi. 2 Aralık 2015 tarihinde başlamak üzere, bugüne kadar altı kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. En son ilan edilen 71 gündür süren sokağa çıkma yasağında, 22 yurttaş yaşamını yitirmiştir. Temmuz 2015’ten bugüne ise toplamda 27 kişi yaşamını yitirmiştir.

Halen sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre ilçesinde ise bugüne kadar 5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Silopi ile aynı tarihte başlayan sokağa çıkma yasağı halen devam etmektedir. 59 gündür süren sokağa çıkma yasaklarında 79, Temmuz 2015’ten bu yana isimleri belli olan toplamda 113 kişi yaşamını yitirmiştir. Ancak en son 23 Ocak 2016 tarihinde bir evin bodrumuna sığınan sivil insanların yaşadıkları kamuoyuna “vahşet bodrumu” olarak yansımıştır. Uzun süre partimizce bodrum katında yaralı bulunan 31 yurttaşa ambulansların ve sağlık ekiplerinin ulaşması için girişimlerde bulunulmasına rağmen sonuçsuz kaldığı için bugüne kadar ulaşılabilen bilgilere göre 7 kişi yaşamını yitirmiştir. 04.02.2016 tarihinde Cizre’nin Cudi Mahallesi'nde içerisinde yaralıların da olduğu 37 kişinin bulunduğu belirtilen bir binaya isabet ettiği belirtilen havan topları nedeni ile yangın çıkmıştır. Yaşanan bu felaket nedeniyle İçişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla yürüttüğümüz yoğun temaslar sonuçsuz kalmış, itfaiye ve ambulanslara izin verilmemiştir.

7.02.2016 tarihinde akşam saatlerinde TRT Haber başta olmak üzere Hükümete yakın medya kuruluşlarında söz konusu binaya yönelik düzenlenen operasyonda 60 kişinin öldürüldüğü iddia edilmiştir. 8 Şubat sabahı ise söz konusu haber TRT Haber’in yayınından kaldırılmıştır. Şırnak Valiliği de olay ile ilgili yaptığı açıklamada Cizre’de 10 kişinin öldürüldüğünü kamuoyu ile paylaşmıştır. Ancak, daha sonra yerelden aktarılan bilgiler öldürülen kişi sayısının çok daha fazla olduğu yönündedir. TRT’nin sonradan kaldırdığı bu haberden sonra başka bir evin bodrum katında insanların olduğu bilgisi yayılmıştır ve bu evden 27 insanın yanmış cenazesi çıkarılmıştır. Daha sonra aynı yerden 12 cenaze daha çıkarılarak hastaneye ulaşmıştır. Kamuoyunda “Cizre’nin Madımak’ı”olarak geçen bu olayda toplam yaşamını yitiren kişi sayısı 39’a ulaşmıştır. 10 Şubat’ta Cizre Sur Mahallesi’nde bulunan kamuoyuna “3. Vahşet bodrumu” olarak yansıyan bir başka olayda, 31 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu sırada İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan tek gelen açıklama “Operasyonların başarıyla bittiği” yönünde olmuştur ancak başarıyla bittiği belirtilen sadece “ vahşet bodrumlarında” 150’ye yakın insan yaşamını yitirmiştir. Cizre’de sokağa çıkma yasaklarından bugüne kadar yaşamını yitirenlerle birlikte bu sayı 210’u aşmaktadır. Toplumsal olarak geri dönüşü olmayan bir travma ve yaraya dönüşen Cizre’de peşi sıra ortaya çıkan “Vahşet Bodrumları” giderek daha fazla yurttaşın yaşamını kaybettiği olaylar haline dönüşmüştür. Sonuç olarak, devam eden süreçte hem cenazelerin artacağı hem de sonuçlarının kestirilemez hale geleceği bu olayların toplumsal olarak doğuracağı sorunlar çok daha fazla olacağı öngörülmektedir.